Податковий агент ФОП, наслідки несплати НДФЛ при сплаті доходу фізичной особі

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ФОП на єдиному податку, орендує офіс у фізичної особи

Орендодавець (фізична особа) підвищив вартість орендної плати і з'ясувалося, що ставка податку вже з 2016-го року 18%, а не 15%. І до того ж 1,5% військового збору треба платити за нього.

Треба сплатити ці суми та перерахувати недоплату податку (ПДФО та військовий збір).

питання:

- правильно чи пораховані суми для доплати податків?
- платити їх всі разом або розбити на року / квартали / місяці?
- після оплати які звіти треба зробити і відправити до податкової?

Згідно з наданим Вами Листом з переліком платіжних документів про сплату сум ПДФО за дохід фізичної особи від оренди, сума недоплати при сплаті ПДФО і військового збору складає:
Сума орендної плати по договору 4940,00 грн.
ПДФО 2014 року 15 %. За 8 міс. сплачено дохід 39520,00 х 0,015 = сума військового збору
592,80 грн.
ПДФО з 2015 року 18%. Щомісячна недоплата складає 148,20 грн.:
Недоплата ПДФО за 15-16 роки: 148,20 х 24 міс. = 3556,80 грн.
Сума Доходу 15-16 рр. - 118560,00 х0,015 = сума військового збору 1778,40 грн.
Недоплата ПДФО за 9 міс. 2017 р. 148,20 х 9 міс. = 1338,80 грн.
Сума доходу за 9 міс. 2017 р. 44910,00 х 0,015 = сума військового збору 673,65 грн.
Загальна недоплата ПДФО складає за 15-16 і 9 міс. 17 р. 4895,60 грн.
Загальна недоплата військового збору за 8 міс. 14-15-15 і 9 міс 17 рр. 3044,85 грн.

Згідно до ст. 50 ПКУ, Платник податкiв, який самостiйно (у тому числi за результатами електронної перевiрки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових перiодiв, зобов'язаний, за винятком випадкiв, установлених пунктом 50.2 цiєї статтi:
а) або надiслати уточнюючий розрахунок i сплатити суму недоплати та штраф у розмiрi трьох вiдсоткiв вiд такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разi подання уточнюючого розрахунку до податкової декларацiї з податку на прибуток пiдприємств за попереднiй податковий (звiтний) рiк з метою здiйснення самостiйного коригування вiдповiдно до статтi 39 цього Кодексу у строк не пiзнiше 1 травня року, наступного за звiтним;

б) або вiдобразити суму недоплати у складi декларацiї з цього податку, що подається за податковий перiод, наступний за перiодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збiльшену на суму штрафу у розмiрi п'яти вiдсоткiв вiд такої суми, з вiдповiдним збiльшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Стаття 51. ПКУ Подання вiдомостей про суми виплачених
доходiв платникам податкiв - фiзичним особам
51.1. Платники податкiв, в тому числi податковi агенти, зобов'язанi подавати контролюючим органам у строки, встановленi цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податкiв.

