ЛИСТ 03.06.2010 N 5332/6/17-0716 Про оподаткування сум страхового вiдшкодування

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
03.06.2010 N 5332/6/17-0716

Про оподаткування сум страхового вiдшкодування

Державна податкова адмiнiстрацiя України згiдно iз Законом України "Про iнформацiю" ( 2657-12 ) розглянула <...> запит <...> щодо оподаткування сум страхового вiдшкодування, якi при настаннi страхового випадку iз предметом застави (автомобiлем) виплачуються страховою компанiєю згiдно iз договором банку - вигодонабувачу, а не фiзичнiй особi, що одержала в банку кредит пiд такий автомобiль, i повiдомляє.

Вiдповiдно до п. 2.1 ст. 2 Закону України вiд 22.05.03 р. N 889-IV "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон N 889) платниками податку з доходiв фiзичних осiб є резиденти та нерезиденти, якi отримують дохiд з джерелом його походження з України.

Згiдно з п. 1.2 ст. 1 Закону N 889 дохiд - це сума будь-яких коштiв, вартiсть матерiального i нематерiального майна iнших активiв, що мають вартiсть, у тому числi цiнних паперiв або деривативiв, одержаних платником податку у власнiсть або нарахованих на його користь, чи набутих незаконним шляхом у випадках, визначених пiдпунктом 4.2.16 пункту 4.2 статтi 4 цього Закону ( 889-15 ), протягом вiдповiдного звiтного податкового перiоду з рiзних джерел як на територiї України, так i за її межами.

Якщо договором страхування передбачено, що при настаннi страхового випадку iз автомобiлем, який є заставою пiд фiнансовий кредит, виданий фiзичнiй особi на його придбання, банк є вигодонабувачем щодо страхового вiдшкодування, то виплата такого вiдшкодування є розрахунками мiж суб'єктами господарювання i не є доходом фiзичної особи - заставодавця. При цьому страхова компанiя не є податковим агентом щодо виплачуваних банку сум страхового вiдшкодування.

Водночас якщо в подальшому банк буде спрямовувати одержанi суми страхового вiдшкодування на виплату (надання у негрошовiй формi тощо) доходу фiзичним особам - заставодавцям (в т.ч. у вказаному у <...> запитi випадку), то банк як податковий агент повинен утримати з такого доходу податок за ставкою, встановленою п. 7.1 ст. 7 Закону N 889, перерахувати утриманий податок до бюджету в порядку, встановленому ст. 8 та ст. 16 Закону ( 889-15 ), а також вiдобразити вiдомостi про виплачений (наданий) дохiд у податковому розрахунку за формою N 1ДФ, який затверджено наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 29.09.03 р. N 451.

Заступник Голови С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8