Нематеріальний актив, особливості нарахування амортизації

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ
Програмний продукт був віднесений на рах. 12.5, термін амортизації 36 міс. (в договорі 3 роки строк використання та наказ №1).
Підприємство з не великими оборотами.
В 2016 році на підприємстві не було взагалі діяльності і амортизацію не нараховували.
В 2017 році з 08.2017 не великі обороти і великий податок на прибуток.
Питання:
1.Чи є вірним віднесення цього активу на рах. 12.5 з амортиз. 36 міс. і що треба переробити в договорі для цього (така можливість існує)?
2.Чи є можливість підтягнуть амортизацію з 01.01.2017 (є листи про наміри розпочати роботу в 2017 від підприємств ).

ВІДПОВІДЬ:
Згідно зі змістом наданого Вами для ознайомлення Договору № 285 від 17.08.2015 р., цей Договір має ознаки Договору постачання програмного продукту (ПП) у повне розпорядження Замовника з одночасним наданням ліцензії (п. 1.1 і 9.2.1. Договору). Поставлена комп’ютерна програма та дозвіл на її використання разом іменується «Продукт», тобто, все постачається разом і сплачується загальною сумою по договору як за цілісний Прдукт .
У відповідності до П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», даний ПП буде вважатися нематеріальним активом.
На підставі Інструкції МФУ №291 від 30.11.1999 (редакція від 18.06.2015) "Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій" «На субрахунку 125 "Авторське право та сумiжнi з ним права" ведеться облiк наявностi авторського права та сумiжних з ним прав (право на лiтературнi, художнi, музичнi твори, комп'ютернi програми, компiляцiї даних (бази даних), виконання, фонограми, вiдеограми, передачi (програми) органiзацiй мовлення тощо)».
Згідно з п. 25. П(С)БО 8 - Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв (крiм права постiйного користування земельною дiлянкою) здiйснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється пiдприємством/установою (у розпорядчому актi) при визнаннi цього об'єкта активом (при зарахуваннi на баланс).
Для нарахування амортизацiї нематерiальних активiв пiдприємство може застосовувати строки їх корисного використання, встановленi податковим законодавством.
п. 27. П(С)БО 8 - Метод амортизацiї нематерiального активу обирається пiдприємством/установою самостiйно, виходячи з умов отримання майбутнiх економiчних вигод. Якщо такi умови визначити неможливо, то амортизацiя нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу. Розрахунок амортизацiї при застосуваннi вiдповiдних методiв нарахування здiйснюється згiдно з Положенням (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби".
У відповідності до п. 23. "П(С)БО 7 "Основні засоби" - Нарахування амортизацiї здiйснюється протягом строку корисного використання (експлуатацiї) об'єкта, який встановлюється пiдприємством/установою (у розпорядчому актi) при визнаннi цього об'єкта активом (при зарахуваннi на баланс), i призупиняється на перiод його реконструкцiї, модернiзацiї, добудови, дообладнання та консервацiї.
Документи, які підтверджують вище зазначені події для призупинення нарахування амортизації відсутні.
п. 26. "П(С)БО 7 "Основні засоби" - Амортизацiя основних засобiв (крiм iнших необоротних матерiальних активiв) нараховується iз застосуванням таких методiв:
1) прямолiнiйного, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобiв; ………………..
……………………………………………………
5) виробничого, за яким мiсячна сума амортизацiї визначається як добуток фактичного мiсячного обсягу продукцiї (робiт, послуг) та виробничої ставки амортизацiї. Виробнича ставка амортизацiї обчислюється дiленням вартостi, яка амортизується, на загальний обсяг продукцiї (робiт, послуг), який пiдприємство очiкує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобiв
З наведеного п.5) видно, що тільки при застосуванні виробничого методу амортизації та відсутності фактичного мiсячного обсягу продукцiї (робiт, послуг) сума амортизації може мати нульове значення, фактично не нараховуватися.
