ЛИСТ 22.03.2010 N 5741/7/24-0317 Щодо погашення податкового боргу платникiв податкiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
22.03.2010 N 5741/7/24-0317

Щодо погашення податкового боргу платникiв податкiв

(Витяг)

Одним з вагомих джерел погашення податкового боргу платникiв податкiв, визначених Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" ( 2181-14 ), є сума заборгованостi iнших осiб перед платником податкiв, право на вимогу якої переводиться на орган стягнення (дебiторська заборгованiсть).

Наказом ДПАУ вiд 12.08.2009 р. N 434, зареєстрованим у Мiн'юстi України 03.09.2009 р. за N 826/16842, було внесено змiни та доповнення до Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу за рiшенням органу стягнення, затвердженого наказом ДПАУ вад 19.09.2003 р. N 439.

Цими доповненнями передбачено, що органи ДПС можуть здiйснювати не лише продаж дебiторської заборгованостi платникiв податкiв, право на вимогу якої переведено на органи ДПС, а й подавати до судiв позови про стягнення такої заборгованостi.

Разом з тим аналiз оперативної звiтностi про вжитi заходи щодо погашення податкового боргу свiдчить, що ДПI не в повнiй мiрi використовується механiзм продажу або судового стягнення дебiторської заборгованостi, внесеної в податкову заставу в рахунок стягнення податкового боргу.

У минулому роцi за рахунок реалiзацiї дебiторської заборгованостi боржникiв з використанням механiзму податкової застави до бюджетiв усiх рiвнiв спрямовано 91,7 млн. гривень.

<...> Однак такi надходження отримано лише за рахунок реалiзацiї дебiторської заборгованостi на публiчних торгах та за рахунок самостiйного продажу боржниками на пiдставi дозволiв органiв ДПС.

За оперативними даними, станом на 01.03.2010 р. органами ДПС з боржниками укладено 533 договори про переведення (уступку) права вимоги боргу в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму понад 550 млн. гривень. Однак надходження за рахунок судового стягнення дебiторської заборгованостi, незважаючи на численнi вказiвки ДПАУ щодо активiзацiї цiєї роботи, вiдсутнi.

У Волинськiй, Закарпатськiй, Миколаївськiй, Одеськiй, Сумськiй, Тернопiльськiй та Хмельницькiй областях робота з опису та продажу (стягнення) дебiторської заборгованостi в поточному роцi взагалi не здiйснюється. Станом на 01.03.2010 р. акти опису дебiторської заборгованостi за формами, передбаченими постановою КМУ вiд 15.04.2002 р. N 538, вiдсутнi, що вказує на неналежний контроль за станом органiзацiї такої роботи з боку обласних ДПА.

З метою збiльшення надходжень до бюджетiв за рахунок скорочення податкового боргу, оцiнки рiвня позовної роботи щодо стягнення дебiторської заборгованостi, переданої в податкову заставу, а також вiдпрацювання проблемних питань, якi виникають пiд час розгляду справ у судах та у процесi виконання судових рiшень, ДПАУ зобов'язує:

1. Забезпечити належну органiзацiю роботи, пов'язаної з описом у податкову заставу, реалiзацiєю або судовим стягненням дебiторської заборгованостi боржникiв у рахунок погашення їх податкового боргу.

2. Не допускати випадкiв включення до оперативного звiту "Перелiк описаного майна та продукцiї, що знаходиться в податковiй заставi" та до бази даних АС "Заставне майно" актiв опису дебiторської заборгованостi, право вимоги боргу за якою не переведено на ДПI у порядку, передбаченому наказом ДПАУ вiд 19.09.2003 р. N 439.

3. Надати Департаменту погашення прострочених податкових зобов'язань ДПАУ iнформацiю щодо стану позовної роботи зi стягнення дебiторської заборгованостi за 2009-2010 роки (станом на 1 квiтня 2010 року) за формою згiдно з додатком, а також повiдомити про проблеми, якi виникають при цьому. Одночасно надати ксерокопiї судових рiшень, за якими судами вiдмовлено у задоволеннi позовiв щодо стягнення дебiторської заборгованостi.

Заступник Голови О.Матвєєв

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8