ЛИСТ 22.02.2010 N 1824/5/15-0516 Щодо окремих питань оподаткування

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
22.02.2010 N 1824/5/15-0516

Щодо окремих питань оподаткування

ДПАУ розглянула запит Держкомпiдприємництва України вiд 22.01.2010 р. N 549 щодо окремих питань оподаткування та повiдомляє.

1. Щодо платежiв за лiцензiйним договором на використання
комп'ютерної програми, укладеним з нерезидентом, розташованим в
офшорнiй зонi

Статтею 1109 ЦКУ ( 435-15 ) за лiцензiйним договором одна сторона (лiцензiар) надає другiй сторонi (лiцензiату) дозвiл на використання об'єкта права iнтелектуальної власностi (лiцензiю) на умовах, визначених за взаємною згодою сторiн з урахуванням вимог цього Кодексу та iншого закону. Згiдно зi ст. 420 ЦКУ комп'ютернi програми належать до об'єктiв права iнтелектуальної власностi.

Вiдповiдно до п. 1.30 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" ( 334/94-ВР ) (далi - Закон про прибуток) роялтi - це платежi будь-якого виду, одержанi як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським правом на лiтературнi твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютернi програми, iншi записи на носiях iнформацiї, вiдео- або аудiокасети, кiнематографiчнi фiльми або плiвки для радiо чи телевiзiйного мовлення; за придбання будь-якого патенту, зареєстрованого знака на товари i послуги чи торгової марки, дизайну, секретного креслення, моделi, формули, процесу, права на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау).

Не вважаються роялтi платежi за отримання об'єктiв власностi, визначених у частинi першiй цього пункту, у володiння або розпорядження чи власнiсть особи або якщо умови користування такими об'єктами власностi надають право користувачу продати або вiдчужити iншим способом такий об'єкт власностi або оприлюднити (розголосити) секретнi креслення, моделi, формули, процеси, права на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау), за винятком випадкiв, коли таке оприлюднення (розголошування) є обов'язковим згiдно iз законодавством України.

Вiдповiдно до пп. "в" п. 13.1 ст. 13 Закону про прибуток ( 334/94-ВР ) доходи у виглядi роялтi, отриманi нерезидентом, є одним iз видiв доходiв iз джерелом їх походження з України вiд провадження господарської дiяльностi, з яких утримується податок, що сплачується до бюджету пiд час виплати цих доходiв, за ставкою у розмiрi 15 % вiд їх суми та за їх рахунок, якщо iнше не передбачено нормами мiжнародних угод, якi набрали чинностi (п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток).

Таким чином, якщо платежi за лiцензiйним договором з нерезидентом повнiстю вiдповiдають поняттю "роялтi", визначеному п. 1.30 ст. 1 Закону про прибуток ( 334/94-ВР ), то такi платежi, як доходи нерезидента з джерелом їх походження з України, оподатковуються згiдно з порядком, визначеним п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток.

Щодо застосування до таких платежiв вимог п. 18.3 ст. 18 Закону про прибуток ( 334/94-ВР ), то його положення застосовуються у разi укладення договорiв з нерезидентами, що мають офшорний статус, якi передбачають здiйснення на користь таких нерезидентiв оплати товарiв (робiт, послуг).

Стосовно порядку оподаткування ПДВ послуг на використання комп'ютерних програм за лiцензiйним договором необхiдно зазначити, що якщо покупець придбаває право на використання об'єкта iнтелектуальної власностi без одержання права власностi на нього та платiж за послугу має ознаки роялтi, то згiдно з пп. 3.2.7 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) (далi - Закон про ПДВ) винагороди (платежi) за таке використання не є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому у особи, яка передає об'єкт права у користування та отримує компенсацiю за таку операцiю, вiдсутнє право на податковий кредит за сумами податку на додану вартiсть, нарахованими (сплаченими) за придбанi або виготовленi товари (у тому числi при їх iмпортi) та послуги, вартiсть яких вiдноситься до складу витрат, пов'язаних iз здiйсненням такої операцiї.

Якщо вiдповiдна винагорода (платiж) не має ознаки роялтi, тобто об'єкти передаються у володiння або розпорядження чи власнiсть, то така операцiя є об'єктом оподаткування вiдповiдно до пп. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ ( 168/97-ВР ) як поставка послуг, i податковi зобов'язання у особи, котра надає такi послуги i передає об'єкт права, виникають за першою з подiй: або з дати надходження платежiв на розрахунковий рахунок, або з дати передачi (вiдчуження) такого об'єкта. При цьому на дату виникнення податкових зобов'язань виписується податкова накладна.

