ЛИСТ 19.03.2010 N 2745/6/17-0716 Про розгляд листа

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
19.03.2010 N 2745/6/17-0716

Про розгляд листа

Державна податкова адмiнiстрацiя України ***** розглянула ваш запит вiд **.**.** р. N **/**** щодо оподаткування доходiв нерезидентiв i повiдомляє.

Оподаткування доходiв фiзичних осiб регламентується Законом України вiд 22.05.2003 р. N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон N 889), який набрав чинностi з 1 сiчня 2004 р.

Законом N 889 (п. 2.1 ст. 2) встановлено, що платниками податку з доходiв фiзичних осiб є нерезиденти, якi отримують доходи з джерелом їх походження з територiї України.

Згiдно з пiдпунктом 9.11.1 пункту 9.11 статтi 9 Закону N 889 доходи з джерелом їх походження з України, якi нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентiв, пiдлягають оподаткуванню за правилами, встановленими для резидентiв, з урахуванням особливостей, визначених окремими нормами цього Закону ( 889-15 ).

Пунктом 1.13 статтi 1 Закону N 889 визначено, що оподаткування - це порядок, пов'язаний з визначенням об'єкта оподаткування, обчисленням та сплатою (утриманням) податку з доходiв фiзичних осiб.

Згiдно iз роз'ясненнями, наданими на запит ДПА України Мiнiстерством юстицiї України листом вiд 12.04.2007 р. N 20-35-59, з правової точки зору поняття "правила (порядок) оподаткування" i "ставки оподаткування" не є тотожними, оскiльки вiдносяться до рiзних галузей права: "правила (порядок)" вiдносяться до категорiї процесуального права i визначають послiдовнiсть виконання певних процедур, а "ставки" вiдносяться до категорiї матерiального права, оскiльки визначають частку вiд конкретного матерiального об'єкта.

Отже, такими "особливостями, визначеними окремими нормами цього Закону" для нерезидентiв є ставки оподаткування, встановленi п. 7.3 ст. 7 Закону N 889.

Тобто, спецiально встановленою ставкою для оподаткування будь-яких доходiв з джерелом їх походження з територiї України, нарахованих (виплачених) на користь фiзичних осiб - нерезидентiв, є ставка пункту 7.3 статтi 7 (за виключенням доходiв, визначених у пiдпунктi 9.11.3 пункту 9.11 статтi 9 (проценти, дивiденди роялтi), до яких застосовуються ставки п. 7.1 та п. 7.2 ст. 7 Закону N 889.

Ставка п. 7.3 ст. 7 Закону N 889 застосовується також i до оподаткування iнвестицiйних прибуткiв, одержуваних нерезидентами з джерел з України.

При цьому слiд враховувати, що вiдповiдно до п. 21.1 ст. 21 Закону N 889, якщо мiжнародним договором, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Законом ( 889-15 ), застосовуються норми такого мiжнародного договору стосовно суб'єктiв, якi пiдпадають пiд його дiю.

Податковий агент оподатковує доходи, нарахованi (виплачуванi) нерезидентам (крiм процентiв, дивiдендiв та роялтi), в т.ч. заробiтну плату, плату за фрахт, орендну плату тощо за ставкою п. 7.3 ст. 7 Закону N 889, якщо вiдповiдно до ст. 21 Закону N 889, iнше не передбачено мiжнародним договором.

У разi укладення цивiльно-правових договорiв (контрактiв) з нерезидентами не дозволяється внесення до них податкових застережень, згiдно з якими особи, що виплачують доходи, беруть на себе зобов'язання щодо сплати податкiв (ст. 21 Закону N 889).

Щодо оподаткування орендної плати за надання в оренду нерухомостi, що належить фiзичнiй особi - нерезиденту, то вiдповiдно до пп. 9.1.3 Закону N 889, таке здавання в оренду здiйснюється виключно через засноване ним постiйне представництво на територiї України або юридичну особу - резидента (уповноважену особу), що виконує представницькi функцiї вiдносно такого нерезидента на пiдставi письмового договору, а також виступає його податковим агентом вiдносно таких доходiв (орендної плати). Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється вiд оподаткування.

Отже, здавання в оренду нерухомостi, що розташована на територiї України i належить на правi власностi нерезиденту, може здiйснюватися виключно через юридичну особу - резидента, яка при цьому повинна виступати податковим агентом нерезидента щодо одержуваної нерезидентом орендної плати та оподатковувати її за ставкою п. 7.3 ст. 7 Закону N 889.

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8