Госрегистрация прекращения юрлица: этапы

Госкомпредпринимательства предоставил разъяснения по процессу государственной регистрации прекращения юридических лиц в результате слияния и обратил внимание на то, что такой процесс проходит в три этапа:

1. Внесение в Единый государственный реестр юридических лиц и физических лиц — предпринимателей записи о решении учредителей (участников) о прекращении юрлица.

2. Проведение госрегистрации прекращения юрлица, образованного путем слияния (не ранее 2-х месяцев со дня публикации сообщения в специализированном печатном СМИ о принятии соответствующего решения о прекращениях юрлиц, которые сливаются).

3. Проведение госрегистрации прекращения юридических лиц, которые прекращаются в результате слияния.

Про порядок проведення злиття юридичних осіб

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА ЛИСТ

від 13.01.2009 р. N 129

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва враховуючи непоодинокі зверненнями державних реєстраторів та суб'єктів господарської діяльності щодо процесу державної реєстрації припинення юридичних осіб в результаті злиття, надає наступні роз'яснення.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон про реєстрацію) регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи регулюється статтями 34 - 36 Закону про реєстрацію.

Звертаємо увагу на те, що процес державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття проходить у три етапи.

ПЕРШИМ ЕТАПОМ, відповідно до статті 34 Закону про реєстрацію, є внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) запису про рішення засновників (учасників) щодо припинення юридичної особи. Частиною першою цієї статті визначено перелік документів, що подаються державному реєстратору.

Водночас, частиною тринадцятою статті 37 Закону про реєстрацію встановлено, що злиття вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Строк заявлення кредиторами вимог, відповідно до положення частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) не може бути менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Тому, ДРУГИМ ЕТАПОМ є безпосереднє проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, утвореної шляхом злиття, але не раніше двох місяців з дня публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення про припинення юридичних осіб, що зливаються.

Порядок проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи здійснюється у порядку, встановленому статтями 24 - 27 Закону про реєстрацію.

Крім того, абзацом другим частини третьої статті 107 ЦКУ встановлено, що нотаріально посвідчені копії передавального акта та розподільчого балансу передаються в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи, що припиняється, а також в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи правонаступника.

Звертаємо увагу на те, що передавальний акт або розподільчий баланс, відповідно до частини третьої статті 107 ЦКУ, повинен бути затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи. Підписи голови та членів комісії з припинення юридичної особи на передавальному акті або розподільчому балансі повинні бути нотаріально посвідчені.

ТРЕТІМ ЕТАПОМ, що наступає після проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом злиття юридичних осіб, є проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб, які припиняються в результаті злиття, що проводиться в порядку, встановленому статтею 37 Закону про реєстрацію, зокрема, частиною першою цієї статті визначено перелік документів, що подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб.

Просимо Вас довести до державних реєстраторів вищезазначене роз'яснення для використання в роботі.

В. о. Голови А. О. Гота

Источник: "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Госрегистрация прекращения юрлица: этапы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8