ЛИСТ 19.01.2010 N 55/3/16-1111 Про надання iнформацiї

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
19.01.2010 N 55/3/16-1111

Кабiнету Мiнiстрiв України

Про надання iнформацiї

Державна податкова адмiнiстрацiя України на виконання пункту 3 доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.02.2008 N 11416/1/1-08 (до Плану органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї Указу Президента України вiд 25 лютого 2008 року N 155 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 1 лютого 2008 року "Про стан виконання рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 15 грудня 2006 року "Про заходи щодо попередження i нейтралiзацiї загроз нацiональнiй безпецi, пов'язаних iз нестабiльнiстю правового регулювання вiдносин у сферi адмiнiстрування податку на додану вартiсть" (далi - Рiшення), затвердженого Першим вiце-прем'єр-мiнiстром України О.В.Турчиновим 28.02.2008), стосовно щомiсячного iнформування Кабiнету Мiнiстрiв України про стан виконання завдань, встановлених пiдпунктами 1-6 пункту 3 Рiшення, вiдповiдальнiсть за виконання яких покладено на Державну податкову адмiнiстрацiю України, доповiдає.

До пiдпункту 1 пункту 3 Рiшення

З метою забезпечення завершення перевiрок правомiрностi заявлених до вiдшкодування з бюджету сум податку на додану вартiсть, якi тривають понад установлений законом термiн, Державною податковою адмiнiстрацiєю України розроблено вiдповiднi рекомендацiї регiональним органам державної податкової служби, спрямованi на забезпечення скорочення бюджетної заборгованостi з вiдшкодування податку та її поетапну лiквiдацiю, вжито ряд методологiчних i органiзацiйних заходiв щодо активiзацiї роботи по упередженню безпiдставно заявлених до вiдшкодування сум податку на додану вартiсть.

Зокрема, розпорядженням Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 05.08.2009 N 246-р зобов'язано регiональнi органи державної податкової служби пiд особисту вiдповiдальнiсть голiв ДПА в АР Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi забезпечити належну органiзацiю роботи стосовно зменшення залишкiв неперевiреної бюджетної заборгованостi.

Впродовж сiчня - грудня 2009 року в цiлому по Українi заявлено до вiдшкодування податку на додану вартiсть 58309,2 млн.грн., з них на рахунки платникiв - 48636,5 млн.грн., або 83,4% (за сiчень - грудень 2008 року вiдповiдно - 48654,9 млн.грн. та 43860,5 млн.грн.).

Фактично вiдшкодовано за сiчень - грудень 2009 року 37717,4 млн.грн., з них на рахунки платникiв - 34537,3 млн.грн., або 91,6%.

Водночас, протягом 2009 року упереджено незаконних заявок на вiдшкодування податку в розмiрi 9522,3 млн. гривень.

Iнформацiю стосовно виконання пiдпункту 2 пункту 3 Рiшення за IV квартал 2009 року надано Президентовi України В.А.Ющенку листом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 31.12.2009 N 736/1/07-1112, яким повiдомлялось наступне.

З метою полiпшення ефективностi роботи з адмiнiстрування податку на додану вартiсть та на виконання п. 3.2 рiшення РНБО ДПА України 22.08.2008 затверджено План заходiв, спрямованих на посилення внутрiшнього контролю за додержанням законодавства посадовими особами органiв державної податкової служби при адмiнiструваннi податку на додану вартiсть (далi - План заходiв).

