Оплата корпоратива по безналічному розрахунку, які будуть наслідки в обліку?

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Питання:

Підприємство планує проплатити корпоратив по безналічному розрахунку. Це можливо? В витрати можливо поставити?

Відповідь:

Як вище вже згадувалося. згідно до ст. 134.1.1. ПКУ, прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень цього Кодексу.
Формування витрат при складанні фінансової звітності регулюється П(С)БО № 16 «Витрати», де сказано:
п. 18. До адмiнiстративних витрат вiдносяться такi загальногосподарськi витрати, спрямованi на обслуговування та управлiння пiдприємством:
загальнi корпоративнi витрати (органiзацiйнi витрати, витрати на проведення рiчних зборiв, представницькi витрати тощо).
Такі витрати на проведення корпоративу з вище наведеною метою і оформленою наказом, кошторисом і звітом, можуть повністю включаються у витрати звітного періоду. Статті 138, 139 і 140 ПКУ не передбачають корегування фінансового результату до оподаткування на подібні суми заходів Підприємств.
Згідно з п. 19. П(С)БО № 16 - Витрати на збут включають такi витрати, пов'язанi з реалiзацiєю (збутом) продукцiї (товарiв, робiт, послуг):
витрати пакувальних матерiалiв для затарювання готової продукцiї на складах готової продукцiї;
витрати на ремонт тари;
оплата працi та комiсiйнi винагороди продавцям, торговим агентам та працiвникам пiдроздiлiв, що забезпечують збут;
витрати на рекламу та дослiдження ринку (маркетинг);

Стосовно права на податковий кредит при сплаті послуг по організації заходу можливо навести наступне:
Згідно з вимогами ст. 198.5. ПКУ, Платник податку зобов'язаний нарахувати податковi зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної вiдповiдно до пункту 189.1 статтi 189 цього Кодексу, та скласти не пiзнiше останнього дня звiтного (податкового) перiоду i зареєструвати в Єдиному реєстрi податкових накладних в термiни, встановленi цим Кодексом для такої реєстрацiї, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартiсть (для товарiв/послуг, необоротних активiв, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разi якщо пiд час такого придбання або виготовлення суми податку були включенi до складу податкового кредиту), у разi якщо такi товари/послуги, необоротнi активи призначаються для їх використання або починають використовуватися:
а) в операцiях, що не є об'єктом оподаткування вiдповiдно до статтi 196 цього Кодексу (крiм випадкiв проведення операцiй, передбачених пiдпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статтi 196 цього Кодексу) або мiсце постачання яких розташоване за межами митної територiї України;
б) в операцiях, звiльнених вiд оподаткування вiдповiдно до статтi 197, пiдроздiлу 2 роздiлу XX цього Кодексу, мiжнародних договорiв (угод) (крiм випадкiв проведення операцiй, передбачених пiдпунктом 197.1.28 пункту 197.1 статтi 197 цього Кодексу та операцiй, передбачених пунктом 197.11 статтi 197 цього Кодексу);
(в) в операцiях, що здiйснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числi передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активiв до складу невиробничих необоротних активiв;
г) в операцiях, що не є господарською дiяльнiстю платника податку (крiм випадкiв, передбачених пунктом 189.9 статтi 189 цього Кодексу).
Тому, якщо Ви створите наказ і кошторис на проведення представницького заходу з метою рекламної акції по просуванню Вашого продукту з визначенням запрошених гостей з інших підприємств, то витрати на проведення такого заходу у сумі сплаченого постачальнику ПДВ будуть вважатися витратами понесеними з метою ведення власної господарської діяльності і Ви ще отримаєте право на податковий кредит по ПДВ, якщо постачальник послуги є платником ПДВ.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8