Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО

Внесены изменения в Порядок определения начальной стоимости пакетов акций открытых акционерных обществ, подлежащих продаже на конкурсах. Изменения обусловлены изложением в новой редакции порядка расчета оценочной стоимости пакета акций ОАО с использованием имущественного подхода и ставки капитализации, которые применяются в ходе оценки.

Приказ вступил в силу с 01.06.2009.

Про затвердження Змін до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

Наказ Фонду державного майна України

від 17 квітня 2009 року N 576

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 травня 2009 р. за N 450/16466

Відповідно до пункту 81 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 N 1891 (зі змінами), з метою приведення Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 23.01.2004 N 105, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.01.2004 за N 135/8734 (зі змінами), у відповідність до пункту 81 цієї Методики НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зміни до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 23.01.2004 N 105, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.01.2004 за N 135/8734 (зі змінами), що додаються.

2. Департаменту оцінки майна та оціночної діяльності (В. Гайдук) подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України відповідно до Указу Президента України від 03.10.92 N 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» (зі змінами).

3. Цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на в. о. заступника Голови Фонду О. Шмуляра.

В. о. Голови Фонду Д. Парфененко

ПОГОДЖЕНО:

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Фонду державного майна України

від 17 квітня 2009 р. N 576

Зареєстровано

в Міністерстві юстиції України

21 травня 2009 р. за N 450/16466

Зміни до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

1. У тексті Порядку слова «статутний фонд», «фондовіддача» у всіх відмінках та числах замінити відповідно словами «статутний капітал», «фондоємність» у відповідних відмінках та числах.

2. Абзац другий пункту 1.5 глави 1 після першого речення доповнити другим реченням такого змісту: «В окремих випадках за погодженням з Кабінетом Міністрів України дію акта оцінки пакета акцій відкритого акціонерного товариства може бути продовжено на строк, що не перевищує 18 місяців від дати його затвердження, про що зазначається у протоколі засідання Кабінету Міністрів України».

У зв'язку з цим друге речення уважати відповідно третім реченням.

3. У главі 2:

3.1. У пункті 2.2:

абзац четвертий викласти у такій редакції:

«2) довідка про вартість наявних на останню звітну дату основних засобів, які не ввійшли до статутного капіталу ВАТ під час його створення у зв'язку з їх вилученням, що відображена в сумі іншого додаткового капіталу балансу ВАТ, за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку»;

доповнити пункт після абзацу п'ятого новим абзацом такого змісту:

"4) копія ухвали відповідного господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство - у разі наявності».

У зв'язку з цим абзаци шостий і сьомий вважати відповідно абзацами сьомим і восьмим.

3.2. В абзацах п'ятому та сьомому пункту 2.3 цифри «3.18» замінити відповідно цифрами «3.19».

4. У главі 3:

4.1. У пункті 3.2:

абзаци другий - четвертий замінити одним новим абзацом такого змісту:

"Сума власного капіталу ВАТ зменшується на суму вартості наявних на останню звітну дату основних засобів, які не увійшли до статутного капіталу ВАТ під час його створення у зв'язку з їх вилученням, що відображена у сумі іншого додаткового капіталу відповідного балансу ВАТ».

У зв'язку з цим абзаци п'ятий - десятий уважати відповідно абзацами третім - восьмим;

абзац шостий викласти в такій редакції:

"Ін - вартість наявних на останню звітну дату основних засобів, які не увійшли до статутного капіталу ВАТ під час його створення у зв'язку з їх вилученням, що відображена у сумі іншого додаткового капіталу балансу ВАТ, тис. грн.;».

4.2. Пункт 3.7 доповнити після абзацу сьомого новим абзацом такого змісту:

"ризик, що враховує рівень зносу основних засобів».

У зв'язку з цим абзаци восьмий та дев'ятий уважати відповідно абзацами дев'ятим та десятим.

4.3. Пункт 3.10 доповнити після абзацу третього новим абзацом такого змісту:

"У разі наявності ухвали відповідного господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство отримана величина розміру премії за ризик фінансового стану збільшується у 1,5 раза».