Основними причинами, що призводять до порушень процедур перевiрок є:

судове оскарження платниками зменшених сум бюджетного вiдшкодування ПДВ;

збiр доказової бази для визнання угод нiкчемними та упередження безпiдставного вiдшкодування ПДВ, оскiльки перевiрками виявлено причетнiсть до формування контрагентiв з ознаками фiктивностi;

вжиття заходiв щодо розкриття банкiвської таємницi, пошуку посадових осiб та засновникiв/лiквiдаторiв виявлених контрагентiв, оскiльки результати перевiрок свiдчать про наявнiсть шахрайства у передчаснiй лiквiдацiї таких платникiв шляхом банкрутства;

пiдтвердження правомiрностi нарахування сум ПДВ до вiдшкодування може тривати понад законодавчо визначенi термiни через застосування платниками розгалужених ланцюгiв постачання товарiв (послуг), якi iнодi сягають до 5-7 ланок i бiльше, що сприяє зловживанням при формуваннi суми бюджетного вiдшкодування ПДВ та потребує детального дослiдження.

Пiдроздiлами по боротьбi з корупцiєю в органах державної податкової служби протягом 2009 року за напрямом "вiдшкодування ПДВ" складено 32 протоколи про адмiнiстративне правопорушення, порушено 43 кримiнальнi справи, направлено 81 матерiал до органiв прокуратури у порядку ст. 97 Кримiнально-процесуального кодексу України ( 1002-05 ).

У IV кварталi 2009 року питання правомiрностi вiдшкодування з бюджету сум податку на додану вартiсть, визначенi Планом заходiв, були перевiренi пiдроздiлом вiдомчого контролю пiд час комплексних перевiрок органiв державної податкової служби у м. Києвi. За результатами перевiрок видано накази, якими притягнуто до вiдповiдальностi винних посадових осiб, та вжито заходiв для усунення виявлених порушень.

Згiдно iз вимогами розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.02.2008 N 262-р "Про заходи щодо удосконалення системи адмiнiстрування ПДВ", наказу ДПА України вiд 18.04.2008 N 266 "Про органiзацiю взаємодiї органiв державної податкової служби при опрацюваннi розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартiсть у розрiзi контрагентiв" пiдроздiли податкової мiлiцiї здiйснюють оперативне вiдпрацювання iнформацiї щодо платникiв ПДВ ризикової категорiї та платникiв, якi заявили до вiдшкодування з бюджету ПДВ, у встановленому чинними законодавчими та нормативно-правовими актами порядку.

З метою ефективного вiдпрацювання розшифровок додатка 5 до декларацiй з ПДВ, оперативного виявлення i локалiзацiї "податкових ям" та притягнення до вiдповiдальностi осiб, причетних до створення i функцiонування, з 26 сiчня 2009 року проводиться оперативно-профiлактична операцiя "Яма".

За наслiдками вжитих упродовж року заходiв виявлено 461 суб'єкт господарювання з ознаками "податкових ям", 204 транзитних пiдприємства та 687 вигодонабувачiв. Стосовно посадових осiб (за фактами скоєння злочинiв) 1182 таких пiдприємств порушено кримiнальнi справи, з яких 201 кримiнальну справу направлено до суду з обвинувальними висновками.

Для забезпечення ступеневого контролю пiдроздiли податкової мiлiцiї беруть участь в опрацюваннi реєстрiв на вiдшкодування ПДВ та у межах компетенцiї надають застереження щодо правомiрностi вiдшкодування.

Так, станом на 25.12.2009 iз суми ПДВ, яка пiдлягає вiдшкодуванню грошовими коштами (понад 22 млрд.грн.), за iнiцiативи регiональних пiдроздiлiв податкової мiлiцiї 481 суб'єкту господарювання не вiдшкодовуються 402,4 млн.грн. гривень.

На виконання вимог розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.02.2008 N 262 "Про заходи щодо удосконалення системи адмiнiстрування податку на додану вартiсть" протягом 2009 року ДПА України розроблено нормативнi документи та вжито таких заходiв:

наказом ДПА України вiд 24.04.2009 N 213 затверджено Унiфiкований формат транспортного повiдомлення при iнформацiйнiй взаємодiї платникiв податкiв, операторiв та податкових органiв в електронному виглядi телекомунiкацiйними каналами зв'язку з використанням електронного цифрового пiдпису з метою стандартизацiї iнтерфейсу взаємодiї криптографiчних бiблiотек всiх акредитованих центрiв сертифiкацiї ключiв з iснуючою в органах ДПС України системою приймання та обробки податкової звiтностi, поданої платниками податкiв в електронному виглядi засобами телекомунiкацiйного зв'язку;

