Нарахування зарплати Директору інваліду 2 групи і колишньому воїну:

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:
Відповідно до умов ст. 56 КЗпП за угодою між сторонами трудового договору працівником і роботодавцем може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Згідно з ст. 172 КЗпП, роботодавець зобов'язаний на прохання працівника, як особі з інвалідністю, встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.
Для цього такий працівник подає заяву про встановлення неповного робочого часу (неповний робочий день або неповний робочий тиждень), а роботодавець видає відповідний наказ.
Роботодавець зобов'язаний на прохання працівника, що має право на встановлення неповної тривалості робочого часу, згідно з ст. 172 КЗпП, встановити робочий час тієї тривалості, про яку він просить, з визначенням часу початку та закінчення роботи.
Неповний робочий час може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день), кількості днів роботи протягом тижня (неповний робочий тиждень) чи одночасно шляхом зменшення і кількості годин роботи упродовж дня, і кількості робочих днів впродовж тижня.
Якщо розмір заробітної плати працівника – інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовуються ставка 8,41% не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування ЄСВ здійснюється роботодавцем із суми фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Згідно норм Податкового Кодексу України, трудові виплати, нараховані працівникам – інвалідам оподатковуються податком на доходи фізичних осіб і військом збором на загальних підставах. Відповідно застосовується ставка ПДФО -18% та ставка ВЗ – 1,5%.
Щодо порядку надання податкової соціальної пільги до заробітної плати такого працівника то:
відповідно до п.п. «г» п.169.1.3 ПКУ інваліди І – ІІ групи, у тому числі з дитинства, мають право на ПСП у розмірі 150% ,при умові подання заяви та копії пенсійного посвідчення або довідки МСЕК;
відповідно до п.п. «б» п.169.1.3 ПКУ інваліди І – ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, мають право на ПСП у розмірі 200% , при умові подання заяви, копії пенсійного посвідчення або довідки МСЕК та копії посвідчення учасника бойових дій.
Працівники – інваліди ІІІ групи мають право на ПСП на загальних підставах.
Щодо нарахування Єдиного соціального внеску на заробітну плату та прирівняних до неї виплат такого працівника застосовується ставка 8,41%. Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ і УТОС до таких виплат застосовують ставку ЄСВ 5,3%, інші підприємства та організації громадських організації інвалідів ставку ЄСВ 5,5%.
Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена довідка до акта огляду МСЕК, про встановлення групи інвалідності.
Застосування ставки ЄСВ у розмірі 8,41% застосовують до доходу своїх працівників лише юридичні особи, відповідно до ч.13 ст.8 Закону України №2464 від 08.07.2010 року «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», роботодавці – підприємці нараховують ЄСВ на загальних підставах.

Податкова соціальна пільга застосовується:
ст. 169.1.3. ПКУ «у розмiрi, що дорiвнює 150 вiдсоткам суми пiльги, визначеної пiдпунктом 169.1.1 цього пункту, - для такого платника податку, який:
а) є одинокою матiр'ю (батьком), вдовою (вдiвцем) або опiкуном, пiклувальником - у розрахунку на кожну дитину вiком до 18 рокiв;
б) утримує дитину-iнвалiда - у розрахунку на кожну таку дитину вiком до 18 рокiв;
в) є особою, вiднесеною законом до першої або другої категорiй осiб, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи, включаючи осiб, нагороджених грамотами Президiї Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в лiквiдацiї наслiдкiв Чорнобильської катастрофи;
г) є учнем, студентом, аспiрантом, ординатором, ад'юнктом;
ґ) є iнвалiдом I або II групи, у тому числi з дитинства, крiм iнвалiдiв, пiльга яким визначена пiдпунктом "б" пiдпункту 169.1.4 цього пункту;
д) є особою, якiй присуджено довiчну стипендiю як громадянину, що зазнав переслiдувань за правозахисну дiяльнiсть, включаючи журналiстiв;
е) є учасником бойових дiй на територiї iнших країн у перiод пiсля Другої свiтової вiйни, на якого поширюється дiя Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", крiм осiб, визначених у пiдпунктi "б" пiдпункту 169.1.4 цього пункту»

Працівникові (інвалід ІІ групи) нараховано 4000 грн. Він має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 2643,00 грн. грн. (п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України) та подав відповідну заяву і підтвердні документи роботодавцю. Відрахування з заробітної плати (на рівні мінімуму) пільговика становлять:

1. Рахуємо податок на доходи фізичних осіб: (4000 – 1321,50)Х 18% (ставка податку на доходи фізичних осіб) = 482,13 грн.

2. Рахуємо військовий збір: 4000 Х 1,5% (ставка військового збору) = 60 грн.

3. Рахуємо єдиний внесок: 4000 Х 8,41 % (ставка ЄСВ) = 336,40 грн.

Працівникові – «афганець» нараховані (за просту некваліфіковану працю) 4000 грн. Він має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 2643 грн. (п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України) та подав відповідну заяву і підтвердні документи роботодавцю. Відрахування з заробітної плати (на рівні мінімуму) пільговика становлять:

1. Рахуємо податок на доходи фізичних осіб: (4000 – 1321,50)Х 18% (ставка податку на доходи фізичних осіб) = 482,13 грн.
2. Рахуємо військовий збір: 4000 Х 1,5% (ставка військового збору) = 60 грн.

3. Рахуємо єдиний внесок: 4000 Х 22 % (ставка ЄСВ) = 880,00 грн.

Якщо він ще і інвалід, то пільга буде (ст. 169.1.4) 1762,00 грн. (200%).

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8