ЛИСТ 27.01.2010 N 1366/7/07-1417 Про надання роз'яснення

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
27.01.2010 N 1366/7/07-1417

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим,
областях, мiстах Києвi
та Севастополi

Про надання роз'яснення

У зв'язку з надходженням численних запитiв платникiв податкiв та податкових органiв щодо права на нарахування податкового кредиту у зв'язку iз придбанням (будiвництвом, спорудженням) основних фондiв в контекстi застосування пiдпункту 7.7.11 пункту 7.7 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) в залежностi вiд того, чи введенi такi основнi фонди в експлуатацiю, Державна податкова адмiнiстрацiя України повiдомляє.

Iснуючий порядок та процедура вiдшкодування з Державного бюджету заявлених сум податку на додану вартiсть, регламентованi Законом України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (iз змiнами та доповненнями).

Вiдповiдно до пп. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону України вiд 03.04.97 року N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон) сума податку на додану вартiсть, що пiдлягає бюджетному вiдшкодуванню, визначається як рiзниця мiж сумою податкового зобов'язання звiтного податкового перiоду та сумою податкового кредиту такого звiтного податкового перiоду.

Тобто, сума податку, що пiдлягає вiдшкодуванню з бюджету, не може перевищувати рiзницi значень податкового кредиту i податкових зобов'язань кожного окремого звiтного перiоду. Декларування такої рiзницi вiдбувається у рядку 18.2 роздiлу III податкової декларацiї з податку на додану вартiсть та є необхiдною, але не єдиною умовою.

Сума визначеного вiд'ємного значення, за винятком врахованої у зменшення суми податкового боргу за попереднi звiтнi перiоди з податку на додану вартiсть, зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового перiоду (вiдображається у рядку 22.2 податкової декларацiї поточного звiтного перiоду).

Лише за умови, що у наступному податковому перiодi сума, розрахована згiдно з пiдпунктом 7.7.1 пункту 7.7, має вiд'ємне значення, бюджетному вiдшкодуванню пiдлягає частина такого вiд'ємного значення, яка дорiвнює сумi податку, фактично сплаченiй отримувачем товарiв (послуг) у попереднiх податкових перiодах постачальникам таких товарiв (послуг) (пп. 7.7.2 п. 7.7 статтi 7 Закону).

При цьому не має права на отримання бюджетного вiдшкодування вiдповiдно до пiдпункту "а" пiдпункту 7.7.11 пункту 7.7 статтi 7 Закону особа, яка:

була зареєстрована як платник цього податку менш нiж за 12 календарних мiсяцiв до мiсяця, за наслiдками якого подається заява на бюджетне вiдшкодування (крiм нарахування податкового кредиту внаслiдок придбання або спорудження (будiвництва) основних фондiв за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України);

мала обсяги оподатковуваних операцiй за останнi 12 календарних мiсяцiв меншi, нiж заявлена сума бюджетного вiдшкодування (крiм нарахування податкового кредиту внаслiдок придбання або спорудження (будiвництва) основних фондiв).

Зазначаємо, що згiдно з пунктом 1.17 статтi 1 Закону термiни "основнi фонди" та "нематерiальнi активи" розумiються у значеннi, визначеному Законом України вiд 28 грудня 1994 року N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (iз змiнами та доповненнями) (далi - ЗУ "Про оподаткування прибутку пiдприємств"), а саме, вiдповiдно до пiдпункту 8.2.1 пункту п. 8.2 статтi 8 зазначеного Закону пiд термiном "основнi фонди" слiд розумiти матерiальнi цiнностi, що призначаються платником податку для використання у господарськiй дiяльностi платника податку протягом перiоду, який перевищує 365 календарних днiв з дати введення в експлуатацiю таких матерiальних цiнностей, та вартiсть яких перевищує 1000 гривень i поступово зменшується у зв'язку з фiзичним або моральним зносом.

Вiдповiдно до Конвенцiї Органiзацiї Об'єднаних Нацiй вiд 31.10.2003 майно - будь-якi активи, чи то матерiальнi чи нематерiальнi, рухомi чи нерухомi, вираженi в речах чи в правах, а також юридичнi документи чи активи, що пiдтверджують право власностi та такi активи або iнтерес до них.

Згiдно зi статтею 139 Господарського кодексу України вiд 16.01.2003 N 436-IV залежно вiд економiчної форми, якої набуває майно у процесi здiйснення господарської дiяльностi, майновi цiнностi належать до основних фондiв, оборотних засобiв, коштiв, товарiв.

Основними фондами виробничого i невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, iнструмент, виробничий iнвентар i приладдя, господарський iнвентар та iнше майно тривалого використання, що вiднесено законодавством до основних фондiв.

Оборотними засобами є сировина, паливо, матерiали, малоцiннi предмети та предмети, що швидко зношуються, iнше майно виробничого i невиробничого призначення, що вiднесено законодавством до оборотних засобiв.

Товарами у складi майна суб'єктiв господарювання визнаються вироблена продукцiя (товарнi запаси), виконанi роботи та послуги.

Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.04.2001 року N 205 "Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 18 "Будiвельнi контракти" визначено, що будiвництво - це спорудження нового об'єкта, реконструкцiя, розширення, добудова, реставрацiя i ремонт об'єктiв, виконання монтажних робiт.

Тобто будiвництво є процесом, у результатi якого створюються основнi фонди (засоби) або товари. Згiдно з наказом Держстандарту вiд 29.02.96 N 89 "Державний класифiкатор України. Класифiкатор вiдходiв ДК 005-96" процес - сукупнiсть дiй для досягнення будь-якого результату.

Iнструкцiєю про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.11.99 року N 291, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 21.12.99 року за N 893/4186, для облiку витрат на придбання або створення матерiальних i нематерiальних необоротних активiв призначений рахунок 15 "Капiтальнi iнвестицiї", для облiку й узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух об'єктiв i майнових комплексiв, що вiднесенi до складу основних засобiв - рахунок 10 "Основнi засоби". До основних засобiв належать матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв i послуг, надання в оренду iншим особам, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року. Зарахування на баланс власного збудованого об'єкта вiдображається за дебетом рахунку 10 "Основнi засоби" та кредитом рахунку 15. Якщо частка збудованого об'єкту призначена платником для продажу, то зарахування на баланс вiдображається за дебетом рахунку 28 "Товари" та кредитом рахунку 15, тобто не є основним засобом.

Надання права на бюджетне вiдшкодування особi, яка мала обсяги оподатковуваних операцiй за останнi 12 календарних мiсяцiв меншi, нiж заявлена сума бюджетного вiдшкодування, у разi якщо нарахування податкового кредиту вiдбулося внаслiдок придбання або спорудження (будiвництва) основних фондiв залежить вiд того, чи вiдображено на балансi пiдприємства надходження (придбання, створення) основних засобiв.

Державна податкова адмiнiстрацiя України iнформує, що iншi податковi роз'яснення можуть застосовуватися в частинi, що не суперечить цьому податковому роз'ясненню.

Головам державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi довести зазначене роз'яснення до вiдома платникiв податкiв i пiдпорядкованих пiдроздiлiв та забезпечити його врахування при проведеннi контрольно-перевiрочної роботи та винесення рiшень в процесi апеляцiйних узгоджень.

Заступник Голови С.В.Чекашкiн

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8