ЛИСТ 21.04.2010 N 7932/7/29-2017 Щодо причин невзяття на облiк платникiв податкiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

 

ЛИСТ
21.04.2010 N 7932/7/29-2017

Щодо причин невзяття на
облiк платникiв податкiв

ДПАУ на виконання п. 1.6.6 Плану основних питань економiчної та контрольної роботи ДПА України на 2010 рiк, затвердженого наказом ДПАУ вiд 25.02.2010 р. N 111, стосовно стану органiзацiї роботи в органах ДПС з питань реєстрацiї та облiку платникiв податкiв, повторно проведено аналiз стану ведення Єдиного банку даних про платникiв податкiв - юридичних осiб та Реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв самозайнятих осiб щодо змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) платниками податкiв, пов'язаної iз змiною адмiнiстративного району, та встановлено наступне.

Станом на 15.04.2010 р. окремi платники податкiв (у тому числi фiзичнi особи - пiдприємцi) знятi з облiку в органах ДПС за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) та не взятi на облiк у органах ДПС за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання). Серед них є платники податкiв, якi мають податковий борг, який знято з облiку в ДПI за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв та не взято на облiк в ДПI за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв, що призводить до викривлення звiтностi.

Встановленi випадки, коли пiсля набрання чинностi наказом ДПАУ вiд 22.02.2010 р. N 99 "Про внесення змiн до Порядку облiку податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв)", зареєстрованим в Мiн'юстi України 10.03.2010 р. за N 209/17504, платникiв податкiв було знято з облiку у органi ДПС за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв без взяття їх на облiк у органi ДПС за новим мiсцезнаходженням (Донецька область, м. Київ).

Також залишились окремi випадки, коли платники податкiв, якi у органах ДПС за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) перебувають з облiковим станом "15", але не облiковуються у органах ДПС за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) (Львiвська, Харкiвська областi, м. Київ).

Вiдповiдно до пп. 8.8.6 п. 8.8 роздiлу 8 Порядку облiку платникiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), затвердженого наказом ДПАУ вiд 19.02.98 р. N 80 та зареєстрованого в Мiн'юстi 16.03.98 р. за N 172/2612 (далi - Порядок облiку), до взяття на облiк платника податкiв в органi ДПС за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) вiн сплачує податки i подає податковi декларацiї, розрахунки, звiти за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання).

У зв'язку iз викладеним, враховуючи пояснення обласних ДПА щодо причин невзяття на облiк платникiв податкiв, а також з метою своєчасного та повного облiку платникiв податкiв, ДПАУ зобов'язує:

1. забезпечити взяття на облiк у органах ДПС за новим мiсцезнаходженням платникiв податкiв, зазначених у додатку 1;

2. стосовно всiх iнших платникiв, якi знятi з облiку в органах ДПС за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) та не взятi на облiк у органах ДПС за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) (перелiк надається у додатку 2), забезпечити проведення процедур переведення на обслуговування таких платникiв податкiв з одного органу ДПС до iншого (взяття на облiк/зняття з облiку) вiдповiдно до вимог Порядку облiку. При цьому органам ДПС за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платникiв податкiв змiнити облiковий стан таких платникiв з "15 - перейшов до iншої ДПI" на облiковий стан "30 - в станi переходу до iншої ДПI" та забезпечити належний облiк таких платникiв податкiв i можливiсть сплати ними податкiв та подання податкових декларацiй у цих органах до взяття їх на облiк у органах ДПС за новим мiсцезнаходженням згiдно з Порядком облiку.

Про результати роботи проiнформувати ДПАУ.

Заступник Голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8