ЛИСТ 05.05.2010 N 8795/7/23-7017/538 Роз'яснення з питань оприбуткування готiвки

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

 

ЛИСТ

05.05.2010 N 8795/7/23-7017/538

Роз'яснення з питань оприбуткування готiвки

Державна податкова адмiнiстрацiя України доводить до вiдома та для використання в роботi роз'яснення з питань оприбуткування готiвки, наданого листом Нацiонального банку України вiд 16.04.2010 р. N 11-110/2010-6116.

Положенням про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi (далi - Положення), затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.12.2004 р. N 637 та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 13.01.2005 р. за N 40/10320, визначено порядок ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi України пiдприємствами (пiдприємцями).

У зазначеному листi роз'яснено, що вiдповiдно до пункту 2.6 Положення уся готiвка, яка надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готiвкових коштiв) та в повнiй сумi оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готiвки в касах пiдприємств, якi проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами i веденням касової книги вiдповiдно до вимог глави 4 цього Положення, є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень у касовiй книзi на пiдставi прибуткових касових ордерiв.

У разi проведення готiвкових розрахункiв iз застосуванням реєстратора розрахункових операцiй (далi - РРО) або використанням розрахункової книжки (далi - РК) оприбуткуванням готiвки є здiйснення облiку зазначених готiвкових коштiв у повнiй сумi їх фактичних надходжень у книзi облiку розрахункових операцiй (далi - КОРО) на пiдставi фiскальних звiтних чекiв РРО (даних РК).

У разi якщо готiвка проведена через РРО i у КОРО на пiдставi фiскальних звiтних чекiв, однак у день одержання готiвкових коштiв не проведена по касовiй книзi, Нацiональний банк України вважає, що така готiвка оприбуткована в касi пiдприємства несвоєчасно.

У випадку коли готiвка проведена через РРО, зроблений вiдповiдний запис у касовiй книзi у день надходження готiвки, однак не проведена у КОРО на пiдставi фiскальних звiтних чекiв, Нацiональний банк України вважає, що такий випадок може квалiфiкуватися як неповне оприбуткування.

У той же час статтею 1 Указу Президента України вiд 12.06.95 р. N 436/95 "Про застосування штрафних санкцiй за порушення норм з регулювання обiгу готiвки" передбачено штрафну санкцiю за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування суб'єктами господарювання у касах готiвки.

Державна податкова адмiнiстрацiя України зобов'язує зазначене роз'яснення Нацiонального банку України довести до вiдома пiдпорядкованих пiдроздiлiв.

Заступник Голови Н.Рубан

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8