У зв’язку з тим, що Ви повинні доплатити по новим поданим деклараціям 1 ДФ, штрафні санкції, на нашу думку будуть застосовані у розмірі 5% від суми недоплати податків і зборів. Крім того, необхідно на момент сплати нарахувати і пеню згідно до ст. 129.4 ПКУ.
З урахуванням того, що штрафні санкції та пеня і її розрахунок мають прив’язку до строків сплати згідно до законодавства, платежі, на нашу думку, доцільно проводити з розбивкою по кварталам.
Також Вам слід мати на увазі, що статтею 102 ПКУ встановлено строк давності 3 роки, тому 8 місяців 2014 року податкові органи у 2018 році не мають права перевіряти.
Стосовно не подання Вами розрахунків 1ДФ:
Стаття 119. ПКУ Порушення платником податкiв порядку подання iнформацiї про фiзичних осiб - платникiв податкiв
119.1. Неподання або порушення порядку подання платником податкiв iнформацiї для формування та ведення Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв, передбаченого цим Кодексом, -
тягнуть за собою накладення штрафу у розмiрi 85 гривень.
Тi самi дiї, вчиненi платником податкiв, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу у розмiрi 170 гривень.
119.2. Неподання, подання з порушенням встановлених строкiв, подання не у повному обсязi, з недостовiрними вiдомостями або з помилками податкової звiтностi про суми доходiв, нарахованих (сплачених) на користь платника податкiв, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати вiд фiзичних осiб за товари (роботи, послуги), якщо такi недостовiрнi вiдомостi або помилки призвели до зменшення та/або збiльшення податкових зобов'язань платника податку та/або до змiни платника податку - тягнуть за собою накладення штрафу у розмiрi 510 гривень.
Тi самi дiї, вчиненi платником податкiв, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу у розмiрi 1020 гривень.

49.18. Податковi декларацiї, крiм випадкiв, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звiтний (податковий) перiод, що дорiвнює:
Для Форми 1ДФ згідно до ст. 49.18.2. ПКУ звітний період дорівнює календарному кварталу або календарному пiврiччю (у тому числi в разi сплати квартальних або пiврiчних авансових внескiв) - протягом 40 календарних днiв, що настають за останнiм календарним днем звiтного (податкового) кварталу (пiврiччя);

