ЛИСТ 01.02.2010 N 944/6/15-0516 Про податкову звiтнiсть професiйних спiлок

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
01.02.2010 N 944/6/15-0516

Федерацiї професiйних
спiлок України

Про податкову звiтнiсть професiйних спiлок

За iнформацiєю пiдпорядкованих органiв державної податкової служби, станом на 1 липня 2009 року 5779 професiйних спiлок, їх об'єднань та органiзацiй профспiлок, що становить 23,2% загальної кiлькостi таких органiзацiй, якi включено до Реєстру неприбуткових органiзацiй та установ з метою звiльнення вiд оподаткування податком на прибуток, бiльше одного року не подавали Податковий звiт про використання грошових коштiв неприбутковими установами й органiзацiями (далi - Звiт).

Статтею 1 Закону України "Про професiйнi спiлки, їх права та гарантiї дiяльностi" ( 1045-14 ) (далi - Закон) визначено, що професiйна спiлка - це добровiльна неприбуткова громадська органiзацiя, що об'єднує громадян, пов'язаних спiльними iнтересами за родом їх професiйної (трудової) дiяльностi (навчання).

Вiдповiдно до ст. 2 Закону ( 1045-14 ), професiйнi спiлки створюються з метою здiйснення представництва та захисту трудових, соцiально-економiчних прав та iнтересiв членiв профспiлки.

Водночас положенням ст. 4 Закону ( 1045-14 ) визначено, що законодавство про профспiлки складається з Конституцiї України ( 254к/96-ВР ), Закону України "Про об'єднання громадян" ( 2460-12 ), цього Закону, Кодексу законiв про працю України ( 322-08 ) та iнших нормативно-правових актiв, прийнятих вiдповiдно до них.

Закон України "Про об'єднання громадян" ( 2460-12 ) застосовується до профспiлок, якщо iнше не передбачене цим Законом ( 1045-14 ).

В свою чергу, вiдповiдно до ст. 24 Закону України "Про об'єднання громадян" ( 2460-12 ), об'єднання громадян, створенi ними установи та органiзацiї зобов'язанi вести оперативний та бухгалтерський облiк, статистичну звiтнiсть, зареєструватись в органах державної податкової iнспекцiї та вносити до бюджету платежi у порядку i розмiрах, передбачених законодавством.

Законом України вiд 28.12.94 N 334 "Про оподаткування прибутку пiдприємств" зi змiнами та доповненнями (далi - Закон N 334) визначено, що професiйнi спiлки, їх об'єднання та органiзацiї профспiлок, утворенi в порядку, визначеному законом, з метою оподаткування може бути включено до Реєстру неприбуткових установ i органiзацiй за умови дотримання положень п. 7.11 ст. 7 положень цього Закону ( 1045-14 ), яким встановлено пiльговий режим їх оподаткування.

Вiд оподаткування звiльняються доходи професiйних спiлок, їх об'єднань та органiзацiй профспiлок (далi - профспiлок), отриманi у виглядi членських внескiв, вiдрахувань коштiв пiдприємств, установ, органiзацiй на культурно-масову, фiзкультурну й оздоровчу роботу, безповоротної фiнансової допомоги чи добровiльних пожертвувань i пасивних доходiв (пп. 7.11.7 п. 7.11 ст. 7 Закону N 334).

У разi коли професiйна спiлка отримує дохiд з джерел, iнших, нiж визначенi пп. 7.11.7 цього пункту Закону N 334, така неприбуткова органiзацiя зобов'язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходiв, отриманих з таких iнших джерел, зменшена на суму витрат, пов'язаних iз отриманням таких доходiв, але не вище суми таких доходiв.

Пiдпунктом 7.11.12 п. 7.11 ст. 7 Закону N 334, зокрема, передбачено, що центральний податковий орган встановлює порядок облiку i подання податкової звiтностi про використання коштiв неприбуткових органiзацiй (неприбуткових органiзацiй, визначених в абзацi "ж" пп. 7.11.1 у частинi облiку i подання податкової звiтностi за доходами, що пiдлягають оподаткуванню) та вирiшує питання про виключення органiзацiй з реєстру неприбуткових органiзацiй i оподаткування їх доходiв у разi порушення ними положень цього Закону ( 334/94-ВР ) та iнших законодавчих актiв про неприбутковi органiзацiї.

Для реалiзацiї вищезазначеного пiдпункту Державною податковою адмiнiстрацiєю України розроблено форму Звiту та Порядок його заповнення (далi - Порядок), якi є єдиними для всiх категорiй органiзацiй та установ, визнаних з метою звiльнення вiд оподаткування податком на прибуток окремих видiв доходiв неприбутковими. Форма Звiту та Порядок затверджено наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 11.07.97 N 233, який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 06.08.97 за N 290/2094, зi змiнами i доповненнями.

Тобто, виходячи з положень пп. 7.11.2 п. 7.11 ст. 7 Закону N 334 та Порядку, профспiлки заповнюють лише вiдповiднi рядки частини другої Звiту (у частинi облiку i подання податкової звiтностi за доходами, що пiдлягають оподаткуванню).

Пунктом 1.5 Порядку встановлено, що Звiт подається до державного податкового органу у разi вiдсутностi операцiй (сум) з прочерком у вiдповiдних рядках.

Звiт як податковий розрахунок, на пiдставi якого здiйснюється нарахування та/або сплата податку, за своїм статусом прирiвнюється до податкової декларацiї (п. 1.11 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами") ( 2181-14 ), за неподання якої пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 цього Закону ( 2181-14 ) для платникiв податку встановлено вiдповiдальнiсть, а саме: якщо платник податкiв не подає податкову декларацiю у строки, визначенi законодавством, такий платник податку сплачує штраф у розмiрi десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Водночас зазначаємо, що ст. 9 Закону України вiд 25.06.91 N 1251-XII "Про систему оподаткування" зi змiнами та доповненнями встановлено, що платники податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) зобов'язанi подавати до державних податкових органiв та iнших державних органiв вiдповiдно до законiв декларацiї, бухгалтерську звiтнiсть та iншi документи i вiдомостi, пов'язанi з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв).

Отже, профспiлковi органiзацiї зобов'язанi подавати до державного податкового органу Звiт у встановленi законодавством строки, i виключень для таких органiзацiй податковим законодавством на сьогоднi не передбачено.

Зважаючи на викладене, Державна податкова адмiнiстрацiя України звертається з проханням в межах компетенцiї Федерацiї професiйних спiлок України посприяти своєчасностi подання профспiлковими органiзацiями податкової звiтностi органам державної податкової служби за їх мiсцезнаходженням та недопущенню порушень податкового законодавства.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8