ЛИСТ 05.02.2010 N 2255/7/16-1517-16 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
05.02.2010 N 2255/7/16-1517-16

Державнiй податковiй
адмiнiстрацiї
у Полтавськiй областi

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула ваш лист вiд 17.12.2009 N 8331/8/15-240 щодо особливостей оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з приватизацiї житла, у тому числi, якщо така приватизацiя здiйснюється частково на платнiй основi, i повiдомляє.

Вiдповiдно до Закону України вiд 19.06.92 N 2482-XII "Про приватизацiю державного житлового фонду" (далi - Закон N 2482) приватизацiя державного житлового фонду (далi - приватизацiя) - це вiдчуження квартир (будинкiв), квартир у гуртожитках, призначених для проживання сiмей та одиноких осiб (далi - жилої площi у гуртожитках) (з урахуванням положення частини другої статтi 2 цього Закону) ( 2482-12 ), кiмнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два i бiльше наймачiв, та належних до них господарських споруд i примiщень (пiдвалiв, сараїв i т. iн.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Статтею 3 Закону N 2482 визначено, що приватизацiя здiйснюється шляхом:

- безоплатної передачi громадянам квартир (будинкiв), кiмнат у гуртожитках з розрахунку санiтарної норми 21 квадратний метр загальної площi на наймача i кожного члена його сiм'ї та додатково 10 квадратних метрiв на сiм'ю;

- продажу надлишкiв загальної площi квартир (будинкiв) громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзi потребуючих полiпшення житлових умов.

Згiдно з статтею 8 Закону N 2482 приватизацiя державного житлового фонду здiйснюється уповноваженими на це органами, створеними мiсцевою державною адмiнiстрацiєю, та органами мiсцевого самоврядування, державними пiдприємствами, органiзацiями, установами, у повному господарському вiданнi або оперативному управлiннi яких знаходиться державний житловий фонд.

Пiдготовку та оформлення документiв про передачу у власнiсть громадян квартир (будинкiв), кiмнат у гуртожитках може бути покладено на спецiально створюванi органи приватизацiї (агентства, бюро, iншi пiдприємства).

Аналогiчнi норми мiстяться у Положеннi про порядок передачi квартир (будинкiв) у власнiсть громадян, затвердженому наказом Державного комiтету України по житлово-комунальному господарству вiд 15.09.92 N 56.

Вiдповiдно до пiдпункту 5.1.19 пункту 5.1 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) (далi - Закон) звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з безоплатної приватизацiї житлового фонду, включаючи мiсця загального користування (у тому числi пiдвали та горища) у багатоквартирних будинках, присадибних дiлянок та земельних паїв вiдповiдно до законодавства, а також з надання послуг, отримання яких вiдповiдно до законодавства є передумовою приватизацiї житлового фонду, присадибних дiлянок та земельних паїв.

Згiдно з пiдпунктом 5.1.20 пункту 5.1 статтi 5 Закону ( 168/97-ВР ) звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з поставки житла (об'єктiв житлового фонду), крiм їх першої поставки. Для цiлей цього пiдпункту пiд першою поставкою житла (об'єкта житлового фонду) розумiється, зокрема, перше передання готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власнiсть покупця або поставка послуг (включаючи вартiсть придбаних за рахунок виконавця матерiалiв) iз спорудження такого житла за рахунок замовника.

Враховуючи зазначене, звiльненню вiд податку на додану вартiсть пiдлягають операцiї з приватизацiї житлового фонду як у частинi безоплатної передачi громадянам квартир (будинкiв), кiмнат у гуртожитках, виходячи iз санiтарної норми, визначеної Законом N 2482 (на пiдставi пiдпункту 5.1.19 пункту 5.1 статтi 5 Закону) ( 168/97-ВР ), так i у частинi, що передається громадянам за плату понад встановленої норми (на пiдставi пiдпункту 5.1.20 пункту 5.1 статтi 5 Закону) ( 168/97-ВР ).

Що стосується послуг по пiдготовцi та оформленню документiв про передачу житлового фонду (квартир (будинкiв), кiмнат у гуртожитках) у власнiсть громадян, якi надаються як органами, створеними мiсцевою державною адмiнiстрацiєю, та органами мiсцевого самоврядування (державними пiдприємствами, органiзацiями, установами, у повному господарському вiданнi або оперативному управлiннi яких знаходиться державний житловий фонд), так i спецiально створеними вiдповiдно до статтi 8 Закону N 2482 органами приватизацiї (агентствами, бюро, iншими пiдприємствами), то згiдно з пiдпунктом 5.1.19 пункту 5.1 статтi 5 Закону ( 168/97-ВР ) вiд оподаткування податком на додану вартiсть може бути звiльнена тiльки та частина послуг, яка припадає на безоплатну приватизацiю житлового фонду.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8