ЛИСТ 01.07.2010 N 13036/7/23-7017/769 Про штрафнi санкцiї за проведення розрахункiв через незареєстрований РРО

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
01.07.2010 N 13036/7/23-7017/769

Про штрафнi санкцiї
за проведення розрахункiв
через незареєстрований РРО

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо застосування штрафних (фiнансових) санкцiй за проведення суб'єктами господарювання розрахункових операцiй через РРО, який не зареєстрований в органах ДПС, i у межах компетенцiї повiдомляє наступне.

Згiдно з п. 1 ст. 3 Закону України вiд 6 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг", iз змiнами i доповненнями (далi - Закон N 265), суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо), при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг зобов'язанi, зокрема, проводити розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому порядку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання розрахункових операцiй, або у випадках, передбачених цим Законом ( 265/95-ВР ), iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок та видавати особi, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або вiдмовляється вiд неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операцiї.

Вiдповiдно до ст. 2 розрахунковий документ - документ встановленої форми та змiсту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанцiя, проїзний документ тощо), що пiдтверджує факт продажу (повернення) товарiв, надання послуг, отримання (повернення) коштiв, купiвлi-продажу iноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом ( 265/95-ВР ), i зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцiй або заповнений вручну.

Згiдно з роздiлом 3 Положення про форму та змiст розрахункових документiв, затвердженого наказом ДПА України вiд 01.12.2000 р. N 614, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 05.02.01 р. за 105/5296, касовий чек повинен мiстити такi обов'язковi реквiзити, як, зокрема, фiскальний номер реєстратора розрахункових операцiй.

Вiдповiдно до п. 1 ст. 17 Закону N 265 за порушення вимог цього Закону до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють розрахунковi операцiї за товари (послуги), за рiшенням вiдповiдних органiв державної податкової служби України застосовуються фiнансовi санкцiї, зокрема, у п'ятикратному розмiрi вартостi проданих товарiв (наданих послуг) у разi нероздрукування вiдповiдного розрахункового документа, що пiдтверджує виконання розрахункової операцiї.

Разом з тим згiдно з п. 2 ст. 17 Закону N 265 у разi застосування при здiйсненнi розрахункових операцiй непереведеного у фiскальний режим роботи, незареєстрованого, неопломбованого або опломбованого з порушенням встановленого порядку реєстратора розрахункових операцiй, до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють розрахунковi операцiї за товари (послуги), за рiшенням вiдповiдних органiв державної податкової служби України застосовуються фiнансовi санкцiї у розмiрi двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

Слiд зазначити, що у разi застосування суб'єктом господарювання непереведеного у фiскальний режим роботи та незареєстрованого РРО особi, яка отримує або повертає товар, видається документ, що не мiстить обов'язкового реквiзиту касового чека - фiскального номера РРО, тобто документ, який не є розрахунковим документом встановленої форми.

Виходячи з вищевикладеного, до суб'єкта господарювання, який здiйснював розрахунковi операцiї через незареєстрований, неопломбований у встановленому порядку та непереведений у фiскальний режим роботи реєстратор розрахункових операцiй з роздрукуванням документiв не встановленої форми, застосовуються фiнансовi санкцiї згiдно з п. 1 та 2 ст. 17 Закону N 265, а саме:

- у розмiрi двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян за здiйснення розрахункових операцiй через незареєстрований, неопломбований у встановленому порядку та непереведений у фiскальний режим роботи РРО;

- та у п'ятикратному розмiрi вартостi проданих товарiв за нероздрукування вiдповiдного розрахункового документа, що пiдтверджує виконання розрахункової операцiї у разi, якщо перевiркою доказово встановлено суму розрахункових операцiй, проведених без видачi особi, яка отримує або повертає товар розрахункового документа встановленої форми.

Заступник Голови Н.Рубан

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8