ЛИСТ 17.06.2010 N 7048/5/15-0116 Щодо видачi торгових патентiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
17.06.2010 N 7048/5/15-0116

Щодо видачi торгових патентiв

(Витяг)

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист ... щодо видачi торгових патентiв i повiдомляє.

Частиною другою ст. 2 Закону України вiд 23.03.96 р. N 98/96-ВР "Про патентування деяких видiв пiдприємницької дiяльностi" (зi змiнами та доповненнями, далi - Закон) встановлено, що торговий патент придбавається суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, предметом дiяльностi яких є види дiяльностi, зазначенi у частинi першiй ст. 1 цього Закону. Пiдставою для придбання торгового патенту є заявка, оформлена вiдповiдно до частини четвертої цiєї статтi.

У частинi четвертiй ст. 2 Закону ( 98/96-ВР ) визначено перелiк реквiзитiв, якi має мiстити заявка на придбання торгового патенту i до яких вiдноситься, зокрема, довiдка органу, який погодив мiсцезнаходження структурного (вiдокремленого) пiдроздiлу, iз зазначенням цього мiсця.

Форма заявки для придбання торгового патенту затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.07.98 р. N 1077 "Про затвердження Положення про виготовлення, зберiгання i реалiзацiю торгових патентiв", яка включає бiльш широкий спектр вiдомостей, нiж визначено Законом ( 98/96-ВР ), зокрема реквiзити документiв, що засвiдчують право власностi (оренди) або дозвiл на розташування пунктiв торгiвлi, обмiнних пунктiв тощо, якi посадовi особи органiв державної податкової служби згiдно з Положенням зобов'язанi звiряти з оригiналами первинних документiв, на пiдставi яких заповнюється заявка.

З метою видачi вiдповiдної форми бланкiв торгових патентiв, затверджених наказом ДПА України вiд 13.03.98 р. N 107 "Про затвердження форм бланкiв торгових патентiв та змiн до Порядку заповнення бланкiв торгових патентiв" (зареєстровано у Мiн'юстi України 24.03.98 р. за N 195/2635), працiвники податкових органiв при заповненнi реквiзитiв та видачi торгового патенту звiряють вид пiдприємницької дiяльностi, що вказаний у поданiй заявцi з наявнiстю пiдтверджуючого документа на право здiйснення такого виду дiяльностi.

Слiд зазначити, що основними законодавчими актами, що регулюють порядок патентування окремих видiв пiдприємницької дiяльностi, є Закон N 98/96-ВР та зазначенi нормативнi акти.

У практичнiй роботi податкових органiв, пов'язанiй з видачею торгових патентiв, неодноразово виникали суперечностi.

Так, окремi суди, посилаючись на вимоги частини четвертої ст. 2 Закону N 98/96-ВР, спростовують дiї органiв податкової служби при патентуваннi вимагати наявнiсть у суб'єктiв пiдприємництва дозволiв на розмiщення об'єктiв торгiвлi, обмiнних пунктiв тощо.

Але за результатами перевiрок органами прокуратури виносяться протести на посадових осiб iнспекцiй про видачу торгових патентiв за вiдсутностi у суб'єктiв пiдприємництва документа, що посвiдчує право власностi (оренди) на земельну дiлянку, на якiй здiйснюється дiяльнiсть (зокрема у торговельному павiльйонi).

При цьому у своїх протестах працiвники прокуратури при винесеннi вердикту посилаються в першу чергу на Закон N 98/96-ВР (наявнiсть довiдки органу, який погодив мiсцезнаходження структурного (вiдокремленого) пiдроздiлу).

Слiд зазначити, що дозвiл на розмiщення на територiї об'єктiв благоустрою будiвель i споруд соцiально-культурного, побутового, торговельного та iншого призначення, який видається мiськими радами вiдповiдно до Закону України "Про благоустрiй населених пунктiв" ( 2807-15 ), увiйшов до затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 р. N 526 "Про заходи щодо упорядкування видачi документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi" перелiку документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi, що видаються виключно через дозвiльнi центри.

Крiм того, ст. 144 Конституцiї України ( 254к/96-ВР ) визначено, що рiшення органiв мiсцевого самоврядування, прийнятi у межах повноважень, є обов'язковими до виконання на вiдповiднiй територiї.

Враховуючи викладене, Державна податкова адмiнiстрацiя України поiнформувала Кабiнет Мiнiстрiв України стосовно рiзночитання вищезазначених питань, тому до їх вирiшення у законодавчому порядку не вбачає пiдстав для невиконання вимог зазначених законодавчих та нормативних актiв, а у разi коли суб'єкт господарювання їх не виконує, податковий орган вправi вiдмовити у видачi торгового патенту.

Заступник Голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8