У зв'язку з цим абзац четвертий уважати відповідно абзацом п'ятим.

4.4. Абзац другий пункту 3.11 викласти в такій редакції:

"Рі = (ОЗз / В) : Фгал,

/4/».

4.5. Абзац перший пункту 3.12 викласти в такій редакції:

"3.12. Премія за ризик розміру ВАТ визначається залежно від величини порівняльного коефіцієнта, який розраховується шляхом віднесення вартості активів ВАТ згідно з даними балансу на останню звітну дату з урахуванням вимог пункту 3.3 (рядок 280 балансу) до середньогалузевого показника сукупної вартості активів підприємства. Зазначений середньогалузевий показник установлюється Фондом державного майна України за видами економічної діяльності одночасно з визначенням розміру премії за галузевий ризик».

4.6. Абзац другий пункту 3.13 викласти в такій редакції:

"Рпр = Сб,

/6/».

4.7. Після пункту 3.13 доповнити новим пунктом 3.14 такого змісту:

"3.14. Розрахунок премії за ризик, що враховує рівень зносу основних засобів, передбачає порівняння середньогалузевого коефіцієнта зносу основних засобів та коефіцієнта зносу основних засобів ВАТ, пакет акцій якого оцінюється.

Коефіцієнт зносу основних засобів ВАТ, пакет акцій якого оцінюється, визначається на підставі завіреної копії складеного на останню звітну дату балансу (форма N 1) відповідно до Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації, затвердженого наказом Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26.01.2001 N 49/121, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.02.2001 за N 121/5312.

Премія за ризик, що враховує рівень зносу основних засобів, визначається відповідно до додатка 7 до цього Порядку».

У зв'язку з цим пункти 3.14 - 3.26 вважати відповідно пунктами 3.15 - 3.27.

4.8. Пункт 3.15 викласти в такій редакції:

"3.15. Величина умовно безризикової складової ставки капіталізації, розмір премії за галузевий ризик, а також величини галузевого показника фондоємності, середньогалузевого коефіцієнта зносу основних засобів та середньогалузевого показника сукупної вартості активів підприємства (за видами економічної діяльності), що переглядаються, визначаються та встановлюються наказами Фонду державного майна України відповідно до цього Порядку, застосовуються при складанні актів оцінки пакетів акцій на дату оцінки, що іде за датою видання відповідного наказу».

4.9. В абзаці першому пункту 3.19 слова та цифри «(а в разі відсутності продажів за цей період, починаючи з 2000 року)» виключити.

4.10. В абзаці першому пункту 3.20 слова «у рік, коли відбувся продаж» замінити словами «за період, що не перевищує року до дати проведення конкурсу».

4.11. У пунктах 3.21, 3.24, 3.26 слово та цифру «додаток 7» у всіх відмінках та числах замінити словом та цифрою «додаток 8» у відповідних відмінках та числах.

4.12. Доповнити абзац четвертий пункту 3.22 після слів «показник діяльності ВАТ» словами «, значення якого є додатним».

4.13. У пункті 3.25 слова та цифри «за п'ять попередніх років до дати оцінки (а в разі відсутності продажів за цей період - починаючи з 2000 року)» замінити словами та цифрами «за період, визначений пунктом 3.19 цього Порядку».

5. У главі 4:

5.1. Пункт 4.1 викласти в такій редакції:

"4.1. Узгодження результатів розрахунку, отриманих з використанням майнового, дохідного та порівняльного підходів, відбувається залежно від розміру пакета акцій ВАТ, що оцінюється, за схемою, наведеною у додатку 9 до цього Порядку».

5.2. Пункт 4.2 викласти в такій редакції:

"4.2. У разі неможливості застосування одного з трьох методичних підходів через відсутність необхідних вихідних даних або отримання від'ємного результату узгодження результатів розрахунку, отриманих з використанням інших двох методичних підходів, здійснюється залежно від розміру пакета акцій ВАТ, що оцінюється, за схемою, наведеною у додатку 9 до цього Порядку».