наказом ДПА України вiд 06.04.2009 N 168 "Про впровадження централiзованої системи електронної податкової звiтностi платникiв податкiв в органах ДПС України" затверджено План-графiк поетапного впровадження у промислову експлуатацiю в органах ДПС України централiзованої системи електронної податкової звiтностi платникiв податкiв та створення на базi ДПА у м. Києвi вiддiлу централiзованої обробки електронних звiтiв (ЦОЕЗ), на який покладено функцiї приймання, передачi та обробки всiх масивiв електронної звiтностi. Вказана система дозволить оперативно отримувати й обробляти iнформацiю платникiв податкiв, у тому числi через спецоператорiв, скоротити витрати на районному рiвнi, зменшити обсяги технiчних помилок, забезпечити повний захист iнформацiї, полiпшити обслуговування платникiв та iмiдж податкової служби;

для органiзацiї та впровадження централiзованої системи подання платниками податкiв податкової звiтностi в електронному виглядi до органiв ДПС засобами телекомунiкацiйного зв'язку наказом ДПА України вiд 29.04.2009 N 222 "Про внесення змiн до наказу ДПА України вiд 04.09.2008 N 566" створено вiддiл централiзованої обробки електронних звiтiв;

доопрацьовано та пiдтримується в актуальному станi програмне забезпечення для платникiв податкiв з формування та передачi до органiв ДПС податкової звiтностi в електронному виглядi згiдно з наказом ДПА України вiд 21.01.2009 N 8 "Про внесення змiн до податкової звiтностi з податку на додану вартiсть". Оновленi версiї регулярно надсилаються до регiональних ДПА для безкоштовного розповсюдження серед платникiв податкiв, а також оприлюднюються на сайтi ДПА України;

доопрацьовано програмне забезпечення системи приймання та комп'ютерної обробки податкової звiтностi районного рiвня згiдно iз зауваженнями регiональних ДПА та наказами ДПА України;

удосконалено програмне забезпечення Системи автоматизованого спiвставлення розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрiзi контрагентiв (далi - Система) та транспортного модуля пiдняття даних з районного на обласний i центральний рiвнi, що дало можливiсть щоденно отримувати та обробляти розшифровки. Спiвставлення виконується на центральному рiвнi iз забезпеченням доступу до результатiв пiдроздiлам органiв ДПС на регiональному та районному рiвнях для вiдпрацювання;

розроблено i на центральному рiвнi впроваджується модуль програмного забезпечення Системи, який дозволяє графiчно вiдображати зв'язки мiж контрагентами та в автоматичному режимi вiдслiдковувати схеми i ланцюги взаємовiдносин платникiв ПДВ;

приведено у вiдповiднiсть до нових законодавчих вимог програмне забезпечення блоку "Реєстр платникiв ПДВ" АIС "Реєстри платникiв податкiв" щодо створення та ведення реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування;

значно розширено перелiк аналiтичних форм АIС "Монiторинг реєстру платникiв ПДВ" з метою контролю, аналiзу та iнвентаризацiї перелiку платникiв податку на додану вартiсть на центральному рiвнi; за результатами використання даних аналiтичних форм запроваджено розрахунок iнтегрованого показника за напрямом "Iнформацiйно-аналiтичне забезпечення процесiв оподаткування" у частинi повноти та достовiрностi реєстру платникiв ПДВ.

Органами державної податкової служби здiйснюється значний обсяг робiт з приймання та обробки податкової звiтностi платникiв податку на додану вартiсть. У груднi 2009 року подали звiтнiсть в електронному виглядi 92,28% платникiв ПДВ (всього 240912, з них засобами E_mail - 65914, на дискетi - 174998).

