ЛИСТ 26.05.2010 N 6003/5/16-1116 Щодо усунення протирiч у законодавствi України

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
26.05.2010 N 6003/5/16-1116

Щодо усунення протирiч у законодавствi України

Державна податкова адмiнiстрацiя України на виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.04.2010 р. N 20179/1/1-10 розглянула лист <...> щодо усунення протирiч у законодавствi України, i в межах своєї компетенцiї повiдомляє.

Стосовно пункту 1 листа щодо порядку вiдображення платником податку на додану вартiсть у рядку 3 "Операцiї, що не є об'єктом оподаткування" податкової декларацiї з податку на додану вартiсть операцiй по отриманих вiдсотках по депозиту.

Згiдно з пiдпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть є операцiї з поставки товарiв та послуг, мiсце надання яких знаходиться на митнiй територiї України.

Ураховуючи зазначене, а також те, що отримання вiдсоткiв по депозиту не вiдповiдає визначенню поставки товарiв чи послуг, то вiдповiдно не виникає i об'єкта оподаткування податком на додану вартiсть.

Рядки податкової декларацiї з податку на додану вартiсть заповнюються на пiдставi проведених операцiй з поставки товарiв (послуг) вiдповiдно до Порядку заповнення i подання податкової декларацiї з податку на додану вартiсть (затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30 травня 1997 року N 166). А саме рядок 3 "Операцiї, що не є об'єктом оподаткування" заповнюється платником у тому випадку, якщо платник здiйснює такi операцiї як частину в загальному обсязi поставки.

Таким чином, сума коштiв, що надходять вiд банкiв як вiдсотки по депозиту, не включається у рядок 3 "Операцiї, що не є об'єктом оподаткування" i не вiдображається у податковiй декларацiї з податку на додану вартiсть.

Щодо визначення термiна "момент перевищення" стосовно обмеження обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк (пункт 2 листа).

У разi якщо фiзична особа - пiдприємець, яка перебуваючи на спрощенiй системi оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" ( 727/98 ) (далi - Указ), зобов'язана подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацiю як платника податку на додану вартiсть не пiзнiше двадцятого календарного дня з моменту перевищення.

Вiдповiдно до статтi 1 Указу ( 727/98 ) виручкою вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом пiдприємницької дiяльностi на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здiйснення операцiй з продажу продукцiї (товарiв, робiт, послуг).

Тобто, моментом перевищення обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк слiд вважати календарну дату зарахування коштiв на розрахунковий рахунок або (та) оприбуткування коштiв в касi фiзичної особи - пiдприємця, внаслiдок чого вiдбулося таке перевищення.

Заступник голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8