ЛИСТ 07.06.2010 N 11055/7/16-1517-15 Щодо податкового облiку з ПДВ морських агентiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
07.06.2010 N 11055/7/16-1517-15

Щодо податкового облiку з ПДВ морських агентiв

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо податкового облiку з податку на додану вартiсть (вiдображення у податковiй декларацiї з податку на додану вартiсть та формування податкового кредиту) морських агентiв при здiйсненнi ними операцiй з агентування та фрахтування морських суден i повiдомляє.

Вiдповiдно до положень Кодексу торговельного мореплавства України ( 176/95-ВР ) (далi - Кодекс) агентськi органiзацiї (морський агент) - постiйнi представники судновласника, якi дiють у морському порту або поза його територiєю [та якi] за договором морського агентування за винагороду зобов'язуються надавати послуги в галузi торговельного мореплавства.

Згiдно iз статтею 117 Кодексу ( 176/95-ВР ) морський агент виконує формальностi та дiї, пов'язанi з прибуттям, перебуванням i вiдходом судна, допомагає капiтану судна у налагодженнi контактiв з службами порту, мiсцевими органами державної виконавчої влади, в органiзацiї постачання i обслуговування судна в порту, оформляє митнi документи та документи на вантаж, iнкасує суми фрахту та iншi суми для оплати вимог судновласника, що виникають з договору перевезення, сплачує за розпорядженням судновласника i капiтана судна суми, пов'язанi з перебуванням у порту, залучає вантажi для морських лiнiй, здiйснює збiр фрахту, експедирування вантажу, наймання екiпажiв для роботи на суднах, виступає вiд iменi вантажовласника, а також договiрною стороною учасникiв перевезення вантажiв у прямому змiшаному сполученнi.

Статтею 118 Кодексу ( 176/95-ВР ) визначено, що судновласник або iнший довiритель зобов'язанi, зокрема, надавати морському агенту кошти, достатнi для здiйснення його функцiй, та вiдшкодовувати морському агенту будь-якi витрати, зробленi ним вiд їх iменi або за їх згодою.

Вiдповiдно до пiдпункту 3.2.14 пункту 3.2 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ), з урахуванням змiн та доповнень до нього (далi - Закон), надання послуг з агентування i фрахтування морського торговельного флоту судновими агентами на користь нерезидентiв, якi надають послуги з мiжнародних перевезень пасажирiв, їхнього багажу, вантажiв чи мiжнародних вiдправлень, не є об'єктом оподаткування.

Надання аналогiчних послуг резидентам є об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть i оподатковується на загальних пiдставах за ставкою 20 вiдсоткiв.

Формування податкового кредиту здiйснюється з урахуванням наступного.

Вiдповiдно до пiдпункту 7.4.2 пункту 7.4 статтi 7 Закону ( 168/97-ВР ) якщо платник податку придбаває: (виготовляє) товари (послуги) та основнi фонди, якi призначаються для їх використання в операцiях, якi не є об'єктом оподаткування згiдно зi статтею 3 Закону або звiльняються вiд оподаткування згiдно зi статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплаченi у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

У разi коли товари (роботи, послуги), виготовленi та/або придбанi, частково використовуються в оподатковуваних операцiях, а частково нi, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленнi або придбаннi, яка вiдповiдає частцi використання таких товарiв (робiт, послуг) в оподатковуваних операцiях звiтного перiоду (пiдпункт 7.4.3 пункту 7.4 статтi 7 Закону) ( 168/97-ВР ).

Розподiл зазначених сум податку на додану вартiсть вiдбувається вiдповiдно до коефiцiєнта, який визначається як вiдношення обсягу операцiй, оподатковуваних за ставкою 20% та 0% у загальному обсязi поставки товарiв (робiт) у поточному звiтному перiодi (без врахування податку на додану вартiсть).

Вiдповiдно до Порядку заповнення i подання податкової декларацiї з ПДВ, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30 травня 1997 року N 166 (iз змiнами та доповненнями), при визначеннi загального обсягу оподатковуваних операцiй звiтного перiоду враховуються обсяги операцiй на митнiй територiї України, що оподатковуються за ставкою 20 вiдсоткiв (крiм iмпорту товарiв), за нульовою ставкою та операцiї, якi звiльненi вiд оподаткування (статтi 5, 11 Закону ( 168/97-ВР ), iншi нормативно-правовi акти).

При визначеннi обсягу поставки за звiтний (податковий) перiод враховується значення термiна "поставка товарiв (послуг)" вiдповiдно до вимог п. 1.4 ст. 1 Закону N 168/97-ВР.

Вiдповiдно до пiдпункту 5.3.1 Порядку заповнення i подання податкової декларацiї з ПДВ (затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30.05.97 р. N 166 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.07.97 р. за N 250/2054) у рядках 1 - 5 декларацiї вказуються загальнi обсяги поставки, за якими у платника в даному звiтному перiодi виникло податкове зобов'язання (оподатковуванi за ставкою 20 вiдсоткiв, нульовою ставкою, звiльненi вiд оподаткування вiдповiдно до статтi 5 Закону ( 168/97-ВР ) та тимчасово звiльненi вiд оподаткування вiдповiдно до статтi 11 Закону чи iнших нормативно-правових актiв), та обсяги поставки, що не є об'єктом оподаткування (пункт 3.2 статтi 3 Закону).

При визначеннi обсягу поставки за звiтний (податковий) перiод платник зобов'язаний враховувати значення термiна "поставка товарiв (послуг)" вiдповiдно до вимог пункту 1.4 статтi 1 Закону ( 168/97-ВР ).

Морський агент у податковiй декларацiї з податку на додану вартiсть вiдображає суму винагороди, отриманої за наданi ним послуги по агентуванню та фрахтуванню морських суден, яка оподатковується податком на додану вартiсть у законодавчо встановленому порядку.

Заступник Голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8