ЛИСТ 10.02.2010 N 1212/г/17-0714 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
10.02.2010 N 1212/г/17-0714

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України в межах своєї компетенцiї розглянула питання щодо оподаткування спадщини, одержаної у виглядi присадибної земельної дiлянки та земельної дiлянки, право власностi на яку посвiдчено Державним актом, вiд бабусi у 2009 роцi, i повiдомляє.

Вiдповiдно до п. 1.2 ст. 1 Закону України за N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон), який був прийнятий Верховною Радою України 22 травня 2003 року, дохiд - це сума будь-яких коштiв, вартiсть матерiального i нематерiального майна, iнших активiв, що мають вартiсть, у т.ч. цiнних паперiв або деривативiв, одержаних платником податку у власнiсть або нарахованих на його користь, протягом вiдповiдного звiтного податкового перiоду з рiзних джерел як на територiї України, так i за її межами.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслiдок прийняття ним у спадщину коштiв, майна, майнових чи немайнових прав регламентується ст. 13 Закону ( 889-15 ), якою встановлено декiлька ставок для оподаткування доходiв платника податку, одержаних у виглядi спадщини, в залежностi вiд ступеня спорiднення спадкоємця iз спадкодавцем та резидентського статусу спадкодавця та спадкоємця.

Вiдповiдно до пп. 13.2.2 п. 13.2 ст. 13 Закону ( 889-15 ) при отриманнi будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, що не є членами сiм'ї спадкодавця першого ступеня спорiднення, такий дохiд пiдлягає оподаткуванню податком з доходiв фiзичних осiб за ставкою, визначеною пунктом 7.2 статтi 7 Закону ( 889-15 ) (5%).

Згiдно з пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1 Закону ( 889-15 ) членами сiм'ї фiзичної особи першого ступеня спорiднення є її дружина або чоловiк, дiти як фiзичної особи, так i її дружини або чоловiка (у тому числi усиновленi), батьки. Баба або дiд як фiзичної особи, так i її дружини або чоловiка, брати чи сестри як фiзичної особи, так i її дружини або чоловiка, онуки як фiзичної особи, так i її дружини або чоловiка, iншi утриманцi такої фiзичної особи або її опiкуни, визнанi такими згiдно iз законом, є членами сiм'ї фiзичної особи другого ступеня спорiднення. Всi iншi особи вiдповiдно до цього Закону ( 889-15 ) не є членами сiм'ї фiзичної особи - платника податку.

Вiдповiдно до п. 13.4 ст. 13 Закону ( 889-15 ) особами, вiдповiдальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємцi, якi отримали спадщину.

Виходячи iз положень Закону ( 889-15 ) фiзична особа - платник податку, який одержав протягом звiтного 2009 податкового року дохiд у виглядi спадщини вiд особи, з якою має другий ступiнь спорiднення, зобов'язаний включити його вартiсть до складу загального рiчного оподатковуваного доходу та подати до 1 квiтня 2010 року рiчну податкову декларацiю про майновий стан i доходи до податкового органу за мiсцем своєї податкової адреси (мiсцем постiйного або переважного проживання платника податку) та сплатити вiдповiдну суму податку з вартостi такої спадщини.

Також повiдомляємо, що податковi органи не мають законодавчих пiдстав для звiльнення будь-якої категорiї платникiв вiд сплати податку з будь-яких одержаних ними доходiв, в т.ч. iз спадщини.

Разом з тим, пп. 14.4.4 п. 14.4 ст. 14 Закону України вiд 21.12.2000 N 2181 "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" встановлено, що будь-який платник податкiв має право вимагати розстрочення чи вiдстрочення його податкових зобов'язань, а орган, уповноважений приймати рiшення з таких розстрочень, вiдстрочень, зобов'язаний задовольнити таку вимогу у разi коли пiдстави, наданi платником податкiв як обґрунтування такого розстрочення, вiдстрочення, є тотожними пiдставам, наданим iншими платниками податкiв, щодо податкових зобов'язань яких були прийнятi вiдповiднi рiшення.

Крiм того, згiдно iз ст. 1 Закону України вiд 25.06.91 N 1251 "Про систему оподаткування" (далi - Закон N 1251) Верховна Рада Автономної Республiки Крим i сiльськi, селищнi, мiськi ради можуть встановлювати додатковi пiльги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до їх бюджетiв. Тобто ви маєте право звернутися до сiльської ради за мiсцем проживання iз заявою про часткове звiльнення вiд сплати податку.

Також зазначаємо, що ст. 67 та 68 Конституцiї України ( 254к/96-ВР ) встановлено, що кожен зобов'язаний неухильно дотримуватися Конституцiї України ( 254к/96-ВР ) та законiв України, сплачувати податки i збори в порядку i розмiрах, встановлених законом.

Обов'язок фiзичної особи щодо сплати податкiв згiдно iз п. 4 ст. 9 Закону N 1251 припиняється iз сплатою податку або його скасуванням.

Додатково повiдомляємо, вiдповiдно до Закону N 1251 пiд податком i збором (обов'язковим платежем) до бюджетiв та до державних цiльових фондiв слiд розумiти обов'язковий внесок до бюджету вiдповiдного рiвня або державного цiльового фонду, здiйснюваний платниками у порядку i на умовах, що визначаються законами України про оподаткування (ст. 2).

Державне мито, у вiдповiдностi до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.01.93 N 7-93 "Про державне мито", справляється за вчинення в iнтересах фiзичних та юридичних осiб дiй та видачу документiв, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами. Так наприклад, державне мито справляється за вчинення нотарiальних дiй державними нотарiальними конторами i виконавчими комiтетами сiльських, селищних, мiських Рад народних депутатiв, а також за видачу дублiкатiв нотарiально засвiдчених документiв; за прописку громадян або реєстрацiю мiсця проживання.

Вiд сплати державного мита звiльняються, зокрема, громадяни, за видачу їм свiдоцтв про право на спадщину на житловий будинок, що належала спадкодавцевi на правi приватної власностi, якщо вони проживали в цьому будинку протягом шести мiсяцiв з дня смертi спадкодавця, та громадяни, за видачу їм свiдоцтв про право на спадщину на житловi будинки в сiльськiй мiсцевостi за умови, що цi громадяни постiйно проживатимуть у цих будинках i працюватимуть у сiльськiй мiсцевостi (ст. 4 Декрету) ( 7-93 ).

Заступник Голови ДПА України С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8