ЛИСТ 20.01.2010 N 785/7/16-1517 Про податок на додану вартiсть

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
20.01.2010 N 785/7/16-1517

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим,
областях, мм. Києвi
та Севастополi

Про податок на додану вартiсть

Державна податкова адмiнiстрацiя України у зв'язку iз надходженням численних запитiв вiд платникiв податкiв та органiв державної податкової служби щодо застосування звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть при наданнi послуг з дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї санiтарно-епiдемiологiчними закладами Мiнiстерства охорони здоров'я України, що мають на це спецiальний дозвiл (лiцензiю), i повiдомляє.

Вiдповiдно до пiдпункту 5.1.8 пункту 5.1 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон) звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з поставки послуг у сферi охорони здоров'я згiдно з перелiком, встановленим Кабiнетом Мiнiстрiв України, закладами охорони здоров'я, якi мають лiцензiю на поставку таких послуг, а також з поставки послуг реабiлiтацiйними установами для iнвалiдiв i дiтей-iнвалiдiв, що мають лiцензiю на поставку таких послуг.

На виконання цiєї норми Кабiнетом Мiнiстрiв України було прийнято постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.98 р. N 1602 "Про послуги з охорони здоров'я, операцiї з надання яких закладами охорони здоров'я, якi мають спецiальний дозвiл на надання таких послуг, звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть" (зi змiнами та доповненнями), якою затверджено Перелiк послуг з охорони здоров'я (у тому числi медико-санiтарної допомоги, судово-медичної i судово-психiатричної експертизи), операцiї з надання яких закладами охорони здоров'я, якi мають спецiальний дозвiл на надання таких послуг, не звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть (далi - Перелiк).

Враховуючи зазначене, операцiї з надання усiх послуг з охорони здоров'я (у тому числi медико-санiтарної допомоги, судово-медичної та судово-психiатричної експертизи) закладами охорони здоров'я, якi мають спецiальний дозвiл на надання таких послуг незалежно вiд джерел покриття їх вартостi, звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, крiм послуг, включених до Перелiку.

Вiдповiдно до Класифiкацiї видiв економiчної дiяльностi ДК 009:2005 (набрала чинностi з 01.04.2006 р.; затверджено наказом Держстандарту України вiд 26.12.2005 р. N 375 (зi змiнами та доповненнями)), дiяльнiсть, яка здiйснюється санiтарно-профiлактичними закладами (санiтарно-епiдемiологiчними станцiями, дезiнфекцiйними станцiями, пiдприємствами профiлактичної дезiнфекцiї тощо), є дiяльнiстю у сферi охорони здоров'я населення, що належить до пiдкласу 85.14.0 "Iнша дiяльнiсть у сферi охорони здоров'я людини".

Наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 28.10.2002 р. N 385 "Про затвердження перелiку закладiв охорони здоров'я", який зареєстровано Мiн'юстом України 12.11.2002 р. N 892/7180, санiтарно-епiдемiологiчнi заклади вiднесенi до закладiв охорони здоров'я.

Враховуючи зазначене, операцiї з надання послуг з дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї санiтарно-епiдемiологiчними закладами Мiнiстерства охорони здоров'я України, що мають на це спецiальний дозвiл (лiцензiю), вiдповiдно до пiдпункту 5.1.8 пункту 5.1 статтi 5 Закону звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

Одночасно слiд зазначити, що пiдпунктом 7.4.2 пункту 7.4 статтi 7 Закону встановлено, що у разi якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основнi фонди, якi призначаються для їх використання в операцiях, якi не є об'єктом оподаткування згiдно зi статтею 3 цього Закону або звiльняються вiд оподаткування згiдно зi статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплаченi у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Повiдомляючи вищевикладене, Державна податкова адмiнiстрацiя України iнформує, що iншi податковi роз'яснення застосовуються в частинi, що не суперечить цьому податковому роз'ясненню.

Державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi довести зазначене роз'яснення до вiдома платникiв податкiв i пiдпорядкованих органiв державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведеннi контрольно-перевiрочної роботи та винесеннi рiшень в процесi апеляцiйних узгоджень.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8