ЛИСТ 12.07.2010 N 4317/р/17-0414 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
12.07.2010 N 4317/р/17-0414

 

Про розгляд листа

(Витяг)

Державна податкова адмiнiстрацiя України... розглянула в межах своєї компетенцiї Ваш лист... щодо оподаткування спадщини... i повiдомляє.

Порядок оподаткування доходiв фiзичних осiб регламентується прийнятим Верховною Радою України 22.05.2003 Законом України за N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон), згiдно iз п. 1.2 ст. 1 якого дохiд - це сума будь-яких коштiв, вартiсть матерiального i нематерiального майна, iнших активiв, що мають вартiсть, у т.ч. цiнних паперiв або деривативiв, одержаних платником податку у власнiсть або нарахованих на його користь, протягом вiдповiдного звiтного податкового перiоду з рiзних джерел як на територiї України, так i за її межами.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслiдок прийняття ним у спадщину коштiв, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується ст. 13 Закону ( 889-15 ), якою встановлено декiлька ставок для оподаткування доходiв платника податку, одержаних у виглядi спадщини в залежностi вiд ступеня спорiднення спадкоємця iз спадкодавцем та резидентського статусу спадкодавця та спадкоємця.

Згiдно iз Законом (пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1) членами сiм'ї фiзичної особи першого ступеня спорiднення вважаються її батьки та батьки її чоловiка або дружини, її чоловiк або дружина, дiти як такої фiзичної особи, так i її чоловiка або дружини, у тому числi усиновленi ними дiти. Iншi члени сiм'ї фiзичної особи вважаються такими, що мають другий ступiнь спорiднення.

Вiдповiдно до пп. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону ( 889-15 ) при отриманнi будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, що є членами сiм'ї спадкодавця першого ступеня спорiднення, такий дохiд пiдлягає оподаткуванню за нульовою ставкою податку.

Як вбачається з Вашого листа, спадщину у виглядi нерухомого майна у 2009 роцi Ви отримали вiд Вашого чоловiка, тобто вiд члена сiм'ї фiзичної особи першого ступеня спорiднення, тому згiдно iз Законом ( 889-15 ) такий дохiд пiдлягає оподаткуванню за нульовою ставкою.

Також повiдомляємо, що вiдповiдно до розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.03.2008 N 527-р "Питання декларування фiзичними особами майнового стану та доходiв" фiзичнi особи - платники податку, що одержали дохiд у виглядi спадщини, який згiдно iз Законом ( 889-15 ) оподатковується за нульовою ставкою, не зобов'язанi включати вартiсть (суму) такої спадщини до складу загального рiчного оподатковуваного доходу та подавати рiчну податкову декларацiю про майновий стан i доходи до податкового органу за мiсцем своєї податкової адреси, але за умови вiдсутностi iнших пiдстав для подання декларацiї.

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8