5.3. Пункт 4.4 викласти в такій редакції:

"4.4. Початкова вартість пакета акцій ВАТ, що оцінюється, дорівнює більшому значенню із двох величин: узгодженому значенню його оціночної вартості чи оціночній вартості, визначеній на підставі інформації про продаж п'яти - десятивідсоткового пакета акцій ВАТ на фондових біржах».

6. У додатку 1 до цього Порядку:

6.1. Таблицю 2.1 викласти у такій редакції:

»

Таблиця 2.1. Розрахунок оціночної вартості пакета акцій ВАТ з використанням майнового підходу 
НОМЕР РЯДКА  ПОКАЗНИК  ОДИНИЦЯ ВИМІРУ  ЗНАЧЕННЯ  
1  ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ ВАТ ЗГІДНО З БАЛАНСОМ ЗА СТАНОМ НА ____________ р.  тис. грн.    
2  СУМА ЗАЛИШКОВОЇ ВАРТОСТІ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ НЕ УВІЙШЛИ ДО СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ ВАТ (БУЛИ ВИЛУЧЕНІ В ПРОЦЕСІ ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ ВАТ), ЩО ВІДОБРАЖЕНА У СКЛАДІ ІНШОГО ДОДАТКОВОГО КАПІТАЛУ ВАТ ЗА СТАНОМ НА ____________ р. (згідно з довідкою ВАТ)  тис. грн.    
3  РОЗМІР ПАКЕТА АКЦІЙ, ЩО ОЦІНЮЄТЬСЯ  %    
4  КОЕФІЦІЄНТ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПАКЕТА АКЦІЙ, ЩО ОЦІНЮЄТЬСЯ (додаток 3 до Порядку) х    
ОЦІНОЧНА ВАРТІСТЬ ПАКЕТА АКЦІЙ ВАТ, ВИЗНАЧЕНА З ВИКОРИСТАННЯМ МАЙНОВОГО ПІДХОДУ (рядок 1 - рядок 2) х (рядок 3/100) х рядок 4 тис. грн.   

6.2. Таблицю 3.2 викласти у такій редакції:

»

Таблиця 3.2. Розрахунок ставки капіталізації 
НОМЕР РЯДКА СКЛАДОВІ СТАВКИ КАПІТАЛІЗАЦІЇ РОЗМІР ПРЕМІЇ ЗА РИЗИК, % 
УМОВНО БЕЗРИЗИКОВА СКЛАДОВА   
ПРЕМІЯ ЗА ГАЛУЗЕВИЙ РИЗИК (за першими двома цифрами коду КВЕД)   
ПРЕМІЯ ЗА РИЗИК ФІНАНСОВОГО СТАНУ (залежно від величини сумарного балу)   
3.1 ФІНАНСОВИЙ ПОКАЗНИК  НОРМАТИВНЕ 
ЗНАЧЕННЯ 
20__ р. 20__ р. ______ 20__ р. СУМАРНИЙ БАЛ
(за кількістю випадків невідповідності нормативному значенню) 
х 
КОЕФІЦІЄНТ ПОКРИТТЯ > 1         
КОЕФІЦІЄНТ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ (АВТОНОМІЇ) > 0,5       
КОЕФІЦІЄНТ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ВЛАСНИМИ ОБОРОТНИМИ ЗАСОБАМИ > 0,1       
ПРЕМІЯ ЗА ДОДАТКОВИЙ РИЗИК ІНВЕСТУВАННЯ У ВАТ   
4.1 ЗАЛИШКОВА ВАРТІСТЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ, тис. грн.   х 
4.2 ЧИСТИЙ ДОХІД (ВИРУЧКА) ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ, РОБІТ, ПОСЛУГ) У РІЧНОМУ ОБЧИСЛЕННІ, тис. грн.   х 
4.3 ГАЛУЗЕВИЙ ПОКАЗНИК ФОНДОЄМНОСТІ   х 
4.4 ПОРІВНЯЛЬНИЙ КОЕФІЦІЄНТ ФОНДОЄМНОСТІ (Pi)   х 
ПРЕМІЯ ЗА РИЗИК РОЗМІРУ ВАТ
(залежно від розміру порівняльного коефіцієнта) 
  