2. Щодо анулювання реєстрацiї платника ПДВ

Вiдповiдно до п. 9.8 ст. 9 Закону про ПДВ ( 168/97-ВР ) реєстрацiя платником податку дiє до дати її анулювання, яке вiдбувається, зокрема, у випадках, якщо:

платник податку, який до мiсяця, в якому подається заява про анулювання реєстрацiї, є зареєстрованим згiдно з положеннями пп. 2.3.1 ст. 2 цього Закону ( 168/97-ВР ) бiльше двадцяти чотирьох календарних мiсяцiв, включаючи мiсяць реєстрацiї, та має за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй меншi за визначенi зазначеним пiдпунктом (300 тис. грн. (без урахування ПДВ));

особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб'єктом iнших спрощених систем оподаткування, якi визначають особливий порядок нарахування чи сплати ПДВ, вiдмiнний вiд тих, що встановленi цим Законом ( 168/97-ВР ), чи звiльняють таку особу вiд сплати цього податку за рiшенням суду або з будь-яких iнших причин;

особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларацiї з цього податку протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв або подає таку декларацiю (податковий розрахунок), яка (який) свiдчить про вiдсутнiсть оподатковуваних поставок протягом такого перiоду, а також у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрацiї суб'єктiв господарювання.

Анулювання реєстрацiї на пiдставах, визначених у пп. "а" п. 9.8 ст. 9 Закону про ПДВ ( 168/97-ВР ), здiйснюється за заявою платника податку. Анулювання реєстрацiї на пiдставах, визначених у пп. "б" - "ґ" цього пункту, здiйснюється за iнiцiативою вiдповiдного податкового органу або такої особи.

Таким чином, тимчасове припинення реєстрацiї платника ПДВ та тимчасова здача свiдоцтва про реєстрацiю платника ПДВ чинним законодавством та нормативно-правовими актами не передбаченi.

Отже, рiшення про анулювання реєстрацiї особи, що приймається такою особою або вiдповiдним податковим органом, приймається з урахуванням вищевикладених умов.

3. Щодо виплати нерезиденту доходiв не у грошовiй формi

Вiдповiдно до п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток ( 334/94-ВР ) резидент або постiйне представництво нерезидента, що здiйснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом вiд провадження господарської дiяльностi (у тому числi на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крiм доходiв, зазначених у п. 13.3 - 13.6, зобов'язанi утримувати податок з таких доходiв, зазначених у п. 13.1 цiєї статтi, за ставкою у розмiрi 15% вiд їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету пiд час такої виплати, якщо iнше не передбачене нормами мiжнародних угод, якi набрали чинностi.

Отже, п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток ( 334/94-ВР ) визначений порядок оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України безвiдносно до форми виплати нерезидентам таких доходiв. Тому при отриманнi нерезидентами доходiв не у грошовiй формi з таких доходiв утримується податок за ставкою у розмiрi 15%.

Водночас слiд враховувати, що згiдно з пп. 17.1.9 ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" ( 2181-14 ) у разi коли платник податкiв здiйснює продаж (вiдчуження) товарiв (продукцiї) або здiйснює грошовi виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов'язкового платежу), якщо вiдповiдно до законодавства таке нарахування та сплата є обов'язковою передумовою такого продажу (вiдчуження) або виплати, такий платник податкiв сплачує штраф у подвiйному розмiрi вiд суми зобов'язання з такого податку, збору (обов'язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звiльняє платника податкiв вiд адмiнiстративної або кримiнальної вiдповiдальностi та/або конфiскацiї таких товарiв (продукцiї) або коштiв вiдповiдно до закону.

4. Щодо проведення камеральної перевiрки декларацiї з податку
на прибуток

Наказом ДПАУ вiд 05.12.2008 р. N 761 затверджено Примiрний порядок проведення камеральної перевiрки та здiйснення контролю за справлянням податку на прибуток, який є внутрiшнiми рекомендацiями органам державної податкової служби щодо проведення камеральної перевiрки декларацiї з податку на прибуток, а також виявлення помилок при уточненнi показникiв ранiше поданої звiтностi платником податку.

З метою запобiгання подвiйного вiдображення в декларацiї з податку на прибуток виправленої помилки вказаними рекомендацiями передбачено порядок перевiрки рядкiв 14 та 15 декларацiї з урахуванням виправлення помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку платником податку.

5. Щодо оподаткування ПДВ операцiй з надання послуг за
межами митної територiї України нерезидентом, який є представником
пiдприємства - платника єдиного податку

Вiдповiдно до пп. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ ( 168/97-ВР ) об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з поставки товарiв та послуг, мiсце надання яких знаходиться на митнiй територiї України, в тому числi операцiї з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованостi заставодавця, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу у користування лiзингоотримувачу (орендарю).

Заступник Голови О.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8