Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров

В свое время во исполнение статьи 241 Кодекса законов о труде Украины Министерством труда и социальной политики Украины была утверждена типовая форма трудового договора между работником и физическим лицом и порядок его регистрации (приказом от 08.06.2001 № 260).

Этим же постановлением Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудового договора между работником и физическим лицом и постановил Минтруда в месячный срок привести собственные нормативно-правовые акты в соответствие с этим постановлением.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 29 жовтня 2009 р. N 1168

Київ

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю (далі - фізична особа), затверджується Міністерством праці та соціальної політики.

2. Для реєстрації трудового договору фізична особа подає у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи державній службі зайнятості за місцем свого проживання підписаний сторонами трудовий договір у трьох примірниках, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, довідку відповідної державної податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, копію такої довідки, виданої працівникові, його трудову книжку та пред'являє паспорт. Підпис у трудовому договорі працівника, який не був присутній під час його реєстрації, посвідчується нотаріально.

3. Відповідальна особа державної служби зайнятості реєструє в день подання фізичною особою документів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, трудовий договір у книзі реєстрації трудових договорів, форма якої затверджується Міністерством праці та соціальної політики, після чого два примірники такого договору з відміткою про реєстрацію повертаються фізичній особі.

Фізична особа зобов'язана вручити під розписку працівникові один примірник зареєстрованого трудового договору протягом трьох робочих днів з дня його надходження, про що робиться відповідний запис у книзі реєстрації, а також повернути трудову книжку із записом про прийняття на роботу.

4. У разі розірвання трудового договору за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, така особа зобов'язана письмово повідомити про свій намір працівникові та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок.

5. Зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору у випадках, передбачених пунктом 4 цієї постанови, проводиться за умови подання фізичною особою:

примірника трудового договору;

заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;

копій документів, що підтверджують:

- надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі коли вручити поштове відправлення неможливо, подаються копії підтвердних документів;

- проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.

6. Державна служба зайнятості протягом трьох робочих днів з дня надходження зазначених у пункті 5 цієї постанови документів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів та повідомляє працівникові.

7. За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття трудового договору з реєстрації, посадова особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів з дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи, внесений фізичною особою.

8. У разі коли документи, що подаються для реєстрації чи зняття з реєстрації трудового договору, не відповідають вимогам цієї постанови, органи державної служби зайнятості повертають їх без вчинення будь-яких дій із зазначенням причини.

9. Працівник має право оскаржити рішення фізичної особи щодо його звільнення з роботи у порядку, встановленому законодавством.

10. Міністерству праці та соціальної політики привести в місячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

Прем'єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Кабмин утвердил свой порядок регистрации трудовых договоров - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8