ЛИСТ 17.02.2010 N 3228/7/15-0517 Щодо порядку надання декларацiй з податку на прибуток вiдокремленими пiдроздiлами банкiв у разi проведення ними реорганiзацiї шляхом перетворення

                         ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
17.02.2010 N 3228/7/15-0517

Щодо порядку надання декларацiй з податку
на прибуток
вiдокремленими пiдроздiлами банкiв
у разi проведення ними реорганiзацiї
шляхом перетворення

З метою пiдвищення якостi органiзацiї адмiнiстрування податку на прибуток та недопущення випадкiв порушення пiдпорядкованими органами державної податкової служби чинного законодавства Державна податкова адмiнiстрацiя України повiдомляє про порядок подання декларацiй з податку на прибуток вiдокремленими пiдроздiлами банкiв у разi проведення ними реорганiзацiї шляхом перетворення.

Закон України вiд 17.09.2008 р. N 514-VI "Про акцiонернi товариства" передбачає, що акцiонернi товариства розподiляються на публiчнi та приватнi. Прикiнцевими положеннями цього Закону передбачено приведення у вiдповiднiсть з його нормами статутiв та iнших внутрiшнiх положень акцiонерних товариств, створених до набрання чинностi цим Законом, не пiзнiше нiж протягом двох рокiв з дня набрання ним чинностi.

Вiдповiдно до ст. 104 Цивiльного кодексу України ( 435-15 ), ст. 19 Закону України "Про господарськi товариства" ( 1576-12 ) та ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв" ( 755-15 ) юридична особа припиняється в результатi передання всього свого майна, прав та обов'язкiв iншим юридичним особам правонаступникам у результатi проведення її реорганiзацiї шляхом злиття, приєднання, подiлу, перетворення або в результатi лiквiдацiї. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацiю припинення юридичної особи.

Натомiсть Законом України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо особливостей проведення заходiв з фiнансового оздоровлення банкiв" ( 1617-17 ) внесено змiни до ст. 26 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" ( 2121-14 ), якими передбачено, що у разi реорганiзацiї банку шляхом перетворення до таких правовiдносин не застосовуються норми законодавства щодо припинення юридичної особи.

Вiдповiдно до п. 6 Положення про Єдиний державний реєстр пiдприємств та органiзацiй України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.01.96 р. N 118, у разi перетворення юридичної особи за правонаступником зберiгається її iдентифiкацiйний код.

Водночас реєстрацiя вiдокремлених структурних пiдроздiлiв (фiлiй) банкiв, в яких проведена реорганiзацiя шляхом перетворення, здiйснюється окремими державними реєстраторами iз застосуванням процедури припинення та, вiдповiдно, iз присвоєнням нових iдентифiкацiйних номерiв.

Внаслiдок цього на сьогоднi склалася ситуацiя, коли вiдокремленi структурнi пiдроздiли (фiлiї) юридичних осiб - банкiв, якi були реорганiзованi без застосування процедури припинення iз збереженням iснуючих iдентифiкацiйних номерiв, були припиненi, їм було присвоєно новi iдентифiкацiйнi номери та зареєстровано в органах державної служби на мiсцях як новi платники податкiв з отриманням нової довiдки про взяття на облiк платника податкiв за формою N 4-ОПП.

Згiдно з п. 11.1 ст. 11 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" ( 334/94-ВР ) (далi - Закон), якою встановлено правила ведення податкового облiку, для цiлей цього Закону використовуються такi податковi перiоди: календарнi квартал, пiврiччя, три квартали, рiк. Податковий перiод починається з першого календарного дня податкового перiоду i закiнчується останнiм календарним днем податкового перiоду.

Пунктом 1.5 Порядку складання декларацiї з податку на прибуток банку, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 31.03.2003 р. N 148 (далi - Порядок), передбачено, що податок на прибуток за квартал, пiврiччя, три квартали та рiк розраховується за правилами, встановленими п. 11.1 ст. 11 i п. 16.4 ст. 16 Закону ( 334/94-ВР ), наростаючим пiдсумком з початку календарного року.

Таким чином, у разi проведення банками реорганiзацiї шляхом перетворення декларацiї з податку на прибуток банкiв вiд їх фiлiй мають прийматися органами державною служби на мiсцях незалежно вiд присвоєння нового iдентифiкацiйного номера, тобто як не вiд нових платникiв податку, а як вiд їх правонаступникiв (за наявностi пiдтвердження такого правонаступництва у статутних документах банку). При цьому розрахунок податку на прибуток в декларацiях таких правонаступникiв повинен здiйснюватися наростаючим пiдсумком з початку календарного року вiдповiдно до вищезазначених вимог Закону ( 334/94-ВР ) та Порядку.

Заступник Голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8