ЛИСТ 11.03.2010 N 4928/17/16-1517-26 Про обкладення ПДВ факторингових послуг

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
11.03.2010 N 4928/17/16-1517-26

Про обкладення ПДВ
факторингових послуг

Вiдповiдно до пiдпункту 1.10 статтi 1 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) (далi - Закон) факторинг - операцiя з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору з попередньою або наступною компенсацiєю вартостi такого боргу першому кредитору.

Статтею 350 Господарського кодексу України ( 436-15 ) визначено, що за договором факторингу банк бере на себе зобов'язання передати за плату кошти в розпорядження клiєнта, а клiєнт бере на себе зобов'язання вiдступити банковi грошову вимогу до третьої особи, що випливає з вiдносин клiєнта з цiєю особою.

Одночасно згiдно з статтею 1077 Цивiльного кодексу України ( 435-15 ) за договором факторингу одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошовi кошти в розпорядження другої сторони (клiєнта) за плату, а клiєнт вiдступає або зобов'язується вiдступити своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Статтею 1079 Цивiльного кодексу України ( 435-15 ) визначено, що фактором може бути банк або фiнансова установа, а також фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, яка вiдповiдно до закону має право здiйснювати факторинговi операцiї.

Вiдповiдно до статтi 3 Закону України вiд 20.03.91 р. N 872-XII "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" факторинг є банкiвською операцiєю по придбанню права вимоги з поставки товарiв i надання послуг, прийняття ризику виконання таких вимог та iнкасацiї цих вимог.

Вiдповiдно до пiдпункту 3.2.5 пункту 3.2 статтi З Закону ( 168/97-ВР ) не є об'єктом оподаткування операцiї з торгiвлi за грошовi кошти або цiннi папери борговими зобов'язаннями, за винятком операцiй з iнкасацiї вимог та факторингу (факторингових) операцiй, крiм факторингових операцiй, якщо об'єктом боргу є валютнi цiнностi, цiннi папери, у тому числi компенсацiйнi папери (сертифiкати), iнвестицiйнi сертифiкати, iпотечнi сертифiкати з фiксованою дохiднiстю, житловi чеки, земельнi бони та деривативи.

Перелiк валютних цiнностей надано у статтi 1 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 р. N 15-93 "Про Систему валютного регулювання i валютного контролю".

Тобто якщо об'єктом факторингових операцiй є об'єкти, вiдмiннi вiд валютних цiнностей, цiнних паперiв, у тому числi компенсацiйних паперiв (сертифiкатiв), iнвестицiйних сертифiкатiв, iпотечних сертифiкатiв з фiксованою дохiднiстю, житлових чекiв, земельних бон та деривативiв, такi операцiї оподатковуються податком на додану вартiсть у загальновстановленому порядку.

Факторинговi операцiї, об'єктом боргу яких є кошти, до числа об'єктiв оподаткування не включаються, як при переуступцi першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору, так i при кожному подальшому (наступному) вiдступленнi одного i того ж зобов'язання.

Заступник голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8