О расчете пособия по временной нетрудоспособности

В период введения карантина в отдельных областях на территории Украины вопрос расчета пособия по временной нетрудоспособности стал очень актуальным. Поэтому ФСС по ВУТ решил напомнить, как это нужно делать.

Так, средняя заработная плата застрахованного лица исчисляется исходя из начисленной заработной платы по видам выплат, которые включают основную и дополнительную заработную плату, прочие поощрительные и компенсационные выплаты (в том числе в натуральной форме), из которых уплачивались страховые взносы в фонды общеобязательного государственного социального страхования и которые подлежат обложению налогом с доходов физических лиц. Расчетным периодом, за который исчисляется средняя заработная плата (в том числе для лиц, работающих неполный рабочий день (рабочую неделю)), являются последние шесть календарных месяцев (с первого до первого числа), предшествующих месяцу, в котором наступил страховой случай. Сумма пособия по временной нетрудоспособности застрахованному лицу рассчитывается путем умножения суммы дневной выплаты на количество дней согласно графику работы предприятия, которые приходятся на период временной нетрудоспособности.

Для лиц, работающих на предприятиях по трудовому договору (контракту), среднедневная заработная плата исчисляется путем деления начисленной за расчетный период заработной платы, из которой уплачивались страховые взносы, на количество отработанных рабочих дней в расчетном периоде.

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 04.11.2009 р. N 04-06/Ч-254з-312

Про розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності

Розглянувши звернення до Урядової «гарячої лінії» з питань надання матеріального забезпечення за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, повідомляємо, що порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок N 1266), розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку N 1266 середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Пунктом 14 Порядку N 1266 передбачено, що для осіб, які працюють на підприємствах в установах, організаціях на умовах трудового договору (контракту), середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді.

Згідно із пунктом 20 Порядку N 1266 сума допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі розраховується шляхом множення суми денної виплати на кількість днів, які підлягають оплаті, тобто на кількість днів згідно графіку роботи підприємства, установи, організації або графіку роботи працівника (якщо такий для нього встановлений), які припадають на період тимчасової непрацездатності.

Заступник директора Т. В. Антоненко

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • О расчете пособия по временной нетрудоспособности - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8