ЛИСТ 10.02.2010 N 1213/м/17-0714 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
10.02.2010 N 1213/м/17-0714

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула звернення стосовно подання суб'єктом господарювання звiтностi за ф. N 1ДФ щодо виплаченого ним на користь суб'єкта пiдприємницької дiяльностi доходу, i повiдомляє.

Як було з'ясовано в оперативному режимi, приватна фiрма закупила продукцiю у фiзичної особи - платника єдиного податку.

Законом України вiд 22.05.2003 N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон) визначено, що податковий агент - це юридична особа (її фiлiя, вiддiлення, iнший вiдокремлений пiдроздiл) або фiзична особа чи представництво нерезидента - юридичної особи, якi незалежно вiд їх органiзацiйно-правового статусу та способу оподаткування iншими податками зобов'язанi нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету вiд iменi та за рахунок платника податку, вести податковий облiк та подавати податкову звiтнiсть податковим органам вiдповiдно до закону, а також нести вiдповiдальнiсть за порушення норм цього Закону ( 889-15 ) (п. 1.15 ст. 1).

Вiдповiдно до пп. 9.12.1 п. 9.12 ст. 9 Закону ( 889-15 ) оподаткування доходiв, зокрема, отриманих фiзичною особою вiд продажу нею товарiв (надання послуг, виконання робiт) у межах її пiдприємницької дiяльностi без створення юридичної особи здiйснюється за правилами, встановленими спецiальним законодавством з цих питань з урахуванням норм цього пункту. До спецiального законодавства належить, зокрема, спецiальна система оподаткування, запроваджена Указом Президента України вiд 03.07.98 N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" в редакцiї Указу Президента України вiд 28.06.99 N 746 (далi - Указ).

Вiдповiдно до Указу ( 727/98 ) дохiд, отриманий вiд здiйснення пiдприємницької дiяльностi, що обкладається єдиним податком, не включається до складу сукупного оподатковуваного доходу за пiдсумками звiтного року такого платника, а сплачена сума єдиного податку є остаточною i не включається до перерахунку загальних податкових зобов'язань платника єдиного податку (ст. 2).

ДПА України наказом вiд 29.12.2003 N 633 затвердила узагальнююче Податкове роз'яснення щодо застосування положень пункту 1.8 статтi 1, пункту 9.12 статтi 9 Закону України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" ( 889-15 ). Закладена у наказi N 633 iдеологiя передбачає, що всi процедури щодо сплати податку пiдприємцями (незалежно вiд обраної системи оподаткування) знаходяться виключно у площинi: пiдприємець - податковий орган, та ним передбачила можливiсть уникнення подвiйного оподаткування пiдприємцiв податковим агентом та податковим органом. Згiдно з наказом N 633 для того, щоб податковий агент не утримував податок з доходiв, виплачуваних суб'єкту пiдприємницької дiяльностi, останнiй має надати копiю Свiдоцтва про державну реєстрацiю його як пiдприємця.

Разом з тим, згiдно з вимогами Закону ( 889-15 ) (п. 19.2 ст. 19) податковi агенти зобов'язанi, зокрема, надавати у строки, встановленi законом для податкового кварталу, якщо iнше не визначено нормами цього Закону ( 889-15 ), податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податку, а також сум утриманого з них податку вiдповiдно до наказу ДПА України вiд 29.09.2003 N 451 "Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податку, i сум утриманого з них податку (ф. N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податку, i сум утриманого з них податку", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.10.2003 за N 960/8281.

Тобто податковий агент про виплаченi суб'єкту пiдприємницької дiяльностi суми зобов'язаний повiдомити податковий орган у податковому розрахунку за ф. N 1ДФ за ознакою доходу "42" "Дохiд у межах пiдприємницької дiяльностi, виплачений самозайнятiй особi".

У випадку виплати юридичною особою доходу (виручки) на користь суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, останнiй за будь-яких причин не пред'являє документiв, пiдтверджуючих, що вiн зареєстрований пiдприємцем, така юридична особа - податковий агент повинен виконати всi покладенi на нього Законом ( 889-15 ) функцiї податкового агента у вiдповiдностi до п. 8.1 ст. 8, п. 17.2 "а" ст. 17, п. 19.2 ст. 19 цього Закону ( 889-15 ), зокрема, нарахувати, утримати та перерахувати до бюджету податок з виплаченого на користь такого платника доходу та повiдомити про це податковому органу у податковому розрахунку за ф. N 1ДФ за ознакою доходу "01" "Як про дохiд за цивiльно-правовим договором".

При цьому, вiдповiдно до пп. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону ( 889-15 ) у разi, коли податковий агент до або пiд час виплати доходу на користь платника податку не здiйснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, вiдповiдальнiсть за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслiдок таких дiй, покладається на такого податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходiв звiльняється вiд обов'язкiв погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу.

Також повiдомляємо, що за неподання або несвоєчасне подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податку, i сум утриманого з них податку (ф. N 1 ДФ) передбачено адмiнiстративну вiдповiдальнiсть вiдповiдно до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення ( 80731-10, 80732-10 ).

Заступник Голови ДПА України С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8