5.1 СУКУПНА БАЛАНСОВА ВАРТІСТЬ АКТИВІВ ВАТ, тис. грн.    х 
5.2 СЕРЕДНЬОГАЛУЗЕВИЙ ПОКАЗНИК СУКУПНОЇ ВАРТОСТІ АКТИВІВ ВАТ, тис. грн.   
5.3 ПОРІВНЯЛЬНИЙ КОЕФІЦІЄНТ (рядок 5.1 / рядок 5.2)   
ПРЕМІЯ ЗА РИЗИК ПРОГНОЗУВАННЯ ГРОШОВОГО ПОТОКУ (сумарний бал рядка 6.1) 
6.1 ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ ВІД ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 20__ р. 20__ р. ______ 20__ р. х 
ПРЕМІЯ ЗА РИЗИК, ЩО ВРАХОВУЄ РІВЕНЬ ЗНОСУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ (відповідно до пункту 3.14 Порядку)   
7.1 ЗНОС ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ВАТ (відповідно до балансу на останню звітну дату), тис. грн.    х 
7.2. ПЕРВІСНА ВАРТІСТЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ (відповідно до балансу на останню звітну дату), тис. грн.    
7.3 КОЕФІЦІЄНТ ЗНОСУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ВАТ (рядок 7.1 / рядок 7.2)   
7.4 СЕРЕДНЬОГАЛУЗЕВИЙ КОЕФІЦІЄНТ ЗНОСУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ   
7.5 ПОРІВНЯЛЬНИЙ КОЕФІЦІЄНТ (рядок 7.4 / рядок 7.3)   
СТАВКА КАПІТАЛІЗАЦІЇ (Ск), %
(рядок 1 + рядок 2 + рядок 3 + рядок 4 + рядок 5 + рядок 6 + рядок 7) 
  
КОЕФІЦІЄНТ КАПІТАЛІЗАЦІЇ (Кк) (рядок 8 / 100)   

6.3. У таблиці 4.2 слово та цифру "додаток 7" у всіх відмінках та числах замінити словом та цифрою "додаток 8" у відповідних відмінках та числах; 6.4. Розділ 6 викласти у такій редакції: Розділ 6. УЗГОДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ РОЗРАХУНКУ, ОТРИМАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ 
НОМЕР РЯДКА ПОКАЗНИК МАЙНОВИЙ ПІДХІД ДОХІДНИЙ ПІДХІД ПОРІВНЯЛЬНИЙ ПІДХІД 
ОЦІНОЧНА ВАРТІСТЬ, тис. грн.       
ПИТОМА ВАГА МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ (додаток 9 до Порядку)       
УЗГОДЖЕНЕ ЗНАЧЕННЯ ОЦІНОЧНОЇ ВАРТОСТІ, тис. грн.   
ОЦІНОЧНА ВАРТІСТЬ, ВИЗНАЧЕНА НА ПІДСТАВІ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРОДАЖ П'ЯТИ - ДЕСЯТИВІДСОТКОВОГО ПАКЕТА АКЦІЙ ВАТ НА ФОНДОВИХ БІРЖАХ, тис. грн. (рядок 3 таблиці 5.5)    
ПОЧАТКОВА ВАРТІСТЬ ПАКЕТА АКЦІЙ, ЩО РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ДЛЯ ПЕРШОГО ПРОДАЖУ, тис. грн.   

7. Додатки 2, 6 до цього Порядку викласти у новій редакції, що додаються.

8. Доповнити Порядок після додатка 6 новим додатком 7, що додається.

У зв'язку з цим додатки 7, 8 вважати відповідно додатками 8, 9.

9. Додаток 9 до цього Порядку викласти у новій редакції, що додається.

