ЛИСТ 11.05.2010 N 9094/7/17-0717 Щодо визначення статусу резидента України

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
11.05.2010 N 9094/7/17-0717

Щодо визначення статусу резидента України

Законом України вiд 22.05.2003 р. N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон N 889) встановлено рiзнi ставки оподаткування доходiв резидентiв та нерезидентiв, тому визначення країни, резидентом якої є фiзична особа - iноземець, є основним для вирiшення питання щодо оподаткування доходiв такої фiзичної особи в Українi.

Стаття "Резидент", яка є обов'язковою для усiх Мiжнародних договорiв, визначає резиденцiю як державу, у якiй фiзична особа пiдлягає оподаткуванню на пiдставi її мiсця проживання, постiйного мiсця перебування, громадянства тощо, та як державу, яка накладає необмежене податкове зобов'язання - "повну податкову вiдповiдальнiсть" на цю особу за її всесвiтнiм доходом, тобто за усiма доходами iз усiх джерел, включаючи i закордоннi. Резиденцiя визначається за внутрiшнiм законодавством, i тiльки якщо iнша країна претендує на резиденцiю особи, тодi застосовуються положення мiжнародного договору (для визначення єдиної резиденцiї).

Порядок визначення резидентського статусу фiзичної особи регулюється пiдпунктом 1.20.1 пункту 1.20 статтi 1 Закону N 889.

Видана iноземцю на пiдставi Закону України вiд 07.06.2001 р. N 2491-III "Про iммiграцiю" посвiдка на постiйне проживання в Українi є лише дозволом на постiйне проживання в Українi i не пiдтверджує факт проживання (постiйного проживання) iноземця в України.

Закон N 889 не мiстите норм щодо автоматичного набрання iноземцями статусу резидента України та не надає податковому агенту права та/або не покладає на нього обов'язок щодо визначення резидентського статусу фiзичної особи - платника податку.

Враховуючи те, що у платникiв податку (як резидентiв, так i нерезидентiв) оподатковуваним доходом є будь-який дохiд, який пiдлягає оподаткуванню згiдне з Законом N 889, нарахований (виплачений) на їх користь протягом звiтного податкового перiоду, а також наведенi норми законодавства, статус резидента України визначається в межах звiтного податкового (календарного) року.

Статус резидента України визначається з податкового перiоду (мiсяця), зазначеного у виданому на пiдставi заяви iноземця податковим органом Повiдомлення.

Заступник Голови С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8