Облік співробітників, у яких по двоє дітей

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Питання:

В штаті є співробітниці у яких є по двоє дітей, їм обов'язково потрібно добавляти відпускні дні? Або це на розсуд керівництва?

Відповідь

Дане питання регулюється статтею 182-1 КЗпПУ, де сказано:
Стаття 182-1. Додаткова вiдпустка працiвникам, якi мають дiтей або повнолiтню дитину з iнвалiднiстю з дитинства з дитинства пiдгрупи А I групи

Жiнцi, яка працює i має двох або бiльше дiтей вiком до 15 рокiв, або дитину з iнвалiднiстю, або яка усиновила дитину, матерi особи з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, одинокiй матерi, батьку дитини або особи з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, який виховує їх без матерi (у тому числi у разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також особi, яка взяла пiд опiку дитину або особу з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, надається щорiчно додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 10 календарних днiв без урахування святкових i неробочих днiв (стаття 73 цього Кодексу).
За наявностi декiлькох пiдстав для надання цiєї вiдпустки її загальна тривалiсть не може перевищувати 17 календарних днiв.
Зазначена у частинi першiй цiєї статтi вiдпустка надається понад щорiчнi вiдпустки, передбаченi статтями 75 i 76 цього Кодексу, а також понад щорiчнi вiдпустки, встановленi iншими законами та нормативно-правовими актами, i переноситься на iнший перiод або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 цього Кодексу.

Згідно до вимог ст. 10 Закону про відпустки, щорiчнi вiдпустки повної тривалостi до настання шестимiсячного термiну безперервної роботи у перший рiк роботи на даному пiдприємствi за бажанням працiвника надаються:
1) жiнкам - перед вiдпусткою у зв'язку з вагiтнiстю та пологами або пiсля неї, а також жiнкам, якi мають двох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв або дитину з iнвалiднiстю;
Щорiчнi вiдпустки за бажанням працiвника в зручний для нього час надаються:
1) особам вiком до вiсiмнадцяти рокiв;
2) особам з iнвалiднiстю;
3) жiнкам перед вiдпусткою у зв'язку з вагiтнiстю та пологами або пiсля неї;
4) жiнкам, якi мають двох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв або дитину з iнвалiднiстю

У статті 19. Закону про відпустки також говориться про те, що Додаткова вiдпустка працiвникам, якi мають дiтей або повнолiтню дитину - особу з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи надається :
Жiнцi, яка працює i має двох або бiльше дiтей вiком до 15 рокiв, або дитину з iнвалiднiстю, або яка усиновила дитину, матерi особи з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, одинокiй матерi, батьку дитини або особи з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, який виховує їх без матерi (у тому числi у разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також особi, яка взяла пiд опiку дитину або особи з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи, чи одному iз прийомних батькiв надається щорiчно додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 10 календарних днiв без урахування святкових i неробочих днiв (стаття 73 Кодексу законiв про працю України).
За наявностi декiлькох пiдстав для надання цiєї вiдпустки її загальна тривалiсть не може перевищувати 17 календарних днiв.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8