Новости


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11.05.2006 р. N 8842/7/15-0317

Державній податковій адміністрації у Львівській області 


Щодо оподаткування операцій за договором купівлі-продажу нерухомості

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування операцій за договором купівлі-продажу нерухомості, у яких гарантією виступає завдаток, і повідомляє.

Відповідно до статті 570 Цивільного кодексу України завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

Згідно з Типовим договором про завдаток грошова сума, сплачена боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, має статус завдатку.

Відповідно до норм статті 517 Цивільного кодексу України, правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком, полягають у тому, що сторони додатково пов'язані гарантією, згідно з якою якщо сторона, яка передала завдаток, ухиляється від виконання договору, вона втрачає завдаток; якщо ж від виконання зобов'язання ухиляється сторона, яка отримала завдаток, вона зобов'язана повернути його іншій стороні в подвійному розмірі.

Другим пунктом статті 570 Цивільного кодексу України передбачено, що у випадку, якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Відповідно до норм пункту 4.1 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі - Закон) валовий дохід - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Таким чином, завдаток, отриманий платником податку у грошовій формі, який виступає гарантією укладання договору купівлі-продажу нерухомості, включається до валового доходу такого платника податку відповідно до норм пункту 4.1 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

 

Перший заступник
Голови ДПА України 


Г. Оперенко 


Надруковано:
"Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ",
N 22, 29 травня 2006 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2323 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8