ЛИСТ 05.02.2010 N 1120/6/16-1515-26 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
05.02.2010 N 1120/6/16-1515-26

 

Європейськiй Бiзнес
Асоцiацiї 04070,
м. Київ, вул. Андрiївськiй
узвiз, 1-а, 1 поверх
Державнiй податковiй
адмiнiстрацiї у м. Києвi

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист Європейської Бiзнес Асоцiацiї вiд 19.11.2009 N 1054/2009/АС щодо роз'яснення особливостей оподаткування податком на додану вартiсть транспортно-експедиторської дiяльностi у зовнiшньоекономiчних операцiях i повiдомляє.

Транспортно-експедиторська дiяльнiсть в Українi здiйснюється у порядку та за правилами, визначеними Законом України вiд 01.07.2004 р. N 1955-IV "Про транспортно-експедиторську дiяльнiсть" (далi - Закон N 1955).

Вiдповiдно до Закону N 1955 транспортно-експедиторська дiяльнiсть - пiдприємницька дiяльнiсть iз надання транспортно-експедиторських послуг з органiзацiї та забезпечення перевезень експортних, iмпортних, транзитних або iнших вантажiв.

Транспортно-експедиторська послуга - це робота, що безпосередньо пов'язана з органiзацiєю та забезпеченням перевезень експортного, iмпортного, транзитного або iншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Експедитор (транспортний експедитор) - суб'єкт господарювання, який за дорученням клiєнта та за його рахунок виконує або органiзовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату i за рахунок другої сторони (клiєнта) виконати або органiзувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

У разi залучення експедитором до виконання його зобов'язань за договором транспортного експедирування iншої особи у вiдносинах з нею експедитор може виступати вiд свого iменi або вiд iменi клiєнта.

Експедитори для виконання доручень клiєнтiв можуть укладати договори з перевiзниками, портами, авiапiдприємствами, судноплавними компанiями тощо, якi є резидентами або нерезидентами України.

Платою експедитору вважаються кошти, сплаченi клiєнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робiт) iнших осiб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборiв (обов'язкових платежiв), що сплачуються при виконаннi договору транспортного експедирування.

Пiдтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладнi тощо), виданi суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Експедитори надають клiєнтам послуги вiдповiдно до вимог законодавства України та держав, територiєю яких транспортуються вантажi, згiдно з перелiком послуг, визначеним у правилах здiйснення транспортно-експедиторської дiяльностi, а також iншi послуги, визначенi за домовленiстю сторiн у договорi транспортного експедирування.

Згiдно з пунктом 3.1 статтi 3 Закону ( 1955-15 ) об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть є операцiї з поставки товарiв та послуг, мiсце поставки яких знаходиться на митнiй територiї України, з ввезення товарiв (супутнiх послуг) у митному режимi iмпорту або реiмпорту (далi - iмпорту) та з вивезення товарiв (супутнiх послуг) у митному режимi експорту або реекспорту (далi - експорту).

Вiдповiдно до пiдпункту 6.2.4 пункту 6.2 статтi 6 Закону ( 1955-15 ) якщо поставка послуг з мiжнародного перевезення пасажирiв, їхнього багажу, вантажiв чи з мiжнародних вiдправлень здiйснюється у виглядi продажу квиткiв, iнших проїзних документiв, укладення брокерських, агентських, комiсiйних чи iнших договорiв (рахункiв) з посередниками або довiреними особами, то винагорода таких осiб оподатковується за ставкою, передбаченою пiдпунктом 6.1.1 пункту 6.1 статтi 6 Закону ( 1955-15 ).

Враховуючи зазначене та особливостi надання послуг за договором транспортного експедирування у зовнiшньоекономiчних операцiях, об'єкт оподаткування податком на додану вартiсть експедитором визначається виходячи iз обсягу наданих ним послуг, за якi вiн отримує плату (винагорода експедитора).

До визначеного об'єкта оподаткування застосовується ставка податку 20% бази оподаткування та додається до вартостi послуг (пiдпункт 6.1.1 пункту 6.1 статтi 6 Закону) ( 1955-15 ).

Зазначений порядок поширюється на експедиторiв резидентiв у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi у транспортно-експедиторських операцiях незалежно вiд напрямку руху вантажу (iмпортування чи експортування товару), вiд категорiї споживача послуг (резидент чи нерезидент), замовника послуг (власник товару чи перевiзник) та перевiзника (резидент чи нерезидент).

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8