Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства

Согласно пункту 2 Порядка определения размера ущерба от хищения, недостачи, уничтожения (порчи) материальных ценностей, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 22.01.1996 № 116, размер указанного ущерба определяется по балансовой стоимости этих ценностей (с вычетом амортизационных отчислений), но не ниже 50% от балансовой стоимости на момент установления такого факта с учетом индексов инфляции, НДС и акцизного сбора.

 Если основные средства полностью самортизированы, то, соответственно, расчет по формуле определения размера ущерба приводит к нулевому значению. В таком случае уместно использовать оговорку о минимальном размере ущерба: он не может быть меньше чем 50% балансовой стоимости основных средств с учетом индексов инфляции на момент установления факта недостачи. При этом, как правильно заметил Минфин, под балансовой стоимостью основных средств следует понимать их первоначальную (а не остаточную) стоимость, поскольку именно в этом значении использовалось понятие «балансовая стоимость основных средств» на время принятия указанного Порядка.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 04.08.2009 р. N 31-34000-20-9/21108

Міністерство фінансів України на запит щодо визначення розміру збитків від нестачі повністю амортизованих основних засобів відповідно до Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей (далі - Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 N 116, повідомляє.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України. Відповідно до зазначеної постанови та Порядку надання роз'яснення щодо його застосування на Міністерство фінансів України не покладено.

Водночас повідомляється наступне.

Пунктом 2 Порядку встановлено, що розмір збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей визначається за балансовою вартістю цих цінностей (з вирахуванням амортизаційних відрахувань), але не нижче 50 відсотків від балансової вартості на момент встановлення такого факту з урахуванням індексів інфляції, які щомісячно визначає Мінстат, відповідного розміру податку на добавлену вартість та розміру акцизного збору з наведенням формули такого розрахунку. За такими визначеннями і формулою розрахунків розміру збитків, на думку Міністерства фінансів України, застереження щодо мінімального розміру збитків встановлювалося саме по відношенню до балансової, тобто первісної, вартості основних засобів. Отже, якщо знос (амортизація) за об'єктом дорівнює балансовій, тобто первісній вартості об'єкта, і відповідно розрахунок за формулою розміру збитків приводить до нульового значення, то розмір збитків для відшкодування винуватцем встановлюється в розмірі 50 % від балансової, тобто первісної вартості. Застосування ж порогу 50 % до залишкової вартості є сумнівним, оскільки сама формула складена таким чином, що коли навіть не враховувати індекс інфляції, податок на додану вартість і суму акцизного збору, то все одно розмір збитків для відшкодування складатиме 200 % від залишкової вартості, що підтверджує те, що застереження щодо 50 % від залишкової вартості наводити було б зайвим.

На час прийняття Порядку поняття «балансова вартість основних засобів» в Інструкції про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту підприємства, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 18.08.95 N 139 (абзац другий пункту 2.3), використовувалося в значенні «первісна вартість основних засобів» або «первісна (балансова) вартість основних засобів». Використання згодом у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку поняття «балансова вартість основних засобів» у значенні «залишкова вартість основних засобів» не може впливати на визначення (розрахунок) розміру збитків відповідно до Порядку, оскільки саме Порядком визначено порядок їх розрахунку, відповідно до якого Бв - балансова вартість на момент встановлення факту розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей - є саме вартістю основних засобів без урахування їх амортизації, яка наводиться в формулі окремо для вирахування з балансової вартості.

Заступник Міністра М. Полудьонний

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Размер ущерба при недостаче полностью самортизированного основного средства - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8