На сьогоднi роботу Державної податкової адмiнiстрацiї України спрямовано на максимальне погашення наявної заборгованостi з вiдшкодування податку на додану вартiсть перед платниками та забезпечення у подальшому вiдшкодування податку у законодавчо встановленi термiни.

На виконання пiдпункту 3 пункту 3 Рiшення направлено лист вiд 24.03.2008 N 3424/5/10-3010/732 до Ради нацiональної безпеки i оборони України, яким повiдомлено про вжитi заходи стосовно пiдвищення ефективностi виконання органами ДПС контрольних функцiй.

З метою формування належної доказової бази по руйнуванню схем ухилення вiд оподаткування, припинення протиправної дiяльностi суб'єктiв господарювання, якi надали податковий кредит i не задекларували податкових зобов'язань, ДПА України розроблено та направлено до пiдпорядкованих органiв ДПС листом вiд 03.02.2009 N 2012/7/10-1017 Методичнi рекомендацiї (орiєнтовний алгоритм дiй) органiв державної податкової служби по руйнуванню схем ухилення вiд оподаткування та формування доказової бази у справах про стягнення коштiв, отриманих за нiкчемними угодами.

Крiм того, за результатами аналiзу стану позовної роботи i з метою вирiшення справ про вiдшкодування з бюджету сум ПДВ та визнання недiйсними податкових повiдомлень-рiшень щодо зменшення заявлених до вiдшкодування сум ПДВ на користь органiв ДПС України, ДПА України листами вiд 10.03.2009 N 4917/7/10-3017/735 наголошено регiональним органам ДПС на забезпеченнi належної доказової бази при вiдстоюваннi позицiї органiв ДПС у судах по справах рiзних категорiй, в тому числi про вiдшкодування з бюджету сум ПДВ та визнання недiйсними податкових повiдомлень-рiшень щодо зменшення заявлених до вiдшкодування сум ПДВ.

20.03.2009 проведено в ДПА у Чернiгiвськiй областi семiнар-нараду за участю юридичних пiдроздiлiв регiональних ДПА та суддiв Верховного Суду України, Вищого адмiнiстративного суду України, Київського апеляцiйного адмiнiстративного суду та Чернiгiвського окружного адмiнiстративного суду щодо проблемних питань, якi виникають пiд час супроводження справ в судах (зокрема, неоднозначне застосування рiзними судовими iнстанцiями норм податкового законодавства, суперечливi рiшення).

30.06.2009 проведено в Центрi перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї кадрiв органiв державної податкової служби України семiнар-нараду за участю суддiв Верховного Суду України, Вищого адмiнiстративного суду України, Київського апеляцiйного адмiнiстративного суду, Київського окружного адмiнiстративного суду, Окружного адмiнiстративного суду м. Києва, Юридичного департаменту ДПА України та керiвникiв юридичних пiдроздiлiв ДПА в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi на тему "Обговорення проблемних питань, що виникають пiд час розгляду спорiв за участю ОДПС".

З метою належного супроводження справ у судах та надання практичної допомоги юридичним пiдроздiлам пiдпорядкованих органiв ДПА України постiйно направляються копiї рiшень судiв касацiйної iнстанцiї у справах, вирiшених на користь держави (листи вiд 27.01.2009 N 1484/7/10-2017/182, щодо донарахування сум ПДВ; 04.02.2009 N 2063/7/10-2017/269 щодо бюджетного вiдшкодування ПДВ (пп. 5.1.7 п. 5.1 ст. 5, пп. 7.4.2 п. 7.4. ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть") ( 168/97-ВР ), щодо експортного вiдшкодування ПДВ, 04.02.2009 N 2201/7/10-3017/297 стосовно судових справ за позовами платникiв податкiв щодо ПДВ, якi в 2008 роцi вирiшенi судами касацiйної iнстанцiї (ВАСУ, ВСУ) на користь органiв ДПС; 11.02.2009 N 2668/7/10-2017/399 щодо застосування спецiального режиму оподаткування з податку на додану вартiсть; 24.04.2009 N 8648/7/10-4017/1283 щодо визначення платнику податкiв податкових зобов'язань з ПДВ внаслiдок продажу товарiв за цiнами меншими за звичайнi цiни).

