Використання автомобіля на підприємстві в особистих цілях, оподаткування

ЗАПИТ

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Компанія має на балансі декілька автомобілів. Відповідно до умов угоди -
Роботодавець і працівник погодилися, що з урахуванням того, що працівник буде використовувати автомобіль також в особистих цілях. Працівник повинен нести всі додаткові витрати у зв'язку з прибутковим податком і соціальним страхуванням для цього «допомоги в натуральній формі», якщо це може бути застосовано.
Співробітник однозначно погоджується з тим, що в разі перевищення ним меж граничного километрожу, компанія відніме відповідні витрати на паливо та інші змінні витрати, що використовуються в особистих цілях, понад межі.

Які будуть податки для співробітника, як їх розрахувати, як буде або не буде обкладатися для особистих цілей?

ВІДПОВІДЬ

Стосовно умов «додаткового договору», де передбачено відшкодування працівником витрат Підприємства по сплаті єдиного соціального внеску, слід зауважити, що згідно до статті 4. Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» « Платниками єдиного внеску є:
1) роботодавці:
підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами».
З наведеного слідує, що платником ЄСВ у відношеннях Підприємства та працівника може бути тільки Підприємство.
А у відповідності до вимог статті 9 «Кодекс законів про працю України» (КЗпПУ) - Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників, сказано, що «Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними».
З наведеного слідує, що додатковим договором не може бути передбачено відшкодування працівником витрат Підприємства по сплаті ЄСВ з зарплати працівника при наданні йому додаткового блага у вигляді використання службового автомобіля у корисних цілях.
У відповідності до вимог ст. 168.1.1. ПКУ, Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.
Згідно з вимогами Розділу IV ПКУ, ПДФО і ВЗ сплачуються за рахунок доходу працівника і такий обов’язок може додатково встановлюватися договором між Підприємством і працівником.
Згідно з вимогами ст. 14.1.47. ПКУ – «додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу)».
З наведеного слідує, що оговорена додатковим договором можливість використання працівником службового автомобіля у корисних цілях до 9000 км в рік буде вважатися додатковим благом, яке Підприємство «податковий агент» надає своєму працівнику.
У зв’язку з цим, при наданні і оподаткуванні такого додаткового блага у розмірі звичайної вартості транспортної роботи при пробігу 9000 км, у Підприємства можливі наступні проводки:
- Дт 92 Кт 661 - нарахована основна заробітна плата працівнику;
- Дт 949 Кт 661 - нараховано додаткове благо з застосуванням звичайних цін;
- Дт 661 Кт 6411 – нараховано ПДФО із основної зарплати;
- Дт 661 Кт 6411 - нараховано ПДФО із додаткового блага з урахуванням підвищ. коефє.;
_ Дт 92, 949 Кт 6415 – нараховано ВЗ окремо з ЗП і додаткового блага.
- Дт 92, 949 Кт 651 - нараховано ЄСВ на зарплату і на додаткове благо окремо.
Вартість використання автомобіля при пробігу більше ніж 9000 км (перевищення) повинно оподатковуватися наступним чином:
- Дт 375 Кт 746 нарахована Вартість використання автомобіля при пробігу більше ніж 9000 км;
- Дт 661 Кт 375 утримано з заробітної плати працівника вартість перевищення оговореного додатковим договором ліміту пробігу у 9000 км.
- Дт 746 Кт 791 відображено фінансовий результат від операції відшкодування витрат працівником.
P.S.
Для відшкодування працівником витрат по сплаті ЄСВ Підприємством, які відображаються у вище наведеній операції Дт 949 Кт 651 «нараховано ЄСВ на суму додаткового блага», можливо цю суму витрат для відшкодування врахувати у операції нарахування Вартості використання автомобіля при пробігу більше ніж домовлено км (Дт 375 Кт 746).

Директор
ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2020

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8