Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода

Согласно пункту 13.2 Закона о прибыли резидент или постоянное представительство нерезидента, которые осуществляют в пользу нерезидента (уполномоченного им лица) любую выплату из дохода с источником его происхождения из Украины, обязаны за счет этого нерезидента удерживать налог из его дохода по ставке 15% и уплачивать этот налог в бюджет во время такой выплаты.

В случае если резидент — плательщик налога на прибыль выплачивает доход нерезиденту в денежной форме и при этом осуществляет уплату соответствующего налога не за счет такой выплаты, а за счет излишне уплаченного налога на прибыль, к такому плательщику применяются штрафные санкции: он уплачивает штраф в двойном размере от суммы обязательства по этому налогу. Таким образом, во избежание штрафных санкций налог с дохода должен быть уплачен только за счет такого дохода.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.07.2009 р. N 14425/7/15-0517

Державна податкова адміністрація України розглянула лист Державної податкової адміністрації у Закарпатській області <...> щодо застосування штрафних санкцій за несплату податку при перерахуванні нерезиденту доходів із джерелом їх походження з України та повідомляє.

Відповідно до п. 13.2 ст. 13 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі - Закон про прибуток) резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крім доходів, зазначених у пунктах 13.3 - 13.6, зобов'язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у пункті 13.1 цієї статті, за ставкою у розмірі 15 відсотків від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено нормами міжнародних угод, які набрали чинності.

Пунктом 16.13 ст. 16 Закону про прибуток передбачено, що відповідальність за утримання та перерахування до бюджету податку на доходи громадян, сум внесків на соціальні заходи, податків, зазначених у пункті 7.8, пункті 10.2 та статті 13 цього Закону, несуть платники податку, які провадять відповідні виплати. Перерахування податків, зазначених в пункті 7.8 та статті 13, здійснюється до/або разом із здійсненням таких виплат.

При цьому пп. 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами» (далі - Закон) у разі коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов'язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов'язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов'язання з такого податку, збору (обов'язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної або кримінальної відповідальності та/або конфіскації таких товарів (продукції) або коштів відповідно до закону.

Враховуючи викладене вище, у разі, коли резидент - платник податку на прибуток виплачує дохід нерезиденту у грошовій формі та при цьому здійснює сплату відповідного податку не за рахунок такої виплати, а за рахунок надміру сплаченого податку на прибуток, до такого платника застосовуються штрафні санкції згідно із зазначеною вище нормою Закону.

Заступник Голови С. Чекашкін

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Налог с дохода нерезидента должен уплачиваться за счет такого дохода - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8