ЛИСТ 21.04.2010 N 3832/6/17-0116 Про оподаткування українських морякiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
21.04.2010 N 3832/6/17-0116

Про оподаткування українських морякiв

(Витяг)

Протягом останнiх рокiв до ДПА України неодноразово надходили запити представникiв морської спiльноти щодо оподаткування доходiв громадян, зокрема морякiв, якi працюють за кордоном. В цих запитах вже пiднiмались питання стосовно визначення резидентського статусу для громадян України - морякiв та запровадження рiзного роду податкових пiльг для представникiв цiєї професiї.

Стаття 24 Конституцiї України ( 254к/96-ВР ) встановлює рiвнi конституцiйнi права i свободи громадян та їх рiвнiсть перед законом, а стаття 67 Конституцiї України ( 254к/96-ВР ) передбачає обов'язок кожного сплачувати податки i збори в порядку i розмiрах, встановлених законом.

Закон України "Про систему оподаткування" ( 1251-12 ) визначає принципи побудови системи оподаткування в Українi, податки i збори (обов'язковi платежi) до державних цiльових фондiв, а також права, обов'язки та вiдповiдальнiсть платникiв податкiв. Зокрема принцип рiвностi, недопущення будь-яких проявiв податкової дискримiнацiї - забезпечення однакового пiдходу до суб'єктiв господарювання (юридичних i фiзичних осiб, включаючи нерезидентiв) при визначеннi обов'язкiв щодо сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та принцип рiвностi в оподаткуваннi фiзичних осiб, а також недопущеннi подвiйного оподаткування.

Закон України вiд 22 травня 2003 року N 889 "Про податок з доходiв фiзичних осiб" (далi - Закон) не мiстить будь-яких дискримiнацiйних норм щодо платникiв податку залежно вiд їх професiйної дiяльностi (займаної посади чи виконуваної роботи) або країни джерела походження доходу.

Зазначеним вимогам вiдповiдають норми Закону України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" ( 889-15 ) (далi - Закон), якi не суперечать положенням Конвенцiї МОП вiд 15.06.60 р. N 111 "Про дискримiнацiю в галузi працi та зайнятостi" та не суперечать нормам мiжнародних договорiв, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, оскiльки цi питання врегульованi нормами статтi 21 Закону ( 889-15 ).

З набранням чинностi Закону ( 889-15 ) порядок визначення резидентського статусу приведено у вiдповiднiсть до мiжнародних норм. У бiльшостi країн свiту порядок оподаткування iноземних доходiв (як резидентiв, так i нерезидентiв) регламентується двостороннiми угодами про уникнення подвiйного оподаткування та попередження ухилення вiд сплати податкiв. В Українi використовується механiзм визначення i оподаткування iноземних доходiв такий же, як i в Сполучених Штатах Америки, Угорщинi, Iталiї, Японiї та iнших.

Пiдпункт 1.20.1 Закону ( 889-15 ) визначає статус фiзичної особи як резидента за умови, що вона має постiйне мiсце проживання в Українi, а також якщо вона є громадянином України та за iнших умов (проживає в Українi i за кордоном; має бiльш тiснi особистi чи економiчнi зв'язки (центр життєвих iнтересiв) в Українi). Достатньою умовою визначення мiсця знаходження центру життєвих iнтересiв фiзичної особи є мiсце постiйного проживання членiв її сiм'ї або її реєстрацiї як суб'єкта пiдприємницької дiяльностi. Фiзична особа сплачує податок з доходiв фiзичних осiб як плату за послуги, якi надаються їй територiальною громадою, на територiї якої така фiзична особа має податкову адресу.

Доходи фiзичних осiб, отриманi за межами України, пiдлягатимуть оподаткуванню i декларуванню (пiдпункт 9.9.1 пункту 9.9 статтi 9 Закону) ( 889-15 ).

Закон ( 889-15 ) передбачає зменшення суми рiчного податкового зобов'язання на суму податкiв, сплачених за кордоном.

Якщо згiдно з нормами мiжнародних договорiв, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму рiчного податкового зобов'язання на суму податкiв, сплачених за кордоном, то такий платник податку визначає суму такого зменшення за визначеними пiдставами у рiчнiй податковiй декларацiї (пiдпункт 9.9.2 пункту 9.9 статтi 9 Закону) ( 889-15 ).

Законом ( 889-15 ) встановленi обмеження, за яких не пiдлягатимуть зарахуванню у зменшення суми рiчного податкового зобов'язання платника податку сплаченi за кордоном такi податки (пiдпункт 9.9.3 пункту 9.9 статтi 9 Закону) ( 889-15 ):

- податки на капiтал (прирiст капiталу), податки на майно;

- поштовi податки;

- податки на реалiзацiю (продаж), iншi непрямi податки, незалежно вiд того, чи пiдпадають вони пiд категорiю прибуткових податкiв або вважаються окремими податками згiдно з законодавством iноземних держав.

<...>

Заступник Голови С.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8