Інші наведені норми П(С)БО 7.8 не містять у собі інших причин не нарахування (призупинення) амортизації, крім наведених вище у п. 23 П(С)БО 7.
У зв’язку з вище наведеним, при придбанні ПП по Договору від 17.08.2015 р., Ви повинні були оприбуткувати цей ПП на підставі Акту введення у експлуатацію з визначенням строку корисного використання (3 роки у Вас).
При цьому слід мати на увазі вимоги ст. 138.3.4. ПКУ :Строки нарахування амортизацiї нематерiальних активiв, де сказано :
група 5 - авторське право та сумiжнi з ним права (право на лiтературнi, художнi, музичнi твори, комп'ютернi програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компiляцiї даних (баз даних), фонограми, вiдеограми, передач (програми) органiзацiй мовлення тощо), крiм тих, витрати на придбання яких визнаються роялтi Вiдповiдно до правовстановлюючого документа, але не менш як 2 роки.
Далі необхідно було виконати вимоги п. 29. П(С)БО 8, де сказано, що Нарахування амортизацiї починається з мiсяця, наступного за мiсяцем, у якому нематерiальний актив уведено в господарський оборот. Суму нарахованої амортизацiї пiдприємства/установи вiдображають збiльшенням суми витрат пiдприємства/установи i накопиченої амортизацiї нематерiальних активiв.
Тобто, при введенні у експлуатацію згідно з Актом введення у експлуатацію НМА від 01.11.2015 року, амортизація ПП повинна була нараховуватися з 01.12.2015 р.
Але при цьому ще слід мати на увазі наступне:
Закон №996-XIV від 16.07.1999 (редакція від 05.10.2017) "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні ", у статті 4 затверджує низку основних принципів, один з яких це принцип нарахування.
Принцип нарахування у відповідності до ст. 4 Закону №996-XIV від 16.07.1999 (редакція від 05.10.2017) "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні ", говорить про те, що - доходи i витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку та фiнансовiй звiтностi в момент їх виникнення, незалежно вiд дати надходження або сплати грошових коштiв.
З урахуванням цього принципу, уразі відсутності доходів при понесенні витрат у вигляді амортизації, такі витрати повинні відображатися на рах. 39 "Витрати майбутнiх перiодiв" до моменту визнання відповідних доходів.
Рахунок 39 "Витрати майбутнiх перiодiв" призначено для узагальнення iнформацiї щодо здiйснених витрат у звiтному перiодi, якi пiдлягають вiднесенню на витрати в майбутнiх звiтних перiодах.
До витрат, облiк яких ведеться на рахунку 39 "Витрати майбутнiх перiодiв", вiдносяться витрати, пов'язанi з пiдготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловостi; з освоєнням нових виробництв та агрегатiв; сплаченi авансом оренднi платежi; оплата страхового полiса; оплата торгового патенту; передплата на газети, журнали, перiодичнi та довiдковi видання тощо.
Операція 31.12.2015 р «нарахування амортизації».:
Дт 39 "Витрати майбутнiх перiодiв"
Кт 133 "Накопичена амортизацiя нематерiальних активiв"
З урахуванням даних Акту введення у експлуатацію ПП, сума місячної амортизації повинна складати 13.055,55 грн. Загальна сума нарахованої амортизації за весь період 2015 – 2017 роки (Дт 39 рах Кт 133 раз.) повинна складати:
2015 рік (ХІІ місяць ) 13.055,55 грн.
2016 рік (І – ХІІ місяці) 156.666,60 грн.
2017 рік (І – ХІІ місяці) 156.666,60 грн.
Всього за період 326.388,75 грн.
Не виконання всього вище наведеного є порушенням Закону №996-XIV від 16.07.1999 р. та П(С)БО.
При виникненні і визнанні доходів, вся ця сума, або її частка у залежності від політики Підприємства та періоду виникнення доходу, може бути врахована при складанні фінансової звітності і для визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток у декларації на прибуток відповідного періоду.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2018

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8