З метою удосконалення позовної роботи у вереснi 2009 року ДПА України разом з Науково-дослiдним iнститутом фiнансового права Нацiонального унiверситету ДПС України органiзовано та проведено засiдання круглого столу "Спори про податки: причини виникнення та напрями їх вирiшення". Крiм того, у вереснi 2009 року ДПА України прийнято активну участь у роботi науково-практичного круглого столу "Мiнiмiзацiя сплати податкiв: економiко-правовий аспект", метою проведення якого було дослiдження сучасного стану проблем мiнiмiзацiї, оптимiзацiї, ухилення вiд оподаткування; нормативно-правового забезпечення протидiї схемам мiнiмiзацiї сплати податкiв та удосконалення взаємодiї органiв ДПС України з iншими органами виконавчої влади при здiйсненнi контролю за правильнiстю нарахування i сплати податкiв; шляхи реформування податкового контролю в Українi для створення дiєвого механiзму упередження порушення податкового законодавства з урахуванням зарубiжного та вiтчизняного досвiду по виявленню та руйнуванню схем мiнiмiзацiї сплати податкiв i зборiв. За результатами обговорення учасники круглого столу визначили ряд рекомендацiй для використання у практичнiй дiяльностi органiв ДПС, що можуть зменшити негативний вплив мiнiмiзацiї податкiв на наповнення бюджету та удосконалити податкове законодавство.

Також, слiд зазначити, що 02.10.2009 в ДПА у Тернопiльськiй областi було органiзовано та проведено семiнар-нараду за участю суддiв Верховного Суду України, Вищого адмiнiстративного суду України, апеляцiйного суду Тернопiльської областi, господарського суду Тернопiльської областi, Тернопiльського окружного адмiнiстративного суду та керiвникiв юридичних пiдроздiлiв ДПА в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi щодо проблемних питань, що виникають при розглядi спорiв за участi органiв ДПС.

З метою отримання єдиного пiдходу до вирiшення проблемного питання, що склалося у судах стосовно бюджетного вiдшкодування податку на додану вартiсть ДПА України 13.11.2009 за N 13903/5/10-2016/3755 до Вищого адмiнiстративного суду України був направлений лист про узагальнення судової практики, яка вказаним судом вирiшується по аналогiчним справам по рiзному, а саме як на користь платникiв податкiв так i на користь органiв ДПС.

З метою запровадження передбаченого пiдпунктом 4 пункту 3 Рiшення монiторингу змiн показникiв, що всебiчно характеризують ситуацiю з вiдшкодуванням з Державного бюджету України ( 2154-17 ) сум податку на додану вартiсть, зокрема, сум, якi знаходяться в адмiнiстративному або судовому оскарженнi, Державною податковою адмiнiстрацiєю України видано розпорядження вiд 21.05.2008 N 152-р "Про забезпечення взаємодiї структурних пiдроздiлiв органiв державної податкової служби щодо вiдстеження стану залишкiв невiдшкодованих сум податку на додану вартiсть, якi знаходяться в адмiнiстративному або судовому оскарженнi".

Вказаним розпорядженням передбачено здiйснення органами державної податкової служби аналiзу обсягiв та детальної структури сум податку на додану вартiсть, заявлених до вiдшкодування з Державного бюджету України ( 2154-17 ), сум, щодо яких вiдмовлено у вiдшкодуваннi з Державного бюджету України, сум, якi вiдшкодовано та не вiдшкодовано, в тому числi пiдтвердженi перевiрками, перевiряються понад установленi законом строки, сум, щодо яких здiйснюється адмiнiстративне оскарження, судовий розгляд, тощо по кожному регiону.