Директор департаменту оцінки майна та оціночної діяльності В. Гайдук

Додаток 2

до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

Довідка про вартість наявних на останню звітну дату основних засобів, які не увійшли до статутного капіталу відкритого акціонерного товариства у процесі його створення

____________

(назва ВАТ)

за станом на

____________

(остання звітна дата)

Інший додатковий капітал*, тис. грн.  
Усього  у тому числі:  
вартість наявних на останню звітну дату основних засобів, що не увійшли до статутного капіталу ВАТ під час його створення у зв'язку з їх вилученням 
  

* Якщо вартість наявних на останню звітну дату основних засобів, що не увійшли до статутного капіталу ВАТ у процесі його створення, відображається в рядку «Додатковий вкладений капітал» балансу підприємства, показники в таблиці заповнюються із зазначеного рядка балансу.

 

М. П.

Керівник ВАТ

 

Додаток 6

до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

Премія за ризик розміру ВАТ

Величина порівняльного коефіцієнта  Розмір премії, %  
до 1,0 включно  6,5 
від 1,0 до 3,0 включно  
від 3,0 до 6,0 включно  
від 6,0 до 9,0 включно  
від 9,0 до 12,0 включно  
від 12,0 до 15,0 включно  
понад 15,0  

Додаток 7

до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

Премія за ризик, що враховує рівень зносу основних засобів

Порівняльний коефіцієнт (відношення середньогалузевого коефіцієнта зносу основних засобів до коефіцієнта зносу основних засобів ВАТ) Менше 0,5 Від 0,5 (включно) до 0,6 Від 0,6 (включно) до 0,7 Від 0,7 (включно) до 0,8 Від 0,8 (включно) до 0,9 Від 0,9 (включно) до 1,0 Від 1,00 (включно) і більше 
Розмір премії, %  5  4  3  2  1  0  

Додаток 9

до Порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах

Схема узгодження результатів оцінки

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ, ЯКІ ЗАСТОСОВУВАЛИСЬ ДО 25 ВІДСОТКІВ ВІД СТАТУТНОГО ФОНДУ ВКЛЮЧНО ВІД 25 ВІДСОТКІВ ДО 50 ВІДСОТКІВ ВІД СТАТУТНОГО ФОНДУ ВКЛЮЧНО ВІД 50 ВІДСОТКІВ ДО 75 ВІДСОТКІВ ВІД СТАТУТНОГО ФОНДУ 75 ВІДСОТКІВ ВІД СТАТУТНОГО ФОНДУ І БІЛЬШЕ 
Питома вага методичного підходу Питома вага методичного підходу Питома вага методичного підходу Питома вага методичного підходу 
Майновий підхід Дохідний підхід Порів-
няльний підхід 
Майновий підхід Дохідний підхід Порів-
няльний підхід 
Майновий підхід Дохідний підхід Порів-
няльний підхід 
Майновий підхід Дохідний підхід Порів-
няльний підхід 
МАЙНОВИЙ, ДОХІДНИЙ ТА ПОРІВНЯЛЬНИЙ ПІДХОДИ 0,3 0,3 0,4 0,4 0,3 0,3 0,5 0,3 0,2 0,6 0,3 0,1 
МАЙНОВИЙ ТА ДОХІДНИЙ ПІДХОДИ 0,4 0,6 х 0,5 0,5 х 0,6 0,4 х 0,7 0,3 х 
ДОХІДНИЙ ТА ПОРІВНЯЛЬНИЙ ПІДХОДИ х 0,5 0,5 х 0,6 0,4 х 0,7 0,3 х 0,8 0,2 
МАЙНОВИЙ ТА ПОРІВНЯЛЬНИЙ ПІДХОДИ 0,5 х 0,5 0,6 х 0,4 0,7 х 0,3 0,8 х 0,2 

Примітка. Якщо в межах методу ринкових мультиплікаторів використані результати продажів ВАТ - аналогів продажу, які відбулися за рік до дати оцінки пакета акцій, що оцінюється, питома вага порівняльного підходу збільшується на 0,2 з відповідним рівновеликим зменшенням питомої ваги всіх інших методичних підходів.

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Изменен Порядок определения начальной стоимости пакетов акций ОАО - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8