Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом?

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Чи виплачується лікарняний суміснику, якщо за основним місцем роботи вже виплатили? Сумісник був на лікарняному 12 днів.
Поясніть ситуацію:
Згідно нової редакції Закону 1105 « Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з 01.01.23р. оплата лікарняних зовн. сумісникам оплачується за основним місцем роботи або за сумісництвом. Але також є лист ПФУ від 26.01.2023 р. № 2748-2294/К-03/8-2800/23 “Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом”, де згідно діючого
Порядку № 440 (Постанова КМУ від 26 червня 2015 р. № 440), вказано наступне:
«Оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).»

Це дає право перші 5днів лікарняних, що оплачується за рахунок підприємства, виплатити зовн. суміснику і за основним місцем роботи і за сумісництвом?

Відповідь
Згідно ст. 21 КЗпПУ працівники мають пpаво укладати трудові договори нa одному або одночасно на дeкількох підприємствах, якщо інше нe передбачене законодавством, колективним договором aбо угодою сторін. Крім того, працівник може мати, окрім основного місця роботи, ще декілька місць роботи за сумісництвом.
Далі розглянемо ЗАКОН УКРАЇНИ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування:
Стаття 22. Призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності
1. Страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).
Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством (абзац перший частини другої ст. 22 Закону № 1105).
Згідно з вимогами Постанови, Порядку, Кабінету Міністрів України, від 26.06.2015 № 440,
«Про затвердження Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця»:
П. 1. Цей Порядок визначає умови оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі (далі - дні тимчасової непрацездатності) за рахунок коштів роботодавця.
П. 2. Оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).
З наведеного слідує, що оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності можна здійснювати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом відповідно до п. 2 Порядку № 440 (див. лист Мінсоцполітики від 15.02.2023 р. № 494/0/290-23/54).
Далі наведена інформація стосовно нарахування і виплат страхових виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом:

З 1 січня 2023 року приписи профільного Закону № 1105 наділяють ексклюзивним правом на нарахування та виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності основного роботодавця:
Страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).
Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
(ст. 22 Закону № 1105)
Однак власне граматичні конструкції, якими в цьому випадку оперує законодавець, дають змогу побачити певну "невинятковість" цього ексклюзиву.
Зокрема, однозначним є той факт, що в цих формулюваннях не має сліду від старої схеми – скільки маєш місць роботи зі сплатою соцвнесків, стільки маєш і соцвиплат.
Також зрозумілий ключовий посил – місць зайнятості може бути декілька (у т. ч. підприємницької), а лікарняний один.
Та аби все ж таки з'ясувати, як саме це має працювати в поєднанні на практиці, не зайвим буде ознайомитися з думкою контролерів.
Насамперед у ПФУ припускають, що можливо отримати лікарняні за неосновним місцем роботи, але лише "у порядку черги":
<...> в словосполученні "надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)" використано сполучник "або", який уживається на означення того, що з ряду перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий тільки один.
<...>

З урахуванням наведеного допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності), і лише у разі не реалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).
(лист ПФУ від 16.01.2023 р. № 1468-1025/Я-03/8-2800/23)
При цьому, якщо працівник суміщає роботу в декількох роботодавців, він, знову ж таки, має обрати, до якого саме з них звернутися, і в обґрунтування свого звернення підтвердити невикористане право на лікарняний за основним місцем роботи:
<...> у разі наявності у застрахованої особи на момент настання страхового випадку декількох місць роботи за сумісництвом застрахована особа реалізує своє право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах шляхом подання до одного з місць роботи за сумісництвом рішення страхувальника або уповноважених ним осіб з основного місця роботи про відмову в призначенні страхової виплати.
(лист ПФУ від 24.01.2023 р. № 2371-2159/Я-03/8-2800/23)
Що ж до форми підтвердження того факту, що за основним місцем працівник не скористався правом на соцдопомогу, її кожен роботодавець може визначити на власний розсуд (див. лист ПФУ від 01.02.2023 р. № 2800-030401-8/5227).
Коли ж право призначити лікарняні таки ж дійде до "неосновного" роботодавця, розраховувати суму виплат слід тільки із заробітку, отриманого за місцем призначення:
<...> чинним законодавством України не передбачено при обчисленні суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи врахування заробітної плати з інших місць роботи.
Враховуючи вищезазначене, страхувальник для реалізації права застрахованої особи на допомогу по тимчасовій непрацездатності здійснює призначення та надання за основним місцем роботи зазначеної допомоги розрахованої лише за основним місцем роботи, і у разі відмови страхувальником або уповноваженими ним особами в призначенні допомоги за основним місцем роботи – застрахована особа має право за місцем роботи за сумісництвом на таку допомогу розраховану лише за сумісництвом.
(лист ПФУ від 26.01.2023 р. № 2748-2294/К-03/8-2800/23)

P.S.
Згідно наведеного слідує, що оплату перших 5 днів захворювання здійснюють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.
З 6 дня захворювання оплата здійснюється за основним місцем роботи і тільки у конкретних випадках може здійснюватися за сумісництвом з урахуванням сум заробітку за сумісництвом.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Виплата лікарняних суміснику за основним містом роботи та сумісництвом? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8