Продаж частини обладнання, нюанси документального оформлення та облік

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ:

Обладнання було введене в експлуатацію через рахунок 1522, оскільки включало в себе саме обладнання, комплектуючі до нього, витратні матеріали для його встановлення (герметики, ізострічки) , а також послуги по встановленню.
Керівництвом було вирішено, що продаватися буде саме обладнання, без комплектуючих до нього.
Як нам документально оформити розкомплектування цього основного засобу на частини та за якою вартістю?
Що робити з амортизацією цього обладнання?
Також питання, коли припиняється нарахування амортизації для основного засобу при переведенні його в групу вибуття?
ВІДПОВІДЬ
Для ліквідації ОЗ шляхом його розукомплектування і подальшого використання отриманих від цього ТМЦ необхідно створити наступні первинні документи:
1. Наказ про розукомплектування ОЗ у зв’язку з ліквідацією (вказати причину) з покладанням обов’язків підготовки такої ліквідації шляхом розукомплектування ОЗ на постійно діючу інвентаризаційну . комісію.
У наказі зобов’язати цю комісію здійснити огляд ОЗ з визначенням подальшого використання отриманих від розукомплектування ОЗ ТМЦ і їх оцінки для оприбуткування.

2. Скласти Акт ліквідації ОЗ № ОЗ -3 «Акт списання основних засобів» затверджена наказом Мінстату України від 29.12.95 р. №352 з визначенням отриманих при ліквідації матеріалів придатних для подальшого використання.

3. Скласти Акт визначення чистої вартості реалізації отриманих від розукомплектування ОЗ ТМЦ для їх оприбуткування на відповідних рахунках обліку і визначення іншого доходу.

Під час ліквідації ОЗ виникнуть ТМЦ, які можна буде надалі використати на підприємстві або реалізувати та відповідно визнати активом. Роз'яснює, як такі ТМЦ обліковувати п. 44 Методичних рекомендацій № 561 з бухгалтерського обліку основних засобів:
«Деталі, вузли, агрегати та інші матеріали, отримані при розбиранні і демонтажу основних засобів, що ліквідуються, оприбутковуються з визнанням іншого доходу і зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів, включаючи матеріальні цінності і деталі з вмістом матеріалів, які приймаються (збираються) спеціалізованими заготівельними (переробними) підприємствами».

Крім того, згідно з п. 2.12 Методичних рекомендацій № 2 з бухгалтерського обліку запасів , запаси, отримані у процесі ліквідації ОЗ, оприбутковуються за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності для експлуатації.
Чиста вартість реалізації запасів — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.
Стосовно суми вже нарахованого зносу розукомплектованого ОЗ далі наведено схему бухгалтерських проводок при операції ліквідації ОЗ шляхом розукомплектування:

1.Списано знос ліквідованого ОЗ шляхом розукомплектування Дт 131 Кт 104

2.Списано залишкову вартість ліквідованого ОЗ шляхом розукомплектування Дт 976 Кт 104

3. Відображено витрати, пов'язані з ліквідацією ОЗ шляхом
розукомплектування Дт 976 Кт 661, 651

4.Одержано ТМЦ від ліквідації ОЗ шляхом розукомплектування Дт 20,28 Кт 746

Стосовно припинення амортизації ОЗ для ліквідації шляхом розукомплектування:
Згідно з вимогами п. 29. ПСБО 7 «Основні засоби» - Нарахування амортизації проводиться щомісячно.
Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу амортизації припиняється з дати, що настає за датою вибуття об'єкта основних засобів.

З наведеного слідує, що якщо Підприємством створено Наказ про вибуття ОЗ (ліквідацію шляхом розукомплектування) у вересні …. року, то амортизація (прямолінійний метод) за вересень нараховується у відповідності до п. 29 ПСБО 7, а припиняється нарахування амортизації цього об’єкту ОЗ з 01 жовтня ….. року.

Директор
ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

2020

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8