Iнформацiю про вiдшкодування сум податку на додану вартiсть з Державного бюджету України ( 2154-17 ) станом на 1 грудня 2009 року листом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17.12.2009 N 15572/5/07-1116 надано Радi нацiональної безпеки i оборони України.

На виконання пiдпункту 5 пункту 3 Рiшення та доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.02.2008 N 6268/1/1-08 (до листа Секретарiату Президента України вiд 31.01.2008 N 02-02/284) Державна податкова адмiнiстрацiя України надає Секретарiату Президента України iнформацiю про стан справ з надходженням до бюджетiв усiх рiвнiв сум податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), а також вiдшкодуванням з Державного бюджету України ( 2154-17 ) сум податку на додану вартiсть за формами згiдно з додатками 2-6 до Перелiку аналiтичної iнформацiї з соцiально-економiчних питань в щоденному режимi починаючи з iнформацiї станом на 12 лютого 2008 року.

Зокрема, iнформацiя надається за такими формами:

- довiдка про суми фактичних надходжень до бюджету України (по платежах, контроль за якими покладено на органи державної податкової служби України);

- iнформацiя щодо виконання бюджетного розпису Мiнiстерства фiнансiв України органами державної податкової служби України та темпiв зростання надходжень податкiв i зборiв до бюджетiв України порiвняно з аналогiчним перiодом минулого року;

- iнформацiя щодо показникiв по податку на додану вартiсть з урахуванням визначених чинним законодавством термiнiв сплати;

- зведена iнформацiя про надходження платежiв та податковий борг за податковими зобов'язаннями платникiв, без урахування сум податкового боргу платникiв податкiв, щодо яких порушено провадження у справi про банкрутство або прийнято рiшення суду про призупинення стягнення в розрiзi мiнiстерств, органiв виконавчої влади, НАК "Нафтогаз України" та КВЕД до державного бюджету ( 2154-17 );

- iнформацiя про надмiру сплаченi податки i збори (переплати) з урахуванням визначених чинним законодавством термiнiв сплати до Зведеного бюджету по податку всього.

Вiдповiдно до пiдпункту 6 пункту 3 Рiшення iнформування громадськостi про стан справ з надходженням до бюджетiв всiх рiвнiв сум податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), вiдшкодуванням з Державного бюджету України ( 2154-17 ) сум ПДВ, факти порушення податкового законодавства, якi призвели до значних втрат державного бюджету, забезпечено пiд час виходу в ефiр iнформацiйних передач "Факти" 11.01.2010 та "Надзвичайнi новини" 13.01.2010, 14.01.2010 на ICTV, передачi "ТСН" на каналi "1 + 1" 11.01.2010, 12.01.2010, 14.01.2010, передачi "Новини" на каналi Iнтер 12.01.2010, передачi "Без коментарiв" на 5-му каналi 13.01.2010, 14.01.2010, передачi "Новини" на ТРК Київ 13.01.2010.

На виконання пiдпункту 2 пункту 8 "Про стан виконання завдань, визначених актами законодавства та рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв" протоколу N 37 засiдання Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 червня 2009 року та, враховуючи те, що рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 1 лютого 2008 року введено в дiю у зв'язку з нагальною необхiднiстю здiйснення заходiв, спрямованих на вдосконалення нормативно-правового регулювання адмiнiстрування податку на додану вартiсть, а також те, що завдання визначенi пунктом 3 Рiшення виконанi в повнiй мiрi, просимо пункт 2 Плану органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї Указу Президента України вiд 25 лютого 2008 року N 155, затвердженого Першим вiце-прем'єр-мiнiстром України О.В.Турчиновим 28.02.2008 (доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.02.2008 N 11416/1/1-08), до пункту 3 Рiшення стосовно щомiсячного iнформування Кабiнету Мiнiстрiв України про стан виконання завдань, встановлених пiдпунктами 1-6 пункту 3 Рiшення, вiдповiдальнiсть за виконання яких покладено на Державну податкову адмiнiстрацiю України, зняти з контролю.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8