З урахуванням ст. 102 (строк давності 3 роки) Вам необхідно подати розрахунки 1ДФ за 15-16 і 17 роки, а також сплатити штраф за не подання розрахунку 510.00 грн. за кожен не поданий розрахунок:
15-16 роки 8 розрахунків х 510 = 4080,00 грн.
17 рік 9 міс. 3 розрахунки х 510 = 1530,00 грн.
Всього штраф за не подачу 1ДФ 5610,00 грн.
Стосовно повернення частини коштів від фізичної особи:
Ви маєте право скласти розрахунок переплати доходу фізичній особі у зв’язку з не вірним нарахуванням та утриманням Вами ПДФО і військового збору з проханням повернути лишні сплачені особі кошти з зарахуванням їх на Ваш розрахунковий рахунок у банку..
Про порядок сплати сум ПДФО до відповідного бюджету.
Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фiзичних осiб до бюджету передбачено ст. 168 роздiлу IV Податкового кодексу України (далi - Кодекс), вiдповiдно до якої податок, утриманий з доходiв резидентiв, пiдлягає зарахуванню до бюджету згiдно з нормами Бюджетного кодексу. При цьому, обов'язки з нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету покладено на податкового агента, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохiд на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок iз суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у вiдповiдних пунктах ст. 167 Кодексу.
Згiдно iз п. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу України податок на доходи фiзичних осiб, який сплачується податковим агентом - юридичною особою (її фiлiєю, вiддiленням, iншим вiдокремленим пiдроздiлом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до вiдповiдного мiсцевого бюджету за її мiсцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фiзичнiй особi.
Стаття 64. п. 2 Бюджетного Кодексу України:
2. Податок на доходи фiзичних осiб, який сплачується (перераховується):
податковим агентом - юридичною особою (її фiлiєю, вiддiленням, iншим вiдокремленим пiдроздiлом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до вiдповiдного бюджету за їх мiсцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фiзичнiй особi;
податковим агентом - фiзичною особою, зараховується до вiдповiдного бюджету за мiсцем реєстрацiї такої фiзичної особи у податкових органах
фiзичною особою, яка отримує доходи вiд особи, яка не є податковим агентом, зараховується до вiдповiдного бюджету за податковою адресою такої фiзичної особи.
Ст. 168.4.5. ПКУ фiзична особа, вiдповiдальна згiдно з вимогами цього роздiлу за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до вiдповiдного бюджету:
а) у разi коли така фiзична особа є податковим агентом, - за мiсцем реєстрацiї у контролюючих органах;
Порядок сплати ПДФО при виплаті доходу фізичним особам з інших міст у розділі ІV ПКУ врегульований тільки для відокремлених підрозділів.
У зв’’язку з тим, що СПФ фізичні особи не перелічені у ст. 55 ГКУ № 436, як такі, хто мають можливість створювати відокремлені підрозділи, по умовчанню порядок сплати ПДФО до інших бюджетів не за місцем їх реєстрації на них (СПД) не поширюють і консультанти стверджують що ПДФО, такий як ваш з оренди у м. Київ, необхідно сплачувати у Кремечуці за місцем своєї реєстрації.
Тобто, чітко це питання законодавче не врегульовано.
Але є і інші думки спеціалістів, що ПДФО необхідно (можливо) сплачувати по місцю реєстрації особи, яка отримує і якій виплачується дохід.
ст. 14.1.180. ПКУ податковий агент щодо податку на доходи фiзичних осiб - юридична особа (її фiлiя, вiддiлення, iнший вiдокремлений пiдроздiл), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, iнвестор (оператор) за угодою про розподiл продукцiї, якi незалежно вiд органiзацiйно-правового статусу та способу оподаткування iншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовiй або негрошовiй формi) зобов'язанi нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений роздiлом IV цього Кодексу, до бюджету вiд iменi та за рахунок фiзичної особи з доходiв, що виплачуються такiй особi, вести податковий облiк, подавати податкову звiтнiсть контролюючим органам та нести вiдповiдальнiсть за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та роздiлом IV цього Кодексу.
14.1.226. ПКУ самозайнята особа - платник податку, який є фiзичною особою - пiдприємцем або провадить незалежну професiйну дiяльнiсть за умови, що така особа не є працiвником в межах такої пiдприємницької чи незалежної професiйної дiяльностi.
170.1.2. ПКУ Податковим агентом платника податку - орендодавця пiд час нарахування доходу вiд надання в оренду об'єктiв нерухомостi, iнших, нiж зазначенi в пiдпунктi 170.1.1 цього пункту (включаючи земельну дiлянку, що знаходиться пiд такою нерухомiстю, чи присадибну дiлянку), є орендар.
170.1.5. ПКУ Якщо орендар є фiзичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, вiдповiдальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.
При цьому:
а) такий орендодавець самостiйно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановленi цим Кодексом для квартального звiтного (податкового) перiоду, а саме: протягом 40 календарних днiв, пiсля останнього дня такого звiтного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звiтного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року вiдображаються у рiчнiй податковiй декларацiї;
На нашу думку, такі фізичні особи і маються на увазі у статті 64. п. 2 Бюджетного Кодексу.
Як видно з наведеного у ст. 64 Бюджетного Кодексу і інших ст. ПКУ, податковий агент- фiзична особа, не одне й теж що фізична особа – підприємець як самозайнята особа – податковий агент.
На нашу думку поняття У ПКУ «фізична особа» і «фізична особа-підприємець» не є тотожними.
У зв’’язку з наведеними протиріччями статей законів і різними трактуваннями понять, доцільно застосувати норму ст. 4.1.4. ПКУ: «презумпцiя правомiрностi рiшень платника податку в разi, якщо норма закону чи iншого нормативно-правового акта, виданого на пiдставi закону, або якщо норми рiзних законiв чи рiзних нормативно-правових актiв припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язкiв платникiв податкiв або контролюючих органiв, внаслiдок чого є можливiсть прийняти рiшення на користь як платника податкiв, так i контролюючого органу».
З урахуванням статті 51. ПКУ Подання вiдомостей про суми виплачених доходів платникам податків – фізичним особам Ви повинні подавати квартальний розрахунок 1ДФ з ознакою доходу 106 по місту сплати податку (яке Ви повинні обрати з урахуванням вище наведеного у консультації).

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2018

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8