ЛИСТ 12.05.2010 N 9211/7/22-5017 Щодо застосування норм мiжнародних договорiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
12.05.2010 N 9211/7/22-5017

Щодо застосування норм мiжнародних договорiв

Вiдповiдно до п. 13.5 ст. 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" вiд 28.12.94 р. N 334/94-ВР (далi - Закон) сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 вiдсоткiв у джерела виплати таких доходiв за рахунок цих доходiв.

Згiдно з пунктом 18.1 статтi 18 Закону ( 334/94-ВР ) якщо мiжнародним договором, ратифiкованим Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Законом ( 334/94-ВР ), застосовуються норми мiжнародного договору.

Оподаткування доходiв резидентiв України/Австрiї регулюється Конвенцiєю мiж Урядом України i Урядом Республiки Австрiя про уникнення подвiйного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податкiв на доходи i на майно (далi - Конвенцiя).

Згiдно з нормами п. 1h) ст. 3 Конвенцiї термiн "мiжнародне перевезення" означає будь-яке перевезення морським, рiчковим або повiтряним судном, що експлуатується пiдприємством Договiрної Держави, крiм випадкiв, коли морське, рiчкове або повiтряне судно експлуатується виключно мiж пунктами в другiй Договiрнiй Державi.

Вiдповiдно до п. 1 статтi 8 Конвенцiї прибутки, одержанi резидентом Договiрної Держави вiд експлуатацiї морських, рiчкових або повiтряних суден у мiжнародних перевезеннях, будуть оподатковуватись лише в цiй Державi.

Згаданi прибутки складаються в основному з прибутку, отриманого пiдприємством вiд перевезення пасажирiв або вантажiв. Однак з огляду на розвиток морського, рiчкового та повiтряного транспорту згадане визначення охоплює також iншi категорiї прибутку, а саме, тi, що за своїм характером тiсно пов'язанi з прибутком, отриманим безпосередньо вiд перевезень.

Зокрема, положення п. 1 статтi 8 Конвенцiї охоплює також прибуток вiд:

- оренди морських або повiтряних суден з екiпажем;

- продаж пасажирських квиткiв вiд iменi iнших пiдприємств;

- експлуатацiю автобусної лiнiї, що зв'язує мiсто з аеропортом;

- реклама та комерцiйна пропаганда;

- перевезення товарiв автотранспортом мiж складами i портом чи аеродромом.

Враховуючи вищевикладене, для цiлей п. 1 статтi 8 Конвенцiї входять не виключно a) дохiд вiд здавання в оренду морських або повiтряних суден без екiпажу; b) прибутки вiд використання, утримання або здавання в оренду контейнерiв (включаючи трейлери i супутнє устаткування для транспортування контейнерiв), використовуваних для транспортування товарiв чи виробiв, якщо така оренда або таке використання, утримання або оренда, залежно вiд випадку, є побiчними стосовно експлуатацiї морського або повiтряного судна у мiжнародних перевезеннях.

Заступник Голови Н.Рубан

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8