Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты

При исчислении средней заработной платы для расчета суммы пособия по беременности и родам учитываются следующие начисленные виды выплат: основная и дополнительная заработная плата, прочие поощрительные и компенсационные выплаты (в том числе в натуральной форме) в пределах максимальной величины (предельной суммы) заработной платы и налогооблагаемого дохода, из которых уплачиваются страховые взносы в фонды социального страхования. Расчетным периодом при этом являются последние шесть календарных месяцев (с первого до первого числа), предшествующие месяцу, в котором наступил страховой случай.

В случае если в месяце расчетного периода была осуществлена доплата к заработной плате за прошедший период, эта сумма включается в исчисление средней заработной платы для расчета пособия по временной нетрудоспособности. При этом доначисление заработной платы нужно учитывать отдельно за каждый месяц, за который осуществлен перерасчет. Напомним, что эта норма в законодательстве появилась в 2007 году.

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 04.09.2009 р. N 04-06/Ш-186з-225

Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах

Згідно абзацу 1 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок), розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У разі, якщо в місяці розрахункового періоду було здійснено доплату до заробітної плати за минулий період, ця сума включається в обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Заступник директора С. В. Буринський

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Доплата за прошедший период включается в расчет средней зарплаты - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8