ЛИСТ 12.03.2010 N 2486/6/17-0716 N 5024/7/17-0717 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
12.03.2010 N 2486/6/17-0716
N 5024/7/17-0717

Державна податкова
адмiнiстрацiя
у м. Севастополi

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України вiдповiдно до Закону України вiд 02.10.1992 N 2657 "Про iнформацiю" розглянула лист i повiдомляє.

Порядок оподаткування доходiв фiзичних осiб, у т.ч. тих, якi здiйснюють незалежну професiйну дiяльнiсть, зокрема, приватну нотарiальну дiяльнiсть, регламентується Законом України вiд 22.05.03 N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон). Спецiального роздiлу (групи статей), де б у цiлому йшлося про особливостi оподаткування доходiв осiб, якi здiйснюють незалежну професiйну дiяльнiсть i, зокрема, приватну нотарiальну дiяльнiсть, у Законi немає.

Тобто приватнi нотарiуси хоча i належать до певної групи платникiв податку, проте законодавством встановлено, що з початку дiї Закону їхнi доходи оподатковуються за загальними нормами, встановленими Законом для фiзичних осiб - за ставкою податку, визначеною п. 7.1 ст. 7 Закону (15% вiд об'єкта оподаткування).

Згiдно iз п. 1.3 "з" ст. 1 Закону, доходом з джерелом його походження з України визначено будь-який дохiд, одержаний платником податку або нарахований на його користь вiд здiйснення будь-яких видiв дiяльностi на територiї України, зокрема, у виглядi доходiв вiд здiйснення незалежної професiйної дiяльностi на територiї України.

Доходи платникiв податку, якi здiйснюють приватну нотарiальну дiяльнiсть - це сума коштiв, що сплачується їм клiєнтами (як юридичними, так i фiзичними особами) за вчинення нотарiальних дiй та надання додаткових послуг правового характеру.

Згiдно iз Законом, об'єктом оподаткування платника податку є загальний мiсячний та/або рiчний оподатковуваний дохiд, в т.ч. дохiд, одержаний вiд здiйснення незалежної професiйної дiяльностi на територiї України.

Статтею 18 Закону встановлено, що платник податку повинен подати рiчну податкову декларацiю, якщо згiдно з нормами цього Закону вiн зобов'язаний задекларувати свої доходи. При цьому, п. 18.2 ст. 18 Закону встановлено, що обов'язок платника податку з подання декларацiї вважається виконаним за умови, якщо вiн отримував доходи виключно вiд податкових агентiв (визначення поняття яких наведено у п. 1.15 ст. 1 Закону), зобов'язаних подавати звiтнiсть (за ф. N 1-ДФ) з цього податку у встановленому порядку.

Разом з тим, платник податку, що отримує доходи, нарахованi особою, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити таку суму доходiв до складу загального рiчного оподатковуваного доходу та подати рiчну декларацiю з цього податку (пп. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону).

Водночас, згiдно з п. 1.15 та пп. 8.1.1 п. 8.1 Закону податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохiд на користь платника податку, зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету вiд суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначених у вiдповiдних пунктах статтi 7 Закону. Тобто у податкового агента оподаткування виплачених доходiв є кiнцевим.

Вiдповiдно до п. 1.11 статтi 1 Закону України вiд 21.12.2000 N 2181 "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податку перед бюджетами та державними цiльовими фондами" податкова декларацiя - це документ, що подається платником податкiв до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на пiдставi якого здiйснюється нарахування та/або сплата податку.

Враховуючи наведене, при визначеннi рiчного оподатковуваного доходу платникiв податку, в т.ч. приватних нотарiусiв, повиннi прийматися до уваги лише тi з вiдображених у податковiй декларацiї доходи, з яких необхiдно сплатити до бюджету податок з доходiв фiзичних осiб, тобто в даному випадку доходи, одержанi не вiд податкового агента.

Поряд з цим, Законом (ст. 19) на платника податку покладено обов'язки ведення облiку доходiв i витрат в обсягах, достатнiх для визначення суми загального рiчного оподатковуваного доходу, у разi коли такий платник податку зобов'язаний цим Законом подавати декларацiю.

Також повiдомляємо, що ст. 17 Закону встановлена вiдповiдальнiсть осiб за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку з доходiв до бюджету, якою передбачено, що особою, вiдповiдальною за нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з виплачуваних доходiв, є податковий агент.

Крiм того, вiдповiдно до пп. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону у разi коли податковий агент до або пiд час виплати доходу на користь платника податку не здiйснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, вiдповiдальнiсть за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслiдок таких дiй, покладається на податкового агента. При цьому слiд особливо вiдмiтити, що лише при нарахуваннi (виплатi) доходiв у будь-яких не грошових формах такий об'єкт оподаткування визначається в порядку, встановленому п. 3.4 ст. 3 Закону, тобто, як вартiсть такого нарахування, визначена за звичайними цiнами, помножена на коефiцiєнт, який розраховується за формулою вказаною у цьому пунктi Закону.

Таким чином, ОСББ як юридична особа, повинна виконати всi покладенi на податкового агента обов'язки (п. 1.15 ст. 1 та пп. 8.8.1 п. 8.1 ст. 8 Закону) при нарахуваннi та виплатi доходу фiзичнiй особi, в т.ч. приватному нотарiусу.

Заступник голови ДПА України С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8