Проведення ділової зустрічі, списання алкоголю та інші податкові наслідки

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ
З метою проведення ділової зустрічі керівника підприємства з засновниками та генеральними проектувальниками та підрядниками, згідно наказу, був закуплений алкоголь (ПН -відсутня) Чи потрібно реєструвати ПН на себе? Якщо так, то з якою ознакою? Одну ПН чи дві?

ВІДПОВІДЬ:
З Вашого запиту можливо зробити висновок, що алкогольні напої придбані Підприємством у торгівельній мережі у подальшому використані фізичними особами, які були присутні на представницькому заході.
У своїх роз’ясненях податкові органи стверджують ( ЗІР, категорія 115.03), що при розповсюдженні алкогольних напоїв під час проведення рекламної акції (презентації) шляхом безплатного їх надання споживачеві право власності на них переходить до останнього. Тому такі операції мають розглядатися як продаж і можуть здійснюватися лише за наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Якщо Ваше Підприємство не має такої ліцензії, то до нього можуть бути застосовані фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 грн. (ст. 17 Закону від 19.12.95 р. № 481/95-ВР, ЗАКОН УКРАЇНИ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»).
Слід мати на увазі, що згідно до вимог ст. 14.1.202. ПКУ - продаж (реалізація) товарів - будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари.
У відповідності до ст. 213.1.2. об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу.
Не сплата акцизу і не подання акцизної декларації тягне за собою фінансові санкції для Підприємства і адміністративну відповідальність для посадових осіб.
З наведеного слідує, що Підприємство, при здійсненні подібних операцій з придбаними алкогольними напоями, повинно бути зареєстроване платником акцизного податку і мати ліцензію на постачання алкогольних напоїв.

Стосовно ПДВ

Рекламно-маркетинговий характер Вашого заходу (при наявності всіх необхідних документів) говорить про зв’язок цих загальних витрат з господарською діяльністю.
Тобто, умови для податкового кредиту Вами не порушуються, хоча Ви його не використовуєте по причині не отримання ПН (ПН продавець зобов’язаний видати на вимогу покупця незалежно від наявності договору) тому що товар (алкоголь) використаний в оподатковуваних ПДВ операціях, пов’язаних з господарською діяльністю.
Органи ДФСУ відмічають (101.06 БЗ): якщо вартість безоплатно переданих товарів (у Вашому випадку алкоголь), придбаних з ПДВ (у тому числі для проведення маркетингових/рекламних заходів), включається до складу вартості оподатковуваних ПДВ операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг і компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то такі (алкоголь) товари/послуги слід вважати використаними в оподатковуваних операціях і додаткового (окремого) нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за ними не відбувається. Тобто, безоплатно використаний алкоголь визнається оподатковуваним ПДВ у складі тієї операції, у вартість якої він був включений, наприклад, у витрати на збут (93 рахунок).

Аналогічний підхід був викладений і в листі ДФСУ від 06.10.2016 р. № 21760/6/99-99-15-03-02-15. Щоб Вам уникнути нарахування ПДВ при подібній операції, необхідно ґрунтовно «документально» підтвердити включення вартості рекламних/маркетингових витрат безоплатно використаного алкоголю (у бухгалтерському обліку віднесених до складу витрат на збут) у калькуляцію продажної вартості (не собівартості) продукції (послуг), що реалізовуються Вами.
Але при збиткових продажах це може викликати запитання з боку органів ДФСУ.

Якщо вартість безкоштовно переданих платником товарів (послуг) не включається у вартість товарів (продукції), що виготовляються ним, то така операція є окремим постачанням і оподатковується ПДВ.
У такому разі необхідно виписати на себе одну ПН:
ІПН отримувача 6000000000.
Ознака може бути застосована або 04 – «Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання», або 13 – «Складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності».

Директор
ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2020

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8