ЛИСТ 17.05.2010 N 9594/7/17-0717 Щодо статусу резидента

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
17.05.2010 N 9594/7/17-0717

Щодо статусу резидента

(Витяг)

ДПА України вiдповiдно до Закону України "Про iнформацiю" ( 2657-12 ) розглянула запити... i повiдомляє.

Законом України вiд 22.05.2003 р. N 889-IV "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон N 889-IV) встановлено рiзнi ставки оподаткування доходiв резидентiв та нерезидентiв, тому визначення країни, резидентом якої є фiзична особа, є основним для вирiшення питання щодо ставок та порядку оподаткування доходiв фiзичних осiб.

Стаття "Резидент", яка є обов'язковою для всiх мiжнародних договорiв, визначає резиденцiю як державу, в якiй фiзична особа пiдлягає оподаткуванню на пiдставi її мiсця проживання, постiйного мiсця перебування, громадянства тощо, та як державу, яка накладає необмежене податкове зобов'язання - "повну податкову вiдповiдальнiсть" - на цю особу за її всесвiтнiм доходом, тобто за усiма доходами iз усiх джерел, включаючи i закордоннi.

Резиденцiя визначається за внутрiшнiм законодавством, i тiльки якщо iнша країна претендує на резиденцiю особи, тодi застосовуються положення мiжнародного договору (для визначення резиденцiї тiльки в однiй країнi).

Пiдпунктом 1.20.1 п. 1.20 ст. 1 Закону N 889-IV встановлено, що з метою оподаткування нерезидентом вважається фiзична особа, яка не є резидентом. Фiзична особа - резидент вiдповiдно до цього пiдпункту - це фiзична особа, яка має мiсце проживання в Українi.

Згiдно з Цивiльним кодексом України ( 435-15 ) (ст. 29) мiсцем проживання фiзичної особи є житловий будинок, квартира, iнше примiщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у вiдповiдному населеному пунктi, в якому фiзична особа проживає постiйно, переважно або тимчасово.

Згiдно iз ст. 3 Закону України вiд 11 грудня 2003 р. N 1382-IV "Про свободу пересування та вiльний вибiр мiсця проживання в Українi" (далi - Закон N 1382-IV) вiльний вибiр мiсця проживання чи перебування - це право громадянина України, а також iноземця та особи без громадянства, якi на законних пiдставах перебувають на територiї України, на вибiр адмiнiстративно-територiальної одиницi, на територiї якої вони хочуть проживати чи перебувати. Мiсцем проживання фiзичної особи Законом N 1382-IV визначено адмiнiстративно-територiальну одиницю, на територiї якої особа проживає строком понад шiсть мiсяцiв на рiк (тобто бiльше 183 днiв у календарному роцi). Вiдповiдно до ст. 6 Закону N 1382-IV iноземець чи особа без громадянства, якi перебувають в Українi на законних пiдставах, зобов'язанi протягом десяти днiв пiсля прибуття до нового мiсця проживання зареєструвати мiсце проживання. При цьому згiдно зi ст. 3 цього Закону вiдомостi про мiсце проживання мають бути внесенi до паспортного документа iз зазначенням адреси житла та внесенням цих даних у реєстрацiйний облiк, що здiйснюється вiдповiдним органом спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реєстрацiї.

Також пп. 1.20.1 п. 1.20 ст. 1 Закону N 889-IV передбачено, що у разi якщо державу, в якiй фiзична особа має центр життєвих iнтересiв, не можна визначити, або якщо фiзична особа не має мiсця постiйного проживання у жоднiй з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Українi не менше 183 днiв (включаючи день приїзду та вiд'їзду) протягом перiоду або перiодiв податкового року.

При цьому вiдповiдно до ст. 1 Закону N 889-IV податковий (звiтний) перiод - це промiжок часу, який розпочинається з першого календарного дня першого мiсяця такого перiоду та закiнчується останнiм календарним днем останнього мiсяця такого перiоду. Податковий (звiтний) рiк розпочинається 1 сiчня поточного року i закiнчується 31 грудня поточного року. Враховуючи те, що у платникiв податку (як резидентiв, так i нерезидентiв) оподатковуваним доходом є будь-який дохiд, який пiдлягає оподаткуванню згiдно з Законом N 889-IV, нарахований (виплачений) на його користь протягом звiтного податкового перiоду, а також наведенi норми Закону N 1382-IV, статус резидента України визначається в межах звiтного податкового (календарного) року.

Постiйне мiсце проживання - це мiсце проживання на територiї будь-якої держави не менше одного року громадянина, який не має постiйного мiсця проживання на територiї iнших держав i має намiр проживати на територiї цiєї держави протягом будь-якого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою, i за умови, що таке проживання не є наслiдком виконання цiєю особою службових обов'язкiв або зобов'язань за договором (контрактом) (ст. 1 Закону N 1382-IV)).

Усi зазначенi данi мають бути документально пiдтвердженi копiями вiдповiдних документiв.

З податкового перiоду (мiсяця), в якому пред'явлено повiдомлення, i до закiнчення звiтного податкового року оподаткування доходiв iноземця провадиться вiдповiдно до правил, установлених Законом N 889-IV, та за ставками, встановленими пунктами 7.1, 7.2 та 7.4 ст. 7 цього Закону. В iноземцiв, якi не виявили бажання визначити себе резидентами України, доходи з джерелом походження з України оподатковуються за ставкою, встановленою п. 7.3 ст. 7 Закону N 889-IV.

Заступник Голови С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8