ЛИСТ 24.02.2010 N 3693/7/15-0517 Про окремi питання оподаткування

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
24.02.2010 N 3693/7/15-0517

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим, областях,
мм. Києвi i Севастополi

Про окремi питання оподаткування

З метою належної органiзацiї адмiнiстрування податку на прибуток та недопущення випадкiв ухилення вiд сплати податку на прибуток Державна податкова адмiнiстрацiя України роз'яснює порядок вiднесення до валових витрат платника податку - роботодавця витрат у виглядi страхування медичних та iнших витрат працiвникiв, виїжджаючих за кордон.

Вiдповiдно до пп. 5.4.8 п. 5.4 ст. 5 Закону України вiд 28.12.94 N 334 "Про оподаткування прибутку пiдприємств" iз змiнами i доповненнями (далi - Закон N 334) до складу валових витрат платника податку включаються витрати на вiдрядження фiзичних осiб, що перебувають у трудових вiдносинах з таким платником податку або є членами керiвних органiв платника податку, у межах фактичних витрат особи, яка вiдряджена, зокрема, на проїзд, оплату вартостi проживання у готелях, витрат на харчування чи побутовi послуги, найм iнших жилих примiщень, телефонних рахункiв, оформлення закордонних паспортiв, дозволiв на в'їзд (вiз), обов'язкове страхування тощо.

Зазначенi витрати можуть бути включенi до складу валових витрат платника податку лише за наявностi пiдтверджуючих документiв.

Вiдповiдно до ст. 9 Закону України вiд 21.01.94 N 3857-XII "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України" з метою створення умов, якi гарантують вiдшкодування громадянину України витрат, пов'язаних iз надзвичайними обставинами пiд час його перебування за кордоном, вiн має бути застрахований.

Перелiк видiв обов'язкового страхування в Українi визначено ст. 7 Закону України вiд "Про страхування" ( 85/96-ВР ), вiдповiдно до останнього абзацу якої механiзм впровадження обов'язкових видiв страхування, а саме порядок та правила його проведення, форми типового договору, особливi умови лiцензування обов'язкового страхування, розмiри страхових сум та максимальнi розмiри страхових тарифiв або методику актуарних розрахункiв встановлює Кабiнет Мiнiстрiв України.

Враховуючи, що у вказаному перелiку обов'язкових видiв страхування такий вид, як страхування медичних та iнших витрат осiб, що виїжджають за кордон, вiдсутнiй, то вiдповiдно цей вид страхування не має затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України порядку його проведення.

Пiдпунктом 5.4.6 п. 5.4 ст. 5 Закону N 334 установлено, що до складу валових витрат пiдприємства-страхувальника включаються будь-якi витрати зi страхування ризикiв загибелi врожаю, транспортування продукцiї платника податку; цивiльної вiдповiдальностi, пов'язаної з експлуатацiєю транспортних засобiв, що перебувають у складi основних фондiв платника податку; екологiчної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку iншим особам; майна платника податку; кредитних та iнших ризикiв платника податку, пов'язаних iз здiйсненням ним господарської дiяльностi, у межах звичайної цiни страхового тарифу вiдповiдного виду страхування, дiючого на момент укладення такого страхового договору, за винятком страхування життя, здоров'я або iнших ризикiв, пов'язаних з дiяльнiстю фiзичних осiб, що перебувають у трудових вiдносинах з платником податку, обов'язковiсть якого не передбачена законодавством, або будь-якi витрати зi страхування стороннiх фiзичних чи юридичних осiб.

Зважаючи на викладене, оскiльки страхування медичних та iнших витрат працiвникiв, виїжджаючих за кордон або страхування вiдповiдальностi за оплату медичних послуг пiд час подорожi за кордон є добровiльними видами страхування, до того ж вказаним пп. 5.4.6 Закону N 334 визначено, що до валових витрат страхувальника вiдносяться лише витрати щодо страхування життя, здоров'я або iнших ризикiв, пов'язаних з дiяльнiстю працiвникiв роботодавця, обов'язковiсть якого встановлено законодавством, то витрати роботодавця у виглядi страхових платежiв за договорами страхування працiвникiв, виїжджаючих за кордон, до складу його валових витрат не включаються.

Поряд з цим, виходячи з положень пп. 5.4.6 та 5.4.8 п. 5.4 ст. 5 Закону N 334 платник податку може включати до валових витрат суму страхових платежiв за договорами мiжнародного обов'язкового страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв "Зелена картка", якщо такi службовi транспортнi засоби використовуються працiвниками (водiями) у вiдрядженнi за кордоном для виконання їх службових обов'язкiв та користування транспортним засобом за межами України потребує обов'язкового страхування цивiльної вiдповiдальностi на умовах країн вiдвiдання.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8