Новости

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11.05.2006 р. N 8880/7/16-1517

Державна податкова адміністрація України у зв'язку з численними запитами платників податків та податкових органів щодо включення до складу податкового кредиту суми зобов'язань по податкових векселях, за якими термін платежу виникає після закінчення терміну подання декларації, якщо в податковій декларації задекларовано суму податку на додану вартість до відшкодування з бюджету, а також стосовно порядку погашення таких податкових векселів, і на доповнення до порядку адміністрування видачі та погашення податкових векселів, викладеного в Методичних рекомендаціях (лист ДПА України від 22.12.2005 р. N 25595/7/16-1517), повідомляє.

Платник податку, яким видано вексель, термін погашення якого припадає на період з 21-го числа і до останнього числа місяця, наступного за звітним, включає суму зобов'язань по такому податковому векселю до складу своїх податкових зобов'язань в звітному (податковому) періоді, в якому відбулася його поставка органу митного контролю.

В податковій декларації з податку на додану вартість за звітний період, в якому вексель видано, такий податковий вексель відображається в рядку 6 із знаком "+", в рядку 19.1 із знаком "-" та включається до рядка 19.2 із знаком "+" в цій же декларації.

При цьому якщо в розділі III декларації "Розрахунки з бюджетом за звітний період" визначено суму до сплати в бюджет, то сума податкового векселя може бути відображена у рядку 12.2 податкової декларації наступного податкового періоду, але тільки за умови фактичної сплати до бюджету податкових зобов'язань (незалежно від розміру такого податкового зобов'язання - більше чи менше ніж сума податкового векселя), які мають бути сплачені до бюджету за результатами звітного періоду у встановлені терміни. В рахунок сплати податкових зобов'язань по такій податковій декларації можуть бути зараховані і суми бюджетного відшкодування, і зайво внесені до бюджету суми податку на додану вартість чи інші види переплат, що обліковуються в картці особового рахунку, незалежно від дати їх виникнення.

Якщо в розділі III декларації "Розрахунки з бюджетом за звітний період" визначено суму до відшкодування з бюджету або розрахунки з бюджетом за результатами звітного періоду не здійснюються (немає ні сплати до бюджету, ні відшкодування з бюджету), то сума таких податкових векселів також може бути відображена у рядку 12.2 податкової декларації за звітний період, наступний за тим, в якому такі векселі видано.

В будь-якому випадку сума податкових векселів може бути відображена у рядку 12.2 податкової декларації лише за умови, що платник податку має право включити зазначені суми податку до складу податкового кредиту згідно з вимогами пункту 7.4 статті 7 Закону.

Разом з тим необхідно враховувати вимоги статті 7 Закону щодо формування сум бюджетного відшкодування, відповідно до яких при заповненні рядка 3 Розрахунку суми бюджетного відшкодування, платник податку може врахувати із суми податкового кредиту попереднього податкового періоду (рядок 17 Декларації) ті суми податку, які фактично сплачені у такому ж податковому періоді постачальникам таких товарів (послуг) грошовими коштами (у тому числі авансом), включаючи суми податку, які фактично були сплачені у такому ж попередньому податковому періоді при ввезенні на митну територію України товарів (супутніх послуг), у тому числі і суми податку на додану вартість, які були сплачені грошовими коштами у такому попередньому податковому періоді, в якості оплати податкового векселя, виданого при імпорті товарів.

Податкові векселі, термін погашення яких припадає на період з 21-го числа і до останнього числа місяця, наступного за звітним, і які включені до складу податкових зобов'язань в податковій декларації (до рядка 19.2), вважаються погашеними на дату, яка відповідає фактичній даті оплати податкових зобов'язань, задекларованих в такій декларації, або даті відображення в картці особового рахунку платника податку зарахування в рахунок оплати таких зобов'язань сум бюджетного відшкодування, зайво внесених до бюджету сум податку на додану вартість чи інших видів переплат.

Якщо по податковій декларації з ПДВ за результатами розрахунків з бюджетом визначена сума до відшкодування з бюджету або розрахунки з бюджетом за результатами звітного періоду не здійснюються (немає ні сплати до бюджету, ні відшкодування з бюджету), то включені до рядка 19.2 декларації податкові векселі вважаються погашеними за рахунок поточних податкових зобов'язань на дату, яка відповідає граничному терміну подання такої декларації.

 

Перший заступник Голови 

Г. Оперенко 


Надруковано:
"Баланс",
N 21, 22 травня 2006 р.

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2333 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8