Курсова різниця по внескам до статутного фонду та її вплив на фінансовий результат

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ:

На банківському рахунку знаходиться валюта, яка зайшла через поповнення Статутного капіталу. На кожну дату балансу вона переоцінюється, що має суттєвий вплив на наш фінансовий результат. Підкажіть будь-ласка механізми, з допомогою яких можна мінімізувати вплив цих курсових різниць на фінансовий результат.

ВІДПОВІДЬ:

Згідно з ПСБО 21 « Вплив змін валютних курсів» Операція в іноземній валюті - господарська операція, вартість якої визначена в іноземній валюті або яка потребує розрахунків в іноземній валюті.
п.8. ПСБО 21 Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею
З наведеного слідує, що Ви при здійсненні операції в інвалюті по поповненню СФ отримали валюту на р/р і визначили курсову різницю.
На кожну дату балансу згідно п. 8 ПСБО 21 Ви переоцінюєте валюту на р/р як монетарний актив по відповідному курсу з визначенням доходу або витрат.
Згідно з ПСБО 21 перерахуванню підлягають монетарні статті, а немонетарні статті не перераховуються.
Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.
Немонетарні статті - статті інші, ніж монетарні статті балансу.
Тому перед нами стоїть задача монетарну статтю перетворить у немонетарну з відповідним для Вас ефектом.

На думку Аудитора, для можливого вирішення Вашого питання, далі Вам пропонується варіант оптимізації, але на Ваше вирішення, застосувати його або ні.

Дане питання лежить у площині можливої оптимізації з застосуванням допомоги «споріднених» підприємств, у т.ч. і нерезидентів, яким Ви можете довірити Ваші кошти.
У відповідності до Глави 69 ЦКУ № 435 КОМІСІЯ
Стаття 1011. Договір комісії
1. За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.
Тобто, все чим «Комітент» забезпечує «Комісіонера» для виконання зобов’язань по договору комісії належить «Комітенту», у т.ч. і кошти, які «Комітент» перераховує «Комісіонеру».
Згідно до ст.1 Закону України, Верховна Рада України, від 21.06.2018 № 2473-VIII, «Про валюту і валютні операції»:
1) валютна операція - операція, що має хоча б одну з таких ознак:
а) операція, пов'язана з переходом права власності на валютні цінності та (або) права вимоги і пов'язаних з цим зобов'язань, предметом яких є валютні цінності, між резидентами, нерезидентами, а також резидентами і нерезидентами, крім операцій, що здійснюються між резидентами, якщо такими валютними цінностями є національна валюта;
Відповідно до ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" розрахунковими банківськими операціями є рух грошей на банківських рахунках, здійснюваний згідно з розпорядженнями клієнтів або в результаті дій, які в рамках закону призвели до зміни права власності на активи.
Як видно з наведеного, при перерахуванні коштів/валюти Комітентом Комісіонеру останньому право власності на цю валюту не переходить, тобто не виконується головна ознака здійснення валютної операції як розрахункової між Комітентом і Комісіонером резидентами, яка потребувала б ліцензії НБУ.
На підставі вище наведеного, на думку Аудитора, ТОВ «РОМАШКА» як «Комітент» укладає договір комісії з спорідненим Підприємством «Комісіонером» на придбання за іноземну валюту у нерезидентів будь-якого обладнання, або товарів і перераховує «Комісіонеру» необхідну суму валюти.

Далі наведена скорочена схема проводок у Комітента:
1 Перераховано комісіонеру кошти на придбання товару Дт 371 Кт 311 311 19200
2 Отримано товар від комісіонера Дт 28 Кт 632 631 16000
3 Здійснено залік заборгованостей Дт 632 Кт 371 371 19200

Перерахувавши валюту Комісіонеру, Комітент очікує від комітента товар і тому стаття (рах. 371) стає немонетарною згідно до ПСБО 21 і не підлягає перерахуванню на дату балансу.
При цьому, у ТОВ «Т МЕТЕР» Комітента р/р, де була валюта, пустий – перерахунок згідно ПСБО 21 не здійснюється, а борг по рах. 371 немонетарна стаття і також не перераховується.
У спорідненого Підприємства на рахунку отримана чужа валюта без права власності на неї і також згідно ПСБО 21 не перераховується, про що свідчать листи податківців.
Договір комісії може продовжуватися будь який час, а при потреби у валюті Комітент може розірвати договір комісії і отримати валюту на свій р/р від Комітента.
Також можливий варіант перерахування валюти у якості передплати закордонному спорідненому підприємству для придбання товарів, обладнання і т.і. Ця валюта може знаходитися за кордоном 365 днів, а потім потрібно повернути і так щороку.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2020

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8