Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента

Проанализировав ряд законодательных норм Закона об НДС и норм об авторских правах, ГНАУ пришла к выводу, что предоставление услуг по созданию компьютерных программ нерезиденту согласно внешнеэкономическому договору о предоставлении услуг не рассматривается как передача или предоставление авторских прав и облагается налогом на добавленную стоимость по ставке 20%.

Про розгляд листа

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

від 14.10.2009 р. N 22463/7/16-1517-26

Державна податкова адміністрація у м . Києві

Державна податкова адміністрація України розглянула ваші листи <...> щодо оподаткування податком на додану вартість послуг нерезиденту зі створення комп’ютерних програм і повідомляє.

Згідно з пунктом 3.1 статті 3 Закону України « Про податок на додану вартість» (далі – Закон) об'єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце поставки яких знаходиться на митній території України, з ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту (далі - імпорту) та з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту (далі - експорту).

Відповідно до загального правила для визначення місця поставки послуг, встановленого пунктом 6.5 статті 6 Закону, місцем поставки послуг вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку. Виключення становлять лише операції з поставки послуг, визначених у переліках пунктів «в», «г» - «е» пункту 6.5 статті 6 Закону.

Так, окремим підпунктом (літера «д") цього пункту передбачено, що місцем поставки послуг вважається: місце реєстрації покупця або його постійного представництва, а за відсутності такого місця реєстрації - місце постійної адреси або постійного проживання, в разі якщо покупці, яким надаються нижченаведені послуги, проживають за межами митної території України, надають послуги з:

передання чи надання авторських прав, патентів, ліцензій, а також суміжних прав, у тому числі торгових марок;

надання рекламних послуг та інших послуг з просування товарів (послуг) на ринку (промовтерства);

надання послуг консультантами, інженерами, адвокатами, бухгалтерами, аудиторами, актуаріями та інших аналогічних послуг, а також з обробки даних та надання інформації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем;

надання обов'язку утримуватися від проведення окремих видів діяльності частково або повністю;

надання послуг фізичними особами, які перебувають у відносинах трудового найму з постачальником, на користь іншої особи;

надання агентських послуг від імені та за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті;

надання в оренду рухомого майна (у тому числі банківських сейфів).

Враховуючи зазначене, а також те, що послуги зі створення комп’ютерних програм відсутні у зазначених переліках, то операції з їх поставки оподатковуються податком на додану вартість за загальними правилами.

Одночасно повідомляємо, що надання послуг по створенню комп’ютерних програм не можуть розглядатися як передання чи надання авторських прав, з огляду на наступне.

Відносини, що складаються у зв’язку із створенням і використанням об’єктів авторського права і суміжних прав, регулюються Законом України «Про авторське право і суміжні права» (далі – Закон №3792).

Відповідно до Закону №3792 об’єктами авторського права є, зокрема, комп’ютерні програми.

Суб’єктами авторського права є автори творів, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права.

Службовий твір – це твір, створений автором у порядку виконання службових обов’язків відповідно до службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним і роботодавцем.

При цьому авторське особисте немайнове право на службовий твір належить його автору. Виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачене трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно – правовим договором між автором і роботодавцем. За створення і використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок виплати якої встановлюється трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно – правовим договором між автором і роботодавцем (стаття 16 Закону №3792).

Згідно з статтею 31 Закону №3792 автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права будь – якій іншій особі повністю або частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право_ оформляється авторським договором.

Майнові права, що передаються за авторським договором, мають бути у ньому визначені. Майнові права, не зазначені в авторському договорі як відчужувані, вважаються таким, що не передані.

Майнове право суб’єкта авторського права, який є юридичною особою, може бути передане (відчужене) іншій особі у встановленому порядку внаслідок ліквідації цієї юридичної особи – суб’єкта авторського права.

Враховуючи зазначене, надання послуг по створенню комп’ютерних програм нерезиденту згідно з зовнішньоекономічним договором про надання послуг не розглядається як передання чи надання авторських прав і оподатковується податком на додану вартість за ставкою 20%.

Заступник Голови О. Любченко

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Как облагать налогом компьютерные программы, разработанные для нерезидента - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8