ЛИСТ 12.07.2010 N 13805/7/12-0117 Про пiдтвердження статусу резидента Республiки Молдова

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
12.07.2010 N 13805/7/12-0117

Державним податковим
адмiнiстрацiям
в Автономнiй Республiцi
Крим, областях,
мiстах Києвi i Севастополi

Про пiдтвердження статусу
резидента Республiки Молдова

Державна податкова адмiнiстрацiя України для цiлей застосування Конвенцiї мiж Урядом України i Урядом Республiки Молдова про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження податкових ухилень вiд 29 серпня 1995 р. надсилає до вiдома та керiвництва в роботi iнформацiю стосовно форми довiдки "Сертифiкат про резидентство" (форма 1-DTA-09), затвердженої постановою Уряду Республiки Молдова вiд 19.01.2010 N 9.

Вiдповiдно до положень Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 травня 2001 р. N 470 (далi - Порядок N 470), пiдставою для звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України є подання нерезидентом з урахуванням особливостей, передбачених пунктами 5 i 6 цього Порядку, особi, яка виплачує йому доходи, довiдки (або її нотарiально засвiдченої копiї), яка пiдтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено мiжнародний договiр.

Довiдка видається компетентним органом вiдповiдної країни, визначеним мiжнародним договором, за формою згiдно з додатком 1 до Порядку N 470 або згiдно iз законодавством такої країни.

Сертифiкат за формою 1-DTA-09 використовується для пiдтвердження статусу резидента Республiки Молдова для цiлей застосування положень мiжнародних конвенцiй (угод) про уникнення подвiйного оподаткування, укладених мiж Республiкою Молдова й iншими країнами.

Сертифiкат видається Головною державною податковою iнспекцiєю при Мiнiстерствi фiнансiв Республiки Молдова один раз на рiк, незалежно вiд кiлькостi, регулярностi i виду виплачених доходiв.

Сертифiкат заповнюється у двох дiйсних екземплярах, один з яких надається заявнику, а другий залишається у Головнiй державнiй податковiй iнспекцiї при Мiнiстерствi фiнансiв Республiки Молдова.

У роздiлi 1 "Вiдомостi про заявника" вказується наступна iнформацiя:

- назва пiдприємства або прiзвище i iм'я фiзичної особи та iдентифiкацiйний номер;

- номер i дата видачi реєстрацiйного документа або документа, що посвiдчує особу (для фiзичних осiб додатково вказується строк дiї документа, що посвiдчує особу);

- юридична/домашня адреса заявника.

У роздiлi 2 "Сертифiкат компетентного органу Республiки Молдова" вказується наступна iнформацiя:

- найменування iноземної держави, з якою Молдова уклала Конвенцiю (Угоду) про уникнення подвiйного оподаткування. Для резидента Республiки Молдова, що одержує доходи з джерел в Українi, в сертифiкатi повинно бути зазначено: "...в понимании статьи 4 Конвенции (Соглашения) об избежании двойного налогообложения между Республикой Молдова и Украиной, подписанной в г. Кишиневе 29 августа 1995 г.";

- назва українського пiдприємства або прiзвище та iм'я української фiзичної особи, для яких запитується сертифiкат про резидентство;

- податковий рiк, на який видається сертифiкат;

- мiсце та дата пiдписання сертифiката.

Компетентний орган Республiки Молдова засвiдчує данi, внесенi до сертифiката, пiдписом i печаткою.

За iнформацiєю, наданою Головною державною податковою iнспекцiєю при Мiнiстерствi фiнансiв Республiки Молдова (ГДПI), право пiдпису документiв, що пiдтверджують статус податкового резидента Республiки Молдова, мають:

Нiколає Платон (рос. - Николае Платон) - начальник ГДПI;

Гєоргє Кожокарь (рос. - Георге Кожокарь) - заступник начальника ГДПI;

Прокопiє Дука (рос. - Прокопие Дука) - заступник начальника ГДПI;

Андрiан Тiмотiн (рос. - Андриан Тимотин) - заступник начальника ГДПI.

Зразок вiдбитка печатки, зразки пiдписiв посадових осiб, уповноважених пiдписувати сертифiкат про резидентство, а також зразок такого сертифiката (форма 1-DTA-09) додаються. Додаток зi зразками пiдписiв може використовуватись тiльки для службових потреб i не пiдлягає опублiкуванню.

Крiм того повiдомляємо, що Україна i Республiка Молдова є учасницями Конвенцiї про правову допомогу та правовi вiдносини у цивiльних, сiмейних i кримiнальних справах вiд 22 сiчня 1993 р. Вiдповiдно до висновку Мiнiстерства юстицiї України, доведеного до вiдома податковим адмiнiстрацiям листом ДПА України вiд 26.05.2010 N 10233/7/12-0117, офiцiйнi документи, виданi компетентними органами Республiки Молдова, звiльняються вiд потреби легалiзацiї.

Враховуючи вищевикладене, сертифiкат про резидентство Республiки Молдова, виданий Головною державною податковою iнспекцiєю при Мiнiстерствi фiнансiв Республiки Молдова за формою 1-DTA-09 i засвiдчений пiдписами уповноважених осiб та печаткою ГДПI, не потребує будь-якого додаткового засвiдчення (консульської легалiзацiї або завiрення апостилем) для цiлей застосування п. 4 Порядку N 470.

Довести вищевикладене до пiдвiдомчих державних податкових iнспекцiй.

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8