ЛИСТ 31.03.2010 N 6497/7/16-1517 Про надання роз'яснення

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
31.03.2010 N 6497/7/16-1517

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим, областях,
мм. Києвi та Севастополi

Про надання роз'яснення

Державна податкова адмiнiстрацiя України у зв'язку з надходженням численних запитiв вiд органiв державної податкової служби та платникiв податкiв щодо особливостей оподаткування податком на додану вартiсть послуг, вартiсть яких включається до складу портових зборiв, повiдомляє.

Вiдповiдно до пункту 5.16 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" ( 168/97-ВР ) (далi - Закон) вiд оподаткування податком на додану вартiсть звiльняються операцiї з надання послуг, що включаються до складу портових зборiв згiдно iз законодавством, на користь осiб, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв, їхнього багажу, вантажiв та мiжнародних вiдправлень:

- вiд пункту перетину державного кордону України до пункту (мiсця) митного оформлення на територiї України при їх прибуттi (отриманнi) на митну територiю України;

- вiд пункту (мiсця) митного оформлення на територiї України до пункту перетину державного кордону України.

Вiдповiдно до статтi 84 Кодексу торговельного мореплавства України вiд 23.05.95 р. N 176/95-ВР у морських портах України справляються такi цiльовi портовi збори: корабельний, причальний, якiрний, канальний, маяковий, адмiнiстративний, санiтарний.

Розмiр зазначених зборiв та порядок їх справляння встановлено Положенням про портовi збори, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.10.2000 р. N 1544 (далi - Положення N 1544).

Портовi збори справляються у морських портах iз суден i плавучих споруд, визначених у пунктi 1 Положення N 1544, що плавають пiд Державним прапором України та iноземним прапором.

Пунктом 10 Положення N 1544 передбачено, що сплата портових зборiв здiйснюється вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 р. N 15 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

Згiдно з пунктом 2-1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.10.2000 р. "Про портовi збори" ( 1544-2000 ) порядок облiку та використання коштiв вiд портових зборiв, крiм адмiнiстративного збору, затверджено за погодженням з Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України та Мiнiстерством фiнансiв України наказом Мiнiстерства транспорту та зв'язку України вiд 25.08.2004 р. N 783 (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 6 вересня 2004 р. за N 1100/9699).

Вiдповiдно до пункту 11 Положення N 1544 (з урахуванням змiн, внесених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2009 р. N 1306, яка набула чинностi з 14.12.2009) на суми портових зборiв нараховується податок на додану вартiсть вiдповiдно до законодавства. Не нараховується податок на додану вартiсть на суми портових зборiв, якi стягуються iз суден у закордонному плаваннi, що:

- здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв, їх багажу, вантажiв та мiжнародних вiдправлень;

- прямують мiж портами України для здiйснення навантаження/розвантаження з подальшим перетином державного кордону України;

- прямують транзитом через територiю України без митного оформлення на її територiї.

Вартiсть послуг, що включається до складу портових зборiв, якi надаються пiд час прямування судна до пункту (мiсця) митного оформлення для навантаження (довантаження) вантажiв (посадки пасажирiв) чи з пункту (мiсця) митного оформлення пiсля вивантаження (часткового вивантаження) вантажiв (висадки пасажирiв) є невiд'ємною складовою послуг з мiжнародного перевезення вантажу (пасажирiв).

Одночасно слiд зазначити, що вiдповiдно до пiдпункту 7.4.2 пункту 7.4 статтi 7 Закону ( 168/97-ВР ), якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основнi фонди, якi призначаються для їх використання в операцiях, якi не є об'єктом оподаткування згiдно зi статтею 3 цього Закону або звiльняються вiд оподаткування згiдно зi статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплаченi у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Повiдомляючи вищевикладене, Державна податкова адмiнiстрацiя України iнформує, що iншi податковi роз'яснення можуть застосовуватися в частинi, що не суперечить цьому податковому роз'ясненню.

Державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi довести зазначене роз'яснення до вiдома платникiв податкiв i пiдпорядкованих органiв державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведеннi контрольно-перевiрочної роботи та винесеннi рiшень в процесi апеляцiйних узгоджень.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8