Новости

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.05.2006 р. N 8537/7/16-1517-15

ДПАУ розглянула лист ТОВ щодо зміни податкових зобов'язань з ПДВ у випадку передачі платником податку придбаних товарів у заставу і повідомляє.

Відповідно до пп. 7.4.1 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку у зв'язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Останнім абзацом пп. 7.4.1 ст. 7 Закону визначено, що у разі якщо у подальшому товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об'єктом оподаткування згідно зі ст. 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі ст. 5 цього Закону, чи основні фонди переводяться до складу невиробничих фондів, то з метою оподаткування такі товари (послуги), основні фонди вважаються проданими за їх звичайною ціною у податковому періоді, на який припадає початок такого використання або переведення, але не нижче ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження).

ДПАУ вважає, що зазначене стосується операцій, які згідно з п. 1.4 ст. 1 Закону класифікуються як операції з поставки товарів, оскільки низка операцій, які не є об'єктом оподаткування згідно зі ст. 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі ст. 5 цього Закону, є операціями з поставки товарів.

Згідно з умовами договору застави заставлений товар залишається в розпорядженні заставодавця, заставодавець має право розпоряджатися даним товаром, володіти ним та використовувати його відповідно до його цільового призначення. Тобто, операція з передачі раніше придбаних товарів в заставу під забезпечення кредитних договорів на отримання кредитів до операцій з поставки товарів не належить, оскільки згідно з п. 1.4 (абзац другий) ст. 1 Закону не належать до поставки операції з передачі товарів в межах договорів схову (відповідального зберігання), довірчого управління, оперативної оренди (лізингу), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу права власності (користування або розпорядження) на такі товари іншій особі.

Таким чином, заставлення раніше придбаних товарів під забезпечення кредитних договорів на отримання кредитів не може розцінюватися як продаж і, відповідно, не призводить до збільшення чи зменшення податкових зобов'язань та податкового кредиту. У разі відчуження заставленого майна (в тому числі і при неповерненні кредитів) податкові зобов'язання визначатимуться у загальновстановленому порядку.

 

Директор Департаменту ПДВ 

Ю. Лапшин 


Надруковано:
"Бухгалтерія",
N 21, 22 травня 2006 